Mehatroničari valjevske Tehničke škole pobednici Balkan Juniora

Nemanja Divnić i Marko Dević, učenici trećeg razreda smera Mehatronika valjevske Tehničke škole, pobednici su ovogodišnjeg međunarodnog takmičenja Balkan Junior održanog na Ohridu od 2. do 5. maja. Nadmetalo se osam ekipa, odnosno 16 učenika tehničkih škola iz Slovenije, Hrvatske, Rumunije, Crne Gore, Turske, Bosne i Hercegovine, Makedonije i Srbije.

Nemanja Divnić (levo) i Marko Dević (desno) pobednici

Tema ovogodišnjeg takmičenja Balkan Junior bila je izrada pokretne kapije kao mehatronskog sistema programiranog Arduino mikrokontrolerom. Mehatroničari valjevske Tehničke škole, Marko Dević i Nemanja Divnić, osvojili su prvo mesto. Od maksimalnih dve stotine, praktičnim radom osvojili su 197 poena. Drugog dana ostvarili su najbolji rezultat na teorijskom testu.

Nemanja Divnić, učenik III- 5, kaže da su prvo uspešno prošli školsko takmičenje, pa su na osnovu ostvarenih rezultata izabrani za predstavnike Tehničke škole iz Valjeva. Istovremeno ocenjuje da, iako deluju komplikovano, zadaci na Balkan Junioru nisu bili teški, jer su pre odlaska na Ohrid prešli obimno gradivo.

“Zadatak je bio napraviti klizna vrata, odnosno povezati provodnike i celu maketu. Takođe, trebalo je da izgraviramo vrata na CNC mašini uz pomoć programa za gravuru i trebalo je programirati senzore i motor koji će otvarati i zatvarati vrata, i time ispunjavati uslove za rad. Obzirom da smo vežbali, nije bilo teško. Imali smo tri sata za taj zadatak. Bio je i teorijski ispit sastavljen od 60 pitanja, i tu smo bili najbolji. Za praktičan rad smo imali 197 bodova, od maksimalnih 200. U mehatronici je zanimljivo jer možemo mnogo toga novog da napravimo, možemo da automatizujemo predmete iz svakodnevice i da na taj način olakšamo mnoge stvari u životu”, pojasnio nam je Nemanja.

Divnić i Dević, pobednički dvojac valjevskih mehatroničara ohridskog Balkan Juniora

U dvočlanoj ekipi Tehničke škole iz Valjeva bio je i Marko Dević, takođe učenik III-5.odeljenja mehatroničara, koji naznačava da je celokupno takmičenje veoma lepo organizovano, jer su imali vremena da razgledaju grad, a on je, zahvaljujući učešću na “Balkan Junioru” prvi put boravio na  Ohridu.

“Zadovoljan sam i uspehom i dešavanjima van takmičenja, obzirom da smo imali slobodnog vremena da se družimo sa domaćinima i sa učenicima iz ostalih zemalja. Tako da sam prezadovoljan. Konkurencija je zaista bila izuzetna, ali nijanse su odlučivale”, kaže nam svoje utiske Marko Dević.

Učenici Marko Dević i Nemanja Divnić sa profesorima Goranom Mićovićem, Vukomanom Lekovićem i direktorom Tehničke škole Valjevo Brankom Goloskokovićem (s leva na desno)

Pored učenika, Tehničku školu iz Valjeva na Ohridu predstavljali su direktor Branko Goloskoković, profesor mašinstva i praktične nastave Vukoman Leković i profesor elektrotehnike Goran Mićović, koji je ponosan na ovogodišnje takmičare, čiji je razredni starešina.

“Ove godine sam zajedno sa profesorom informatike Nebojšom Brankovićem i profesorom Vukomanom Lekovićem, pripremao decu za takmičenje. Profesor Branković i ja smo ih pripremali za elektro deo ovog rada i programiranje tih mikrokontrolera kojima se upravlja. Mi smo više bili koordinatori tog rada nego što smo učestvovali i sve smo prepustili učenicima koji su ove godine zaista izvanredni i u mogućnosti da sami odrade zadatak. Da bi ostvarili uspeh morate imati zaista najbolje učenike, a potom i malo sreće na takmičenju, jer ovogodišnja bodovna razlika između prvog i drugog mesta je dva boda. Važno je i da oprema bude prvoklasna. Mi smo ove godine nosili CNC mašinu, koja je didaktička i doista dobra za ovaj vid zadatka. Naravno, važna je i ostala tehnika, ali to su većinom stvari koje dobijamo iz Kine. Jeftine su, sve ekipe imaju iste uslove, s tim da nekada te komponente mogu da otkažu. U svakom slučaju, ove godine je sve to funkcionisalo na najbolji mogući način. Naša škola potvrđuje da ulažući u obrazovanje, uz obiman trud, mogu se postići veliki uspesi na svim poljima. Takođe, ovim projektom brišemo sve granice, delimo iskustva i znanja, uz sticanje novih prijatelja”, ističe profesor Goran Mićović.

Direktor Tehničke škole iz Valjeva, Branko Goloskoković, jedan od inicijatora pokretanja takmičenja Balkan Junior pre sedam godina, kaže da očekuju da se naredne 2020. godine takmičenju priključi i Bugarska, a da je veliko interesovanje i Grčke, uz podsećanje da je prvo takmičenje održano u Turskoj.

Prvoplasirana ekipa Tehničke škole iz Valjeva na ovogodišnjem takmičenju Balkan Junior je osvojila pehar i certifikate o učešću i nagradama, ali svi su saglasni da je najveća nagrada učešće u nadmetanju, boravak na Ohridu i upoznavanje učenika iz srodnih škola iz regiona. U svakom slučaju, vredna nagrada za učenike i profesore u godini obeležavanja osam decenija od osnivanja Tehničke škole u Valjevu.

S.J.K.

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.