Lokalni front ukazuje na valjevske “talase” odgovorne za prelom noge bicikliste i postavlja pitanje odgovornosti

U saopštenju za javnost naslovljenom Valjevski “talasi”, Lokalni front Va ukazuje na katastrofalno stanje valjevskih ulica i puteva kroz primer jednog našeg četrdesetogodišnjeg sugrađanina koji je vozeći biciklu iz pravca Beograda, preko puta kapije “Srbijanke”, doživeo nesreću izazvanu teškim oštećenjem kolovoza, tzv. kolotrazima dubokim i do 40 centimetara, uz ivicu trotoara, zbog koje je 5 časova trajala njegova operacija. “Frontovci” u sopštenju upiru prstom na “političku vrhušku grada”, jer je ulazna traka u Valjevo u nadležnosti Grada, i na Odeljenje za infrastrukturu koje je vršilo nadzor radova na tom delu duplih traka.

Foto: Lokalni front Va

Dotični Valjevac je, prema podacima koji se navode u saopštenju valjevskog Lokalnog fronta, izgubivši kontrolu nad svojim biciklom, pao na nogu i doživeo težak prelom. O tome koliko je povreda ozbiljna dodat je podatak da je njegova operacija trajala punih 5 časova i da povređeni sugrađanin duguje veliku zahvalnost valjevskim ortopedima koji su ga operisali, jer su uspeli da mu spasu nogu od trajnog invaliditeta. Još se kaže da će bez obzira na tu činjenicu njegov oporavak trajati više od 2 godine.

Foto: Lokalni front Va

“Lokalni Front Va po ko zna koji put ukazuje na katastrofalno stanje valjevskih ulica i puteva. Ulazna traka u Valjevo je u nadležnosti grada Valjeva, i to baš onaj deo gde postoje veliki deformiteti kolovoza i gde se ova nesreća i dogodila zato što nečiji posao nije dobro urađen. Podsećamo građane da je poslednjih godina ta deonica presvučena asfaltom dva puta. Radove na presvlačenju asfaltnog zastora izvelo je preduzeće “Šumadija put”, uz nadzor službenika Odeljenja za infrastrukturu gradske uprave. Saznali smo da su zaposleni u preduzeću “Šumadija put” tada sugerisali da je pre asfaltiranja neophodno uraditi tampon sloj, a da su se službenici Odeljenja za infrastrukturu oglušili o tu sugestiju izvođača. Nadzor nad tim radovima vršili su građevinski inženjer Odeljenja za infrastrukturu Milan Trifunović, koji je i potpisao taj nadzor, kao i građevinski tehničar istog odeljenja Zoran Velimirović. Lokalni front Va pita odgovorne u gradskim institucijama i političku vrhušku grada zbog čega se navedena deonica radi više puta u par godina? Zbog čega radovi nisu izvršeni na kvalitetan način? Zašto nadzorni organ potpisuje radove koji nisu dobro izvršeni, odnosno urađeni? Koja je odgovornost načelnika Odeljenja za infrastrukturu i inženjera koji potpisuju nekvalitetno izvršene radove? Da li svi u lancu odlučivanja treba da snose odgovornost zbog sugrađana koji se neretko teško povređuju i izlažu riziku svoje živote i živote svojih najbližih? Da li uopšte postoji odgovornost nadležnih za katastrofalno stanje u kojem se nalaze valjevske ulice i putevi”, postavljaju niz pitanja u saopštenju “frontovci”.

Foto: Lokalni front Va

Oni ukazuju da se novac poreskih obveznika Valjeva nemilice troši na sve i svašta, a putna infrastuktura nikada nije bila u lošijem stanju i dodatno postavljaju novi set pitanja:

“Kada će se ovom javašluku stati na put? Kada će lica koja mi plaćamo početi da rade svoj posao? Kada ćemo, nakon silnih priča, učiniti nešto po pitanju biciklističkih staza? Naš oštećeni sugrađanin će verovatno sudskim putem naplatiti štetu od grada, što svakako ne može ukloni posledice po zdravlje, ali Lokalni Front Va pita gde je nestao domaćinski odnos prema gradu i građanima? Koliko još nesreća na valjevskim ulicama i putevima treba da se dogodi? Kada će doći vreme da nadležni konačno svoje poslove obavljaju u korist građana koji su im dali mandat, ali i građana koji zahtevaju odgovornost”, navodi se u saopštenju valjevskog Lokalnog fronta.

 

 

Facebook komentari

About Marija Petrović - Marković

Iako po struci diplomirani novinar, novinarstvom se bavi iz ljubavi honorarno, na „hajdučki i uskočki" način iz sfere kulture, gde joj je radna matica. Kao student novinarstva krajem 1999. godine počela da radi u informativnoj redakciji Vujić televizije Valjevo (VTV), čiji je deo novinarskog tima bila 4 godine. Potom bila novinar-urednik u informativnoj redakciji Regionalne Televizije Valjevo (TVA) skoro 2 godine. Tokom 2004. i 2005. godine živela u Londonu i u tom periodu imala novinarsko mentorstvo na Channel 4 News od strane poznate britanske novinarke Darshne Soni. Po povratku iz Londona kratko vreme bila u informativnoj redakciji TV B92. U okviru projekta TV Training bila stipendista Pakta za stabilnost jugoistočne Evrope, a potom i stipendista Fondacije Konrad Adenauer. Njeni tekstovi objavljivani su u nedeljniku „Napred“, „Reviji Kolubara“ i „Tešnjarskom glasonoši“. Od osnivanja portala valjevskapola.info 2016. godine radi kao novinar-urednik ove medijske kuće. Autor je projekata “Da Valjevo prodiše”, “Da Valjevo prodiše - Faza dva”, “Valjevo ima rešenje za aerozagađenje” i "UdahnimO2", koji se na portalu valjevskaposla.info bave problemom aerozagađenja u Valjevu unazad 4 godine.