“Lokalni odgovor” nakon Javne rasprave o Nacrtu novog Plana kvaliteta vazduha: Debakl institucionalne forme i suštine!

Udruženje građana “Lokalni odgovor” oglasilo se saopštenjem za javnost podvodom Javne rasprave o Nacrtu Plana kvaliteta vazduha za Valjevo 2022-2027, koja je održana u utorak, 22. novembra, u skupštinskoj sali Grada Valjeva, nazivajući je debaklom institucionalne procedure!

Javna-rasprava-PKV

Sa Javne rasprave o Nacrtu Plana kvaliteta vazduha 2022-2025 / Foto: Valjevska posla

Saopštenje za javnost Lokalnog odgovora prenosimo u celini: 

“Uz nepostojeću agendu, bez moderacije i elementarnih pravila održavanja događaja, sa nedefinisanim ulogama učesnika, Gradska uprava Valjeva je 22. novembra bila domaćin debakla institucionalne procedure, erodirane javne odgovornosti i samovoljnog nepoštovanja sopstvenih ugovornih obaveza o izradi Nacrta Plana kvaliteta vazduha za Valjevo do 2027.

Nakon Javne rasprave o najvećem problemu Valjeva i najopasnijim rizicima za sve njegove stanovnike, uz brojna suštinska pitanja na koja javnost nije dobila odgovor, nametnulo se osnovno – da li je GU Valjevo učesnike pozvalo na isti skup, razumejući njegovu svrhu i cilj?

Iako je javnost Valjeva, putem javnog oglasa, bila pozvana na “javnu raspravu” o Nacrtu Plana kvaliteta vazduha do 2027. godine, Saobraćajni institut CIP se, kao izrađivač Plana, pripremio za “javno čitanje” demografskih, topografskih i meteoroloških analiza grada Valjeva. Gradska uprava Valjeva kao nosilac posla, javne odgovornosti za njegovu realizaciju i, ujedno, domaćin – nije imala ni jednog predstavnika sa pozicije izvršne vlasti i donošenja odluka, na ovom događaju!

Prisutni stručnjaci i organizacije civilnog društva su saglasni u oceni da je Nacrt Plana, koji ostaje na javnom uvidu do 28. novembra, manjkav i da obiluje proceduralno-formalnim grešakama i kvalitativnim nedostacima mera koje predlaže: bez analiza efekata, troškova i koristi, bez jasno određenih vremenskih rokova i odgovornosti za realizaciju, za praćenje i izveštavanje javnosti. Kao takav, Plan nije izrađen prema pravilniku o izradi ove vrste dokumenata.

“Najviše što smo dobili jeste nezvanično izlaganje gradske urbanistkinje o projekatu gasifikacije u koji grad Valjevo planira da započne. Ali, računati da će gasifikacija doprineti smanjenju zagađenja, u gradu u kome ljudi nemaju finansijske mogućnosti da se priključe na gradski toplovod, a očekivati da će se u bliskoj budućnosti priključiti na gasovod i trošiti najskuplji energent za grejanje, jeste samo lepa želja koja se, nažalost, neće ostvariti. Kao što se neće ostvariti ni bilo koji projekat ili aktivnost koja nije deo jasno postavljenog plana, zasnovanog na prethodnoj analizi roškova i efekata, sa jasno postavljenim zadacima, u rokovima prema i prema službama koje imaju odgovornost za njihovu realizaciju!”, objasnio je Đorđe Petković, iz organizacije Lokalni odgovor.

Zaključak same rasprave je sumoran. Kako su i sami obrađivači istakli, Gradska uprava (još uvek!) nije osnovala radno telo koje treba da kontroliše i oceni rad obrađivača i kvalitet predloženog plana, uključujući obavezu da primi, obradi i odgovori na primedbe zainteresovane javnosti.

“Dato nam je objašnjenje, od jedinog prisutnog predstavnika Grada, koji je više puta naglasio da je samo običan službenik Odeljenja za urbanizam, da će obrađivač odgovarati na sve primedbe”, istakao je Petković i zaključio da sama Gradska uprava nije zainteresovana za uključivanje građana u ovaj proces niti ima jasne namere realizovanja ovog plana”

Primedbe na Nacrt plana kvaliteta vazduha koje su podnele organizacije Lokalni odgovor, RERI i NEA možete pronaći ovde:

https://lokalniodgovor.rs/sr/treba-nam-dobar-plan-za-cist-vazduh/

https://www.reri.org.rs/u-susret-javnoj-raspravi-da-li-nacrt-plana-kvaliteta-vazduha-za-valjevo-2022-27-donosi-dugo-ocekivana-resenja-gradanima-crne-tacke-srbije/  

https://www.reri.org.rs/wp-content/uploads/2022/11/PKV-Valjevo_Primedbe-i-komentari_GU-Valjevo_21.11.2022_RERI.pdf

 

 

Vazduhograf-Valjevo-Aerozagadenje

“Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva “

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.