Lokalni front: Trend pada ukupnih sredstava podsticaja za Valjevo

Isred table koja označava privrednu zonu “Valjevo Istok” u Popučkama, aktivisti valjevskog Lokalnog fronta održali su krajem protekle sedmice konferenciju za novinare ukazujući na podatke Agencije za privredne registre o podsticajnim sredstvima regionalnog razvoja od 2016. godine i uporedili podsticajna sredstva razvoja Valjeva sa 13 gradova južno od Save i Dunava koji su priblžne veličine našeg grada. Aktivisti Lokalnog fronta zapažaju trend pada ukupnih sredstava podsticaja koje je Valjevo dobijalo.

Prema iznetim podacima, Valjevo je sa 758 miliona u 2016. palo na 494, 5 miliona u 2017. godini, i na blizu 473 miliona u prošloj godini. Među 13 lokalnih samouprava Valjevo je sa 8. palo na 9. mesto, a u 2018. na 10. mesto. Tek u prvoj polovini ove godine vidi se izvestan napredak, pa je Valjevo na 7. mestu sa dobijenih 269,5 miliona dinara podsticaja po raznim osnovama, navedeno je na konferenciji za novinare.

Prema rečima aktivista Lokalnog fronta, apsolutni iznosi dobijenih sredstava govore da je u 2016. najbolje prošao Požarevac, koji je dobio 4,5 puta veća sredstva od “osmoplasiranog” Valjeva. Naredne 2017. godine, Vranje je dobilo skoro 6 puta više para od Valjeva, koje je bilo deveto na to listi, dok je u 2018. ponovo prvi bio Požarevac sa 4,5 puta više sredstava od nas. Što se tiče tekuće 2019. godine, najbolje je do sada prošlo Kraljevo, sa 4,3 puta većim sredstvima od Valjeva. Posebno su istaknuti podaci vezani za Šabac, koji 4 godine unazad od države dobija veća sredstva u odnosu  na naš grad: u 2016. godini je to bilo 8% više podsticaja, u 2017. su ta sredstva bila 2,4 puta veća, u 2018. godine 2,2 puta veća, a u ovoj godini veća su za 23%.

Izneti su i podaci prema kojima je Valjevo od 2016. do sada bilo ukupno na 8. mestu po sredstvima za podsticanje zapošljavanja, na 7. mestu po sredstvima za podsticanje izvoza, na 8. mestu po sredstvima za podsticanje proizvodnje. Kako je naglašeno, Grad se može pohvaliti jedino iznosima dobijenim za podsticanje poljoprivrede, gde je ukupno na 2. mestu, posle “bolesnog” grada Šapca koji je za ove namene dobio najviše sredstava.

Poseban osvrt aktivisti Lokalnog fronta imali su na industrijsku zonu, koja se u budžetu Valjeva na listi kapitalnih investicija za period 2018-2020. godine pojavila u decembru 2017.

Kako je rekao Željko Trifunović, u toj listi navedena je procenjena investiciona vrednost od 308,5 miliona dinara. Deo od 208,5 miliona planiran je iz budžeta grada, dok se iz “ostalih” izvora očekivalo 100 miliona dinara. Dinamika trošenja sredstava zahtevala je da se u 2018. godini obezbedi 201, 5 milion, u 2019. godini 47 miliona i u 2020. godini 60 miliona dinara.

“Od svega ovoga je u 2018. ostvareno svega 1.877.000 dinara, što je manje od 1% od onoga što je bilo planirano, i to za studiju opravdanosti industrijske zone. Kako se u toj godini nisu pojavile pare fiktivno predstavljene kao prihodi od rasprodaje gradskih nekretnina (510 miliona), plan kapitalnih investicija na brzinu je revidiran u martu ove godine. Izmene i dopune objavljene su u “Službenom glasniku” 1. marta 2019. godine. U novom materijalu procenjena investiciona vrednost projekta zone je, ne znamo zašto, skočila na 830 miliona i 581 hiljadu, i na to još dinar i 35 para. Učešće budžeta grada je sa 208,5 miliona smanjeno na nešto preko 196 miliona. Logično, iz čuvenih “ostalih izvora” sada se očekuje mnogo više: 634 miliona i 250 hiljada dinara. Za 2019. godinu planirano je da se utroši preko 748 miliona dinara, za 2020. svega još 82 miliona” – precizirao je cifre aktivista Lokalnog fronta Željko Trifunović.

“Kako vidimo u planu kapitalnih investicija u ovoj godini za zatvaranje finansijske konstrukcije industrijske zone potrebno je ukupno 748 miliona 161 hiljada 601 dinar i onih neobičnih 35 para. Što bi bilo ukupno 21,2% prihoda budžeta planiranog prvim rebalansom. Saznajemo da nam se sprema i drugi rebalans. Još u javnoj raspravi, u decembru, upozorili smo da nas očekuje još jedan budžetski balon naduvan neskromnim željama i praznim obećanjima. Teško je očekivati da će iz “ostalih izvora” u budžet Valjeva doteći 750 miliona dinara do kraja ove godine. Mnogo je lakše izjaviti da industrijska zona “spremno dočekuje Koridor 11″. U stvarnosti, para u budžetu neće biti ni za obećane centralne gradske ulice koje se samo raskopavaju i zamazuju asfaltom što će zbog nepripremljene podloge brzo propadati u zemlju. Od stida, kažu neki”- rekao je aktivista Ljubomir Radović.

Vera Marković, takođe aktistkinja valjevskog Lokalnog fronta, kazala je da para po svemu sudeći neće biti ni za rešavanje problema zagađenog vazduha, a izveštaj Agencije za zaštitu životne sredine o kvalitetu vazduha u 2018. godini potvrđuje da je stanje pogoršano, umesto da bude poboljšano.

“Da li nam i to govori da ova država nema ni volje, ni sredstava da bar započne rešavanje problema koji postaje sve akutniji uvozom prljavih tehnologija stranih “investitora”? Za manje od dva meseca počinje nova sezona grejanja. A od 2016. do 30. juna ove godine je od funkcionera kojima se udvorički zahvaljujemo za brigu o Valjevu, u budžet grada stiglo svega 3 miliona 312 hiljada dinara podsticajnih sredstava za zaštitu životne sredine. Jedva milion dinara godišnje. Daje li to nekakvu nadu da će grad iz ostalih izvora na poziciji 14 – ekonomska infrastruktura, za završetak industrijske zone do kraja ove godine dobiti željenih i očekivanih 634 miliona i 250 hiljada dinara? Samo ta “sitnica” nedostaje da bismo pošteno mogli da kažemo građanima Valjeva da smo “posle nekoliko godina priveli kraju izgradnju industrijske zone”. Ili je možda preciznije reći da su 643 miliona i 250 hiljada negde u Zoni sumraka?”- upitala je Vera Marković.

 

Facebook komentari

About Marija Petrović - Marković

Iako po struci diplomirani novinar, novinarstvom se bavi iz ljubavi honorarno, na „hajdučki i uskočki" način iz sfere kulture, gde joj je radna matica. Kao student novinarstva krajem 1999. godine počela da radi u informativnoj redakciji Vujić televizije Valjevo (VTV), čiji je deo novinarskog tima bila 4 godine. Potom bila novinar-urednik u informativnoj redakciji Regionalne Televizije Valjevo (TVA) skoro 2 godine. Tokom 2004. i 2005. godine živela u Londonu i u tom periodu imala novinarsko mentorstvo na Channel 4 News od strane poznate britanske novinarke Darshne Soni. Po povratku iz Londona kratko vreme bila u informativnoj redakciji TV B92. U okviru projekta TV Training bila stipendista Pakta za stabilnost jugoistočne Evrope, a potom i stipendista Fondacije Konrad Adenauer. Njeni tekstovi objavljivani su u nedeljniku „Napred“, „Reviji Kolubara“ i „Tešnjarskom glasonoši“. Od osnivanja portala valjevskapola.info 2016. godine radi kao novinar-urednik ove medijske kuće. Autor je projekata “Da Valjevo prodiše”, “Da Valjevo prodiše - Faza dva”, “Valjevo ima rešenje za aerozagađenje” i "UdahnimO2", koji se na portalu valjevskaposla.info bave problemom aerozagađenja u Valjevu unazad 4 godine.