“Vidrak” objasnio u apelu građanima zašto je “grad musav”

Sve je više naših sugrađana koji su hroničlno nezadovoljni radom i učinkom JKP “Vidrak” Valjevo, smatrajući da je grad bio mnogo čistiji dok krajem jula 2016. godine  za v. d. direktora “Vidraka” nije imenovana Slađana Marković. Žalili su se Valjevci na uličnu nehigijenu, slali fotografije prepunih kontejnera, sa smećem koje je razbacano okolo kanti, posebno vikendom. Smeta im što se smeće tim danima ne odnosi i što grad postane ne samo ruglo, već i u izvor zaraze. Žale se i dalje i šalju fotografije iako Slađana Marković više nije na čelu “Vidraka” i izražavaju svoje nezadovoljstvo ponajviše na društvenim mrežama. Prave reakcije građana tek slede, jer su usluge odvoženja smeća poskupele za 12 odsto.

(Izvor: vidrakvaljevo.com)

Na zvaničnom sajtu Grada Valjeva objavljen je tekst pod naslovom “Apel za red i pomoć”, koji u neku ruku treba da posluži kao opravdenje za (ne)rad preduzeća koje je zaduženo za brigu o čistoći grada i nedavnom poskupljenju usluga. U tekstu se navode podaci da “Vidrak” ima 234 zaposlena, 20 kamiona za odvoženje smeća, od kojih svi nisu uvek ispravni, da se grad čisti po programu koji je usvojen na Skupštini. Takođe je dato objašnjenje zašto je grad “tokom ovih meseci pomalo musav”.

“Od 15. novembra do 15. marta ulice se ne peru da moguća poledica ne bi izazavala padove i sudaranja. Zato je grad tokom ovih meseci pomalo musav. Prošle godine “Vidrak” je napustilo jedanaest stalno zaposlenih radnika zbog niskih plata. Usluge odvoženja smeća i grobljanske usluge poskupele su odnedavno za 12 odsto. Sve su to otežavajuće okolnosti za “Vidrak”. Međutim, cene ovih usluga još su najniže u Srbiji, kažu u preduzeću. Cena odvoženja smeća za domaćinstva sada iznosi oko 450 dinara”, piše u tekstu objavljenom na zvaničnoj internet prezentaciji Grada.

(Jedna od brojnih fotografija naših sugrađana na Fajesbuku na račun “čistoće” garada)

Autor teksta piše da se smeće redovno odvozi, s nekih kritičnih tačaka i uglova i po dva puta dnevno, ali da građani u kontejnere bacaju sve i svašta.

“Razni kabasti otpad i šut umesto da ide direktno na deponiju baca se u kontejnere. Pri tome se prikolicama i automobilima dovozi ko zna odakle i baca se u kontejnere pred zgradama. S pepelom se baca i žar koji zapali plastične kontejnere. Kese sa smećem na silu se naguraju u male đubrijere koje odatle potom poispadaju pa ih vetar i psi razvlače po naseljima. A, kontejner je na samo pedeset metara odatle. Teško nam je da pređemo taj put”, piše dalje u “Apelu za red i pomoć”.

U nastavku “Apela za red i pomoć” navodi se da je razgovarano sa novom direktorkom “Vidraka” Ksenijom Nenadović, pravnicom Danicom Zdravković i ekonomistom Bojanom Krstivojevićem, koji zajedno apeluju da im se pomogne u poslu da Valjevo bude čist grad. Oni su, kako je napisano, rekli da sa  ovakvim navikama građana, “Vidrak” može da ima 3.000 radnika i 3.000 kamiona i da grad opet ne bi bio besprekorno čist.

“Ako građani nemaju odgovornost i red u odlaganju smeća, ako može kako dođe pod ruku, imaćemo posledično sveukupno manje reda i odgovornosti”, kaže se u tekstu.

(Uobičajena slika vikendomu Naselju oslobodiocu Vasljeva, izvor: Fejsbuk grupa: Valjevo nekad i sad)

Sudeći tekstu, u “Vidraku” očekuju da se kompletira linija za reciklažu smeća koju je grad kupio i dao “Vidarku” na upravljanje. “Kada linija bude kompletirana smeće će se uglvnom reciklirati, a samo mali deo će završiti na deponiji. Takođe, kraj mesta s više kontejnera trebalo bi uspostaviti otkupne stanice za papir, karton, plastiku. Ljudi bi onda bili motivisani da razdvajaju otpad koji žele da uklone iz svojih prostorija. Treba naći i otkupljivače za te materije”, navedeno je u ovom tekst-apelu direktorke “Vidraka” i njenih saradnika upućenom građanima.

Lepo  je što se ovakav tekst našao na zvaničnom sajtu Grada, što se “došlo” do direktorke “Vidraka” i razgovaralo o ovoj važnoj temi koja se tiče svih nas. Ali, ako se već građanima upućuju apel i molba za pomoć, to treba da se uradi na posve drugačiji način. Za početak je rukovodstvo JKP “Vidrak” moglo da organizuje konferenciju za medije, koji treba da prenesu apel građanima. Sigurno je da bi na taj način više Valjevaca bilo obavešteno. Ali je sigurno i to da bi bilo i više reakcija. Dok ne bude organizovana konferencije za medije, sveže reakcije na temu čistoće u Valjevu pratite na društvenim mrežama…

 

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.