Zvanično otvorena nova Šesta škola

Danas je OŠ “Milovan Glišić” zvanično obeležila preseljenje u novi velelepni školski objekat u Brđanima, na koji su meštani tog dela grada, ali i svi pređašnji, sadašnji i budući đaci tog kraja, čekali bezmalo skoro dve decenije. Svečanosti otvaranja nove Šeste škole prisustvovali su čelnici Grada Valjeva, brojni javni i društveni delatnici, direktori srednjih i osnovnih škola Kolubarskog okruga, predstavnici verskog, privrednog i kulturnog života grada Valjeva, kao i kolektiv same škole, njeni brojni đaci i njihovi roditelji.

Presecanje vrpce – gradonačelnik Gvozdenović i đak prvak Šeste škole Una Đukić / Foto: Željko Bošković

Šest belih golubova: za mir, sreću, prijateljstvo, jedinstvo, ljubav i znanje, simbolično se iz ruku učenika Šeste osnovne škole vinulo u nebo “ka slobodi uma i duha, ka slobodi obrazovanja”, a čast da preseče vrpcu i zvanično otvori novo zdanje OŠ “Milovan Glišić” imao je gradonačelnik Valjeva dr Slobodanom Gvozdenović. Njemu je u tom svečanom činu pomogla učenica prvog razreda ove škole Una Đukić.

Šest golubova u rukama učenika Šeste škole: za mir, sreću, prijateljstvo, jedinstvo, ljubav i znanje / Foto: Valjevska posla

Obraćajući se prisutnima na svečanosti, gradnačelnik je istakao da je škola “hvala Bogu gotova”, uprkos svim preprekama i vremenu koje je nosilo promene zakona, države i politike.

“Ovo je sigurno najsrećniji trenutak za sve ove godine koliko sam gradonačelnik. Život i vreme udesili su da baš danas ovde sa vama budu i gospodin Milorad Ilić, koji je započeo gradnju ove škole pre 20 godina, prethodni gradonačelnik Stanko Terzić, koji je sačuvao investiciji i nastavio gradnju, i Slobodan Gvozdenović, u čijem mandatu se škola završila. Divno je biti ovde kada vas okružuje mladost. Mladost koja je spremna da rizikuje, koju odlikuje svežina mišljenja i znanje. To je ono što je budućnost Srbije, u koju smo već kročili pre par godina. Deco, još uvek stojite na brdu nepročitanih knjiga i mislim da možete da se spasete samo talentom i velikim radom, zato vam želim puno uspeha i u novoj školi i u novoj školskoj godini”, poručio je gradonačelnik Gvozdenović i najavio da će zrada bivše Šeste škole iduće godine biti pretvorena u obdanište i da ćemo biti jedan od prvih gradova u Srbiji koji neće imati neupisane dece u vrtiće.

Gradonačelnik Vajeva dr Slobodan Gvozdenović u obraćanju na svečanosti otvaranja nove Šeste škole / Foto: Željko Bošković

Direktorka OŠ “Milovan Glišić” Nataša Badovinac započela je svoje obraćanje rečenicom da ona danas nije direktor škole.

“Ja sam danas svaki naš đak, svaki roditelj, svaki učitelj, nastavnik, bibliotekar, pedagog, domar, svaki predstavnik Gradske uprave i svaki Valjevac i Valjevka, svako biće koje je godinama stvaralo i radovale se ovom novom početku. A, ovaj početak je zalog za budućnost. Zato danas, u ime svih onih koje predstavljam, delim sa vama najiskrenije, najtoplije i najdublje emocije koje boje ovaj trenutak i kojima ćemo zajedno popločati put novim ciljevima, novim uspesima, novim ljubavima, novim pobedama i svim novim iskušenjima. Neka ovo zdanje, izniklo iz bogate riznice nasleđa, bude novi temelj obrazovanja našoj deci i svim budućim generacijama i svima nama”, istakla je direktorka Nataša Badovinac.

Obraćanje direktorke Šeste škole Nataše Badovinac na svečanosti otvaranja / Foto: Željko Bošković

Na današnjoj svečanosti povodom preseljenja i zvaničnog početka rada u novom objektu, Osnovnoj školi “Milovan Glišić” uručen je orden Svetog vladike Nikolaja, najviše odlikovanje eparhije valjevske, za sve zasluge u obrazovanju i vaspitanju dece.

Orden Svetog vladike Nikolaja uručen OŠ “Milovan Glišić” / Foto: Željko Bošković

U ime Njegovog Preosveštenstva Episkopa valjevskog g. Milutina, orden Svetog vladike Nikolaja direktorki Nataši Badovinac uručio je protonamesnik Darko Đurđević, arhijerejski namesnik prvi valjevski. “Ne sipa se vino novo u mehove stare. Nove motede obrazovanja i vaspitanja zahtevaju i nove uslove. I upravo su u licu i na mestu ove današnje škole i ovog doma znanja. Upravo su te nove uslove dobili i svi učenici i svi zaposleni u ovoj školi. Zgrada je nova, način prenošenja znanja je nov, dolaze neka nova deca, ali ono što je stalno u svemu tome jeste put i cilj ka kome treba da ide naše obrazovanje. Taj put je svetosavski put i taj cilj je obnavljanje obraza božijeg u svima nama. Neka je blagoslov na ovoj školi, na svima koji uče i koji se uče”, kazao je protonamesnik Darko Đurđević.

Novi objekat Šeste škole zauzima površinu od preko 6,5 hiljada kvadrata i savremeno je opremljen. Ima suteren, prizemlje, dva sprata i potkrovlje. U suterenu i prizemlju smešteno je 8 učionica za mlađe razrede, po 2 kabineta za srpski jezik i matematiku, i u tom delu je i fiskulturni blok.

Na prvom i drugom spratu nalazi se ukupno 10 kabineta za nastavu iz ostalih predmeta, dok se u potkrovlju smeštene još 2 učionice za produženi boravak đaka i kabineti za muzičko vaspitanje i versku nastavu. Škola je u ovoj godini upisala 653 učenika, koji su raspoređeni u 26 odeljenja, dok petoro đaka pohađa izdvojeno odeljenje škole u Donjoj Bukovici.

Sa svečanosti otvaranja nove Šeste škole / Valjevska posla

Sa svečanosti otvaranja nove Šeste škole / Foto: Valjevska posla

Nekadašnji dugodišnji direktor OŠ “Milovan Glišić” Radosav Sedlarević, koji je bio direktor škole 2000. godine kada je postavljen kamen temeljac za novo zdanje priseća se da je tada u starom objektu nastavu pohađalo 1.400 đaka u 3 smene. On je u izjavi za Valjevska posla rekao da je istovremeno danas i ponosan i tužan.

“Kada sam kročio u novo zdanje  škole istovrameno sam osetio i ponos i pomalo tugu. Ponosan sam što je konačno ova škola dobila prostor koji zaslužuje, što su Brđani kao najveća mesna zajednica po prvi put dobili pravu školu. Tužan sam što kao direktor nisam uspeo da otvorim novu školu, koja je bila u planu da se uradi za neke 4 godiner i da posle toga odem sa tog mesta. Ovo novo zdanje je velelepno i sve što nije imalo u starom objektu ovde ima u izobilju. Prvo što me oduševilo je hol škole, a da ne govorim o kabinetima, fiskulturnoj sali i njihovoj opremeljenosti”, kazao je Radosav Sedlarević, koji je bio direktor OŠ “Milovan Glišić” u periodu od 1991. do 2003. godine. On je poručio kolegama da iskoriste nove uslove u ovom “zamku znanja” i da postignu još bolje rezultate u svom radu sa učenicima.

Radosav Sedlarević, nekadašnji direktor OŠ “Milovan Glišić” sa Radmilom Obradović, koja je 2000. godina bila njegov pomoćnik / Foto: Valjevska posla

U programu svečanosti otvaranja učestvovali su Isidora Lazarević, učenica III razreda Srednje muzičke škole “Živorad Grbić”, trio MiSS, hor OŠ “Milovan Glišić” kojim rukovodi nastavnik muzičkog vaspitanja Vladimir Janković, kao i bivši i sadašnji učenici Šeste škole koji su izveli scenski performans “Korak u svetlost”.

Sa svečanosti otvaranja nove Šeste škole – direktorka Nataša Badovinac sa učesnicima scenskog performansa i đacima škole / Foto: Valjevska posla

Nastava u novom objektu OŠ “Milovan Glišić” po školskom kalendaru počela je u ponedeljak, 2. septembra. Prethodno su đaci prvaci prvi seli u nove školske klupe u novim učionicima nove škole u četvrtak, 29. avgusta. Zbog svečanog otvaranja u novoj Šestoj školi se danas nije odvijala redovna nastava, tako da će časovi biti nadoknađeni u subotu koja će biti radna.

Učenici Šeste škole prate program svečanosti otvaranja / Foto: Valjevska posla

 

Facebook komentari

About Marija Petrović - Marković

Iako po struci diplomirani novinar, novinarstvom se bavi iz ljubavi honorarno, na „hajdučki i uskočki" način iz sfere kulture, gde joj je radna matica. Kao student novinarstva krajem 1999. godine počela da radi u informativnoj redakciji rwgionalne Vujić televizije Valjevo (VTV), čiji je deo novinarskog tima bila 4 godine. Potom bila novinar-urednik u informativnoj redakciji Regionalne Televizije Valjevo (TVA) skoro 2 godine. Tokom 2004. i 2005. godine živela u Londonu i u tom periodu imala novinarsko mentorstvo na Channel 4 News od strane poznate britanske novinarke Darshne Soni. Po povratku iz Londona kratko vreme bila u informativnoj redakciji TV B92. U okviru projekta TV Training bila stipendista Pakta za stabilnost Jugoistočne Evrope, a potom i stipendista Fondacije Konrad Adenauer. Njeni tekstovi objavljivani su u nedeljniku „Napred“, „Reviji Kolubara“ i „Tešnjarskom glasonoši“. Od osnivanja portala valjevskapola.info 2016. godine radi kao novinar-urednik ove medijske kuće. Autor je više projekata, među kojima su "Da Valjevo prodiše", "UdahnimO2", Vazduhograf" i drugi, koji se na portalu Valjevska posla podrobno bave problemom aerozagađenja u Valjevu od 2017. godine. Dobitnica je Nagrade grada Valjeva za oblast Informisanje i društveno angažovanje u 2019. godini.