Spremite se za ljuto skovan Jazz

Oficijelni program 35. Valjevskog Jazz Festivala počinje u četvrtak, 16. maja, i traje četiri večeri, završno sa nedeljom, 19. majem. Koncerti uglavnom počinju od 20 sati, biće održani u Velikoj sali Centra za kulturu Valjevo, nakon čega sledi Jam session u Holu. Dirigent Milan Nedeljković, umetnički direktor 35. Jazz Festa, pozvao je sve da “konzumiraju dobro izbalansiranu programsku koncepciju ovogodišnjeg festivala”.

Prema rečima članova Saveta valjevskog Jazz Festa, vizija je da ovaj najdugovečniji domaći festival postane ne samo vodeći, već prestižni festival džez muzike, prepoznatljiv prema originalnosti i atraktivnosti, na koji će poželeti da dođu izvođači i publika iz regiona i Evrope. Istovremeno, njegova misija je da čuva, plasira i promoviše vrednost džeza kao umetničke muzike 20. veka i omogući publici da u tome uživa kroz atraktivan umetnički program i prateće sadržaje.

Predstavljajući ovogodišnji program Jazz Festa, umetnički direktor Milan Nedeljković, naglasio je na konferenciji za medije da je najvažnije da se u 35. godini festivala publici ponudi višedecenijsko iskustvo ove manifestacije. “Kada je u pitanju programska koncepcija dužnost i zadovoljstvo je da kažem da je Odbor ovogodišnjeg Festivala bio u fantastičnoj poziciji da se, pre svega, osloni na 34 godine iskustva, rada, promišljanja. Jovan Maljoković, doskorašnji direktor, ostavio je ozbiljan legat i ozbiljnu obavezu svakom sledećem koji delegira da o Valjevskom festivalu brine. Pre svega, istakao bih jednu činjenicu koja mora biti glasno i jasno izrečena, bez ikakve poze i demagogije. Džez festival mora da pravda činjenicu da je ovo Jazz Festival, programski i na svaki drugi način. Dakle, Valjevo zaslužuje ozbiljan festival, posebno zbog tradicije. Trudili smo se da na taj zadatak damo dobar odgovor, bazirajući se na privatnoj, ali i odgovornosti prema profesionalnoj savesti”, istakao je Milan Nedeljković.

Konferencija za medije povodom najave 35. Valjevskog Jazz Festa / Foto: Dragan Krunić

Prvo veče 35. Jazz Festa biće u znaku mladih, uspešnih i poznatih domaćih muzičara. Pilot Blues Band & Pera Joe, Mehanički balet, LA Band, Singer i Ena & Friends pripremaju izuzetan program za četvrtak veče, 16. maja, od 20 sati, u Velikoj sali Centra za kulturu Valjevo, pod nazivom “Valjevska odvala”. Potom, od 21.45h, sledi nastup Valjevca, basiste, Jovana Torbice i austrijskog dua Larry Lofquist, a gost je takođe naš mladi sugrađanin, bubnjar, Branko Popović. Od 23.15h svira sastav USProjekt, odnosno basista i kompozitor Uroš Spasojević sa višestruko nagrađivanim pijanistom Ivanom Rabasovićem i vokalom Nenom Jelačom.

O vizuelnim pratećim programima, član Saveta ovogodišnjeg Festivala slikar Miodrag Pešić je rekao u obraćanju medijima da drugo veče Jazz Festa počinje otvaranjem izložbe “Ljuto skovanih skulptura” vajara iz Beograda Viktora Kiša. Izložba obuhvata i kolekciju džez časopisa objavljenih od 1959. do 1974. godine. Istovremeno naznačava da će ulaz vizuelno urediti da bude u duhu džeza. “Kiš izlaže u Beogradu, u prostoru Ciglana gde inače često priređuju nastupe džezera. On se predstavlja skulpturama iskovanim od gvožđa, a to je i u duhu slogana ovogodišnjeg Festivala. Zavisi od mogućnosti za koje ćemo se skulpture odlučiti, on ima od ogromnih do nekih manjih. Možda će neke biti postavljene ispred i u Holu. Takođe, sa njim smo razgovarali da napravimo spomenik džezu i Valjevu, mada je kratak period za takav poduhvat. To bi bila audio – kinetička skulptura, a to je malo komplikovano za ovako kratko vreme, pa će to verovatno ostati da se “kiseli” kroz vreme do iduće godine. Uporedo sa izložbom skulptura, biće izloženi najpoznatiji džez časopisi: DownBeat i Džez magazin, prikupljeni iz privatnih kolekcija, a datiraju od 1950. pa do 1974. i to je ujedno “zlatno” vreme džeza”, kazao je Pešić.

Konferencija za medije povodom najave 35. Valjevskog Jazz Festa / Foto: Dragan Krunić

U skladu sa tradicijom Valjevskog Jazz Festivala, druge večeri (petak, 17. maj, 20h) nasatupa proslavljeni Duško Gojković i Big Benda RTS-a. Potom, od 21.30h, na Velikoj sceni nastupa Dragan Ćalina Quartet.

Koncert na ovogodišnjem Valjevskom Jazz Festivalu predstavlja povratak na domaće scene Dimitrija Vasiljevića, džez pijanste i kompozitora, koji ovog puta otvara program treće večeri sa svojim New York Quartet-om, u subotu, 18. maja, od 21 sat, u Velikoj sali Centra za kulturu Valjevo. Od 22.15h, na scenu izlaze Sebastien Giniaux Quintet iz Francuske, čiji je lider jedan od najcenjenijih gitarista mlađe generacije među muzičarima čiji je rad inspirisan
delom Đanga Rajnharta.

Foto: Dragan Krunić

Ovogodišnji Jazz Fest završava se u nedelju, 19 maja. Toga dana, od 20 časova, prilika je da prvi put pratimo izraelski trio Shalosh, koji je uspeo da integriše različite žanrove, poput rok, klasične, elektronske i muzike Bliskog Istoka, u svoje stvaralaštvo. Za kraj četvrte večeri, od 21.30h, nastupa beogradski kvartet Naked, čija autorska muzika objedinjava fantastični džez sa folklornim motivima Balkana.

JAZZ NIJE SAMO ZA MATORCE

Krunske večeri su od 16. do 19. maja, ali pravo jazz zagrevanje počinje već ovog vikenda, kada su na programu dešavanja vredna pažnje u okviru 35. Valjevskog Jazz Festa. Po prvi put, u žiži interesovanja je i obrazovanje mladih generacija, prvenstveno putem radionica, čiji su mentori izuzetni i proslavljeni džez muzičari. U okviru oficijelnog programa biće Master Class Duška Gojkovića, kao i neformalni časovi sa Jovanom Torbicom, Lukom Ignjatovićem i Dimitrijem Vasiljevićem. Prilika da “Naučimo kako se sluša Jazz” uz Ivana Ilića i Vasila Hadžimanova pruža se već u petak, 10. maja, od 18 sati u koncertnoj sali valjevske Muzičke škole Živorad Grbić.

Ovogodišnji Jazz Fest pomera fokus na edukaciju i mlađu populaciju, vodeći se krilaticom da se publika stvara. Prema rečima predsednika Saveta festivala Aleksandra Uroševića, niz dragocenih programa pripremljen je upravo radi pridobijanja pažnje mlađih generacija, odnosno dece i tinejdžera. “Svi programi koje smo pripremili mislim da će biti zanimljiviji od sve ove priče, ali sve to što radimo – radimo upravo radi dece. Zato, pozivam sve sugrađane da dođu, da podrže ovaj festival jer imali smo relativno kratko vreme da organizujemo sve ovo što smo pripremili”, rekao je Urošević.

Prof. mr Suzana Radovanović Perić, direktorka Muzičke škole “Živorad Grbić”, ocenjuje da programi ovogodišnjeg Jazz Festa daju dodatnu nadu, tim pre jer, kako naznačava, dve institucije obeležavaju značajne godišnjice i dragocenom novinom putem radionica su usmereni prema mladima. “Mi u Valjevu uspevamo da odgajimo i, kroz decenije, razvijamo dve zaista prestižne institucije. Valjevska Muzička škola to svakako jeste jer je među deset najuspešnijih muzičkih škola u Srbiji. I, rekla bih, da je i Jazz Fest postao institucija kojom Valjevo treba da se ponosi.”

Ovog petka, 10. maja, od 18 sati, u Muzičkoj školi Živorad Grbić je program “Naučimo kako se sluša Jazz”, koji priređuje Udruženje muzičara džeza, zabavne i rok muzike Srbije, a održaće je kompozitor, aranžer i dirigent Big Benda RTS-a, Ivan Ilić i muzičar i kompozitor, Vasil Hadžimanov.

Nastavak edukativnih programa je i sutradan, 11. maja, takođe od 18 sati, kada će Kulturno sklonište iz Novog Sada održati radionicu “Na putu ka muzici” za decu i odrasle. Potom, od 20 sati, u koncertnoj sali valjevske Muzičke je nastup učenika Jazz odseka muzičkih škola “Josif Marinković” iz Vršca, “Kornelije Stanković” iz Beograda i “Živorad Grbić” iz Valjeva.

U programu “Second Line” u prvom redu su Bow Lence Brass Band, dok će za njima u “drugoj liniji” paradirati mladi iz Vršca, Novog Sada, Bijeljine, Beograda i Valjeva. Pozvani su svi, stari i mladi sugrađani, koji bi da na ulicama našeg grada i u Centru za kulturu Valjevo, uz ples i slavlje, ožive duh karnevala Mardi Gras prepoznatljivog za Nju Orleans, a završnica je “Jazz Party” uz kvartet Nemanje Nikolića i Kontext Jazzy Kids.

Drugi džez vikend, na valjevski način, počinje u petak i završava se u ponedeljak, 13. maja projekcijom filmova u Bioskopu 85. Na repertoaru, od 19 sati je “Miles ahead” (o životu i karijeri muzičara Majlsa Dejvisa, film iz 2015.), dok je od 21 sat “Django melodies” (francuski film snimljen 2017. godine o odlasku iz okupiranog Pariza 1943. čuvenog gitariste i kompozitora Djanga Rajnharta). Ulaz je slobodan.

JAZZ RADIONICE

Valjevac Jovan Torbica, diplomac Bečkog Jazz konzervatorijuma, održaće radionicu “Bas u centru pažnje” u petak, 17. maja, od 17 časova, u kafeu Avantura.

U subotu, 18. maja, od 12 časova u Gimnaziji, biće održan MASTER CLASS Duška Gojkovića, proslavljenog jazz trubača, kompozitora, aranžera i bend lidera. U radu učestvuje i oktet najboljih beogradskih muzičara, predvođenih lead trubačem i urednikom Big Benda RTS-a, Dragoslavom Fredijem Stanisavljevićem. Takođe, biće predstavljena knjiga kompozicija “Dusko Goykovich Songbook” objavljene u izdanju UG “Duško Gojković Džez Inicijativa”. Potom, od 13.30h, takođe u Gimnaziji, sledi radionica saksofoniste Luke Ignjatovića “Instrument u službi muzike”.

Prvi Srbin koji je doktorirao džez klavir, profesor na Xavier University of New Orleans, Dimitrije Vasiljević će u nedelju, 19. maja, od 11 do 15 časova, u Valjevskoj gimnaziji održati radionice na teme “Jazz kao univerzalni muzički jezik,” Stilske varijacije Jazz-a”, “Improvizacija – pristup sa aspekta melodije, harmonije i ritma”.

Karte za 35. Jazz Fest biće u prodaji na blagajni Centra za kulturu od sutra, 10. maja. Cena pojedinačne karte za večeri od 17. do 19. maja je 300 din, a komplet je 700 din. Za program 16. maja ulaz je slobodan.
S.J.K.
Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.