PSD Magleš u Maroku

Proteklog vikenda Planinarsko smučarsko društvo „Magleš“ može se pohvaliti jedinstvenim poduhvatom svojihv planinara u pohodu na najviši vrh Severne Afrike. Dvoje maglešovaca, zajedno sa planinarima PK „Fruška gora“ iz Novog Sada, uspeli su se na najvišu planinu Maroka – Jebel Toubkal. Planinski masiv Atlas predstavlja dom Nacionalnom parku Toubkal i njegovom istoimenom vrhu – Jebel Toubkal (jebel na arapskom znači planina). Sa 4.167 mnv, planina Toubkal je najviša planina, ne samo u Maroku, već i u celoj severnoj Africi.

Ostatak planinara takođe je imalo aktivan vikend. Četiri planinara PSD „Magleš“ boravilo je u Bosni i Hercegovini i tom prilikom uživalo u jednom od najviših vodopada na reci Uni. Vodopad Štrbački buk, visine 24,5m, spada u najlepše delove Nacionalnog parka Una i mnogi zaljubljenici u prirodu ga svstavaju u jednu od pet obaveznih destinacija za uživanje i upoznavanje nedaleke Bosne.

Za to vreme i planinari koji su ostali u našim krajevima, u nedelju 22.maja, uspešno je završilo Transverzalu Valjevskim planinama. U okviru zahtevne staze duge 30-ak kilometara, obišli su i uspeli tri planine i šest vrhova. U osvajanje valjevskih planina krenuli su sa iz podnožja Medvednika i tom prilikom uspeli se na Vojinovu stenu i vrh Medvednika (1247 mnv), usledio je vrh Jablanika (1275 mnv), a zatim su se ređali vrhovi Povlena (Veliki Povlen – 1271 mnv, Srednji Povlen – 1301mnv i Mali Povlen – 1347 mnv).

Facebook komentari

About Valjevo Vesti

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.