“Lokalni front neće odustati! Ovako više neće moći!”

Loklani front Valjevo zahteva momentalno izvinjenje zbog laži i uvreda iznetih na račun Ljubomira Radovića, članova Lokalnog fronta Valjevo, ili bilo kog drugog pojedinca u lokalnom parlamentu i javnom životu uopšte, zatim uvođenje reda i poštovanje elementarnih pravila demokratskog i parlamentarnog ponašanja svih učesnika u javnom i političkom životu, a naročito u Skupštini grada Valjeva, za koju je po funkciji najodgovornija predsednica Skupštine Snežana Rakić, kao i konačan, iako davno zakasneli, izbor Saveta za praćenje primene Etičkog kodeksa koji predviđaju članovi 74 i 79 Poslovnika o radu Skupštine grada Valjeva. To su zahtevi koje su  na konferenciji za medije izneli aktivisti Udruženja građana “Lokalni front Va”, ukazujući da neće ćutati na nepravdu i da neće odustati. “Lokalnim moćnicima iz Srpske napredne stranke” su povodom etiktiranja, blaćenja i zaplašivanja političkih protivnika u gradskom parlementu, poručili da tako više neće moći. 

Ivan Manić (LF) u obraćanju novinarima na konferenciji za medije

Aktivista “Lokalnog fronta” Ivan Manić kazao je da je Skupština grada Valjeva skoro preslikana burleska onoga što se događa u republičkom parlamentu, gde poslušni vojnici vladajuće partije ispunjavaju zadatke.

“Skupštinom upravljaju ljudi iz senke, dok raznorazni Gajići, Milutinovići, Gvozdenovići, Vitorovići, zaduženi za jezive, šovinističke analogije, viceve koji nikome nisu smešni i retoriku prikladnu kakvom bircuzu, preko naših leđa ostvaruju lične interese. U isto vreme, gospodin Rstić suptilnim mahanjem prstom pokazuje predsednici Skupštine kome da dozvoli repliku ili je spreči. Za to vreme, skupštinska većina, opet po uzoru na republički parlament i njihovu žabokrečinu, poslušno diže ruke i ćuti, čak i kada članovi njihovog poslaničkog kluba vređaju članove njihove porodice ili prijatelje. Svaka čast gospodo, sjajno radite svoj domaći. Samo, zaboravljate da vaše gazde ne sede u Beogradu. Vaši šefovi su građani ovog grada, oni vas plaćaju”, kazao je Manić.

On je naglasio da je odbornik Lokalnog fronta Ljubomir Radović, kao jedini predstavnik istinske opozicije u lokalnom Parlamentu, izložen je najgorim pritiscima. Prema njegovim rečima, isti taj Radović, profesor geografije, otac jednoj i suprug drugoj Valjevki, permanentno i dosledno odbija da se spusti na nivo svojih političkih protivnika, godinama hrabro upoznaje javnost sa činjenicama od krucijalnog značaja za život građana i postavlja prava pitanja.

“Uz čitavu plejadu najgorih uvreda, čiji pregled smo pripremili kao tužno podsećanje dokle doseže šovinizam i nepristojnost predstavnika lokalne vlasti, poslednja dešavanja prilikom kojih je odbornik Vitorović ukazao na autohtonost svog “pravovernog”, valjevskog porekla, a Radovića prozvao zbog mesta rođenja, uzburkali su lokalnu javnost. Mnogi naši sugrađani otvoreno su se usprotivili. Nije Vitorović slučajno izabrao Tutin. Zna gospodin Vitorović dobro šta je hteo da kaže. Gospodin Vitorović nije time pokušao da uvredi samo profesora Radovića, koji je Valjevac, rođen u Sarajevu, već i sve svoje komšije, sugrađane i, u krajnjem slučaju, kolege odbornike, koji, eto, nisu “izvorni Valjevci” kao dotični gospodin”, istakao je  Manić.

Manić je novinarima objasnio zašto se uopšte uključio u društveni aktivizam. Kao razloge je naveo nemir zbog nepravde i nepristajanje na ćutanje.

“Kada su pre dve godine, u maniru najgoreg etiketiranja i blaćenja protivnika od strane prestoničkih nazovi-medija, lokalni moćnici SNS odlučili da se obruše na ljude poput Ljubomira Radovića i Darije Ranković, između ostalih, shvatio sam da više nema ćutanja. Da je moje ili naše nereagovanje zapravo saučesništvo u njihovom nepočinstvu. U međuvremenu su se šefovi iste te kuhinje laži obrušili i na druge građane i aktiviste. Greh svih napadnutih je samo to što stvari nazivaju pravim imenom i nije ih strah. Šefovi hoće da nas zaplaše? Neće moći, gospodo”, poručio je Ivan Manić.

Dejan Đerić Đenka u obraćanju novinarima na konferenciji za medije

“Frontovac” Dejan Đerić Đenka saopštio je novinarima 3 zahteva Lokalnog fronta, ističući da na to imaju pravo “ne samo kao članovi Lokalnog fronta, već i građani, sinovi, kćeri i članovi porodica svih onih koje Vitorović, Gvozdenović i slični dezavuišu na sebi svojstven, kriminalan način”:

  1. Momentalno izvinjenje zbog laži i uvreda iznetih na račun Ljubomira Radovića, članova Lokalnog fronta Valjevo, ili bilo kog drugog pojedinca u lokalnom parlamentu i javnom životu uopšte:
  1. Uvođenje reda i poštovanje elementarnih pravila demokratskog i parlamentarnog ponašanja svih učesnika u javnom i političkom životu, a naročito u Skupštini grada Valjeva, za koju je po funkciji najodgovornija predsednica Skupštine Snežana Rakić.
  1. Konačan, iako davno zakasneli, izbor Saveta za praćenje primene Etičkog kodeksa koji predviđaju članovi 74 i 79 Poslovnika o radu Skupštine grada Valjeva.

“Umesto našeg zaključka, neka to uradi onaj čije reči uvek odzvanjaju u svačijim ušima”, kazao je Đerić i citirao Duška Radovića: “Meni se čini da je kultura više stvar vaspitanja nego obrazovanja, više stvar etike, nego estetike”.

“Frontovci” su na kraju konferencije za medije održanoj ispred zgrade Gradske uprave poručili: “Ne vredi, gospodo, morate shvatiti. Mi ne odustajemo. Lokalni front Valjevo neće odustati! Ovako više neće moći!”

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.