Mađarski ansambl “Musica Antiqua” otvara jubilarne Međunarodne susrete falutista “Tahir Kulenović”

Koncertom jedinstvenog mađarskog ansambla od 25 muzičara “Musica Antiqua” biće otvoreni jubilarni 20. Međunarodni susreti flautista “Tahir Kulenović” u petak, 23. februara, s početkom u 20 časova, u valjevskoj muzičkoj školi.

Ove godine festival okuplja 127 takmičara iz Srbije, Slovenije, Poljske, Madjarske, Bugarske, Makedonije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine koji će kroz četiri takmičarska dana, od četvrtka 22. februara do nedelje, 25. februara, u MŠ “Živorad Grbić” ujediniti sve osobenosti svojih škola i svojih zemalja u zvuku flaute.

Pored svečanog otvaranja, koje će ove godine kreirati umetnici iz Mađarske, izvođenjem muzike baroka na autentičnim instrumentima iz 15. i 16. veka, u nedelju, 25. februara, od 20.30 časova, valjevsku publiku očekuje još jedan izuzetan muzički program. Naime, susreti flautista biće zaokruženi muzikom pobednika ovogodišnjeg festivala, ali i nastupom francuskog umetnika Vensana Luke, jednog od najvećih evropskih flautista i srpske pijanistkinje Natalije Mladenović.

Ovaj festival, koji je pokrenut 1999. godine upravo inicijativom profesora Kulenovića, jednog od najistaknutijih flautista i muzičkih pedagoga nekadašnje Jugoslavije, prvi je valjevski festival posvećen umetničkoj muzici i prvo takmičenje najvećih mladih talentovanih flautista u Srbiji.

Od samog početka Međunarodnog susreta flautista, nejgovi organizatori su MŠ “Živorad Grbić” i Udruženje muzičkih i baletskih pedagoga Srbije. Generalni pokrovitelj Festivala je i ove godine Grad Valjevo, ali i brojni sponzori. Zahvaljujući muzičkoj kući “Flav atelje” iz Slovenije, ajuspešnije učesnike očekuju vredne nagrade, a apsolutnog pobednika i novčana nagrada od strane porodice Kulenović.

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.