Lokalni odgovor pozvao sugrađane da učestvuju u Javnoj raspravi o budžetu za 2024. godinu: “Naš novac za čist vazduh”

Lokalni odgovor pozvao je Valjevce da nedelju, 12. novembra 2023. godine, u 10 časova, u Gradskoj upravi uzmu učešće u Javnoj raspravi o Nacrtu Odluke o budžetu Grada Valjeva za narednu godinu, odnosno da “čuju kako Gradonačelnik i Gradsko veće planiraju da sledeće godine raspolažu novcem građana”.

“Građani Valjeva se suočavaju sa zagađenjem vazduha zbog kojeg svake godine preko 240 ljudi prerano umre, tvrdi Svetska zdravstvena organizacija. Organi Grada Valjeva u dužem periodu ne preduzimaju mere da bi se smanjilo zagađenje vazduha i zaštitilo zdravlje ljudi. Nezavisni istraživači beleže propuste i nezakonitosti prilikom planiranja i trošenja budžetskog novca, posebno sredstava namenjenih za zaštitu i unapređenje životne sredine.

Javna rasprava o budžetu je prilika da damo podsticaj nosiocima javne vlasti u Valjevu da više i bolje rade u cilju unapređenja našeg kvaliteta života. Stoga, apelujemo na javnost u da se uključi u ovaj veoma važan proces za celu zajednicu i da iskoristi retku priliku za učestvovanje u odlučivanju”, ističu u saopštenju iz Lokalnog odgovora navodeći da je na zvaničnom sajtu Grada Valjeva www.valjevo.org.rs objavljen javni poziv građanima da prisustvuju prezentaciji planiranih troškova i ciljeva za 2024. godine u okviru javne rasprave koja će trajati sve do srede, 15. novembra 2023, kao i da se na pomenutoj internet prezentaciji može preuzeti Nacrt Odluke o budžetu Grada Valjeva za 2024. godinu.

Kako se navodi u saopštenju, Lokalni odgovor poziva i podržava javnost da se uključi u javnu debatu o učinku novca građana kojim raspolažu lokalne vlasti u okviru akcije “Aero Alarm 2.0”. Akcija je deo projekta “Zajedno za životnu sredinu” koji podržava Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID), a sprovodi Beogradska otvorena škola (BOŠ).

Facebook komentari

About Valjevo Vesti

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.