Manje učenika u novoj školskoj godini

Primena tzv. elektronskog dnevnika u Tehničkoj školi u Valjevu, kao i u Osnovnoj školi “Stevan Filipović” u Divcima, samo su neke od novina čija primena počinje od ove školske godine, rečeno je na konferenciji za novinare u Školskoj upravi u Valjevu.

Istovremeno, prema rečima načelnice Školske uprave za Kolubarski i Mačvanski okrug Zorice Jocić, u nastavnu 2018/2019 upisano je 1349 učenika prvog razreda osnovnih škola na području Kolubarskog okruga, što je za 119 mališana manje u poređenju sa 1468 prvaka koliko ih je prošle godine započelo školovanje na teritoriji okruga.

Zorica Jocić, načelnica Školske uprave za Kolubarski i Mačvanski okrug

U osnovne škole na području Valjeva u školsku 2018/2019 upisano je 728 pravaka, dok je prvi razred u prošloj nastavnoj završilo 759 mališana. Odnosno, prema podacima Školske uprave, u prvi razred u Prvu osnovnu školu polazi 98 mališana, dok ih je lane u bilo 106. U OŠ “Vladika Nikolaj Velimirović” ove godine je 69 prvaka, prošle školske 75. U OŠ Andra Savčić ove godine su 124 upisana prvaka, a prošle su imali osmoro manje 116. U OŠ “Nada Purić” pošlo je 68 mališana u prvi razred, a prošle godine 66. Ove godine u školske klupe u OŠ “Sestre Ilić” selo je 108 prvaka, a prošle 117. Prema rečima načelnice Zorice Jocić u OŠ “Milovan Glišić” u Valjevu upisan je 71 prvak, a prošle 86, dok ih je ove godine u OŠ “Desanka Maksimović” 82, a prošle 73. U OŠ “Sveti Sava” u Popučkama ove godine imaju 16 prvaka, četvoro više nego u prošloj školskoj, dok je u OŠ “Prota Mateja Nenadović” u Brankovini 11, a prošle su imali 24 prvaka. U OŠ “Stevan Filipović” u Divcima imaju sedmoro učenika u prvom razredu, a lane su upisali devetoro prvaka. U OŠ “Dragoljub Ilić” u Dračiću u nastavnoj 2018/2019 prvi razred pohađa 12 prvaka, za sedmoro manje nego prethodnu školsku. U OŠ “Zdravko Jovanović” u Poćuti ove godine imaju 11, troje prvaka više nego prošle godine. I u OŠ “Milovan Glišić” u Valjevskoj Kamenici ove godine je upisano više učenika u prvi osnovne, njih 22, dok ih je u prošloj bilo dvoje manje.

U OŠ “Miloš Marković” u Donjim Leskovicama ove godine u prvi razred polazi 11 učenika, dok ih je prošle bilo 13. Takođe, u OŠ “Ilija Birčanin” na Stavama ove godine imaju 18 prvaka, a prošle 15.

Slična je situacija i u ostalim opštinama Kolubarskog okruga jer je prošle godine upisano 709, a ove 621 učenik prvog razreda. Tačnije, ove godine u Mionici je 119, lane 127 prvaka; u Lajkovcu 143, a prošle je 153; u Ljigu imaju 90 mališana u prvom razredu, a prošle 13 više; u Osečni 51, a prošle su imali 73 prvaka i na Ubu 218 mališana polazi u prvi osnovne, a prošle je 253 upisano u prvi razred osnovne škole.

Zorica Jocić, načelnica Školske uprave za Kolubarski i Mačvanski okrug

Jedna od značajnih novina od nastupajuće školske u ovdašnjem obrazovnom sistemu je tzv. elektronski dnevnik. Tehnička škola u Valjevu je prva srednja koja će primenjivati pomenutu novinu, kao i OŠ “Stevan Filipović” u Divcima. Prema rečima Zorice Jocić, primena “Elektronskog dnevnika” znatno smanjuje administrativni posao profesora, roditelji imaju mogućnost brže provere, ali i resornom Ministarstvu je omogućen efikasniji nadzor nastavnog procesa.

U školskoj 2018/19. uvedeni su novi nastavni programi za prvi i peti razred osnovne, kao i za prvi razred gimnazija. Načelnica Jocić naglašava da je “akcenat na međupredmetnim kompetencijama” u pogledu sticanja funkcionalnog znanja kroz 11 nastavnih oblasti.

Putem projektne nastave i povezivanja znanja iz različitih predmeta, cilj je razvoj preduzetničkog načina razmišljanja kod dece. Istovremeno, biće nastavljena realizacija projekta o osnovama bezbednosti dece u saobraćaju, koji je prošle godine visoko ocenjen od strane nastavnika. U predstojećoj školskoj godini, pored četvrtog i učenika šestog razreda, pripadnici Policije predavanja će održavati i najmlađim osnovcima, a sporazum između resornih ministarstava je potpisan poslednjeg avgustovskog dana, neposredno pre početka školske godine.

Prema rečima načelnice Jocić jedan krupniji posao obavljen pre početka nastave je preuzimanje zaposlenih, na osnovu tzv. listi tehnološkog viška i prema nepotpunom fondu časova, tako da će finalna situacija biti poznata 3. septembra.

 

Takođe, novina od 2018/2019 školske godine je obuka i polaganje ispita za licencu za direktore i kandidate koji bi da konkurišu za mesto direktora u osnovnim i srednjim školama. U skladu sa propisanim normativima trajaće od 16 do 104 sata, odnosno od 2 do 13 dana. Praktično, pored srednjoškolaca koji u 31. avgusta išli na čas razrednog starešine, odnosno po raspored, u osnovnim školama radi prozivke đačke klupe su zauzeli prvaci. Za starije nastava počinje u ponedeljak, 3. septembra i traje do 24. maja za maturante četvorogodišnjih obrazovnih programa, dok je 31. maj 2019. kraj školske godine za učenike trogodišnjih zanimanja, kao i male maturante, a za ostale učenike kraj školske godine biće 14. juna.

Tokom školske 2018/2019 planirani su raspusti, jesenji od 9. do 12. novembra i prolećni kojim će biti povezani uskršnji i prvomajski praznici.

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.