Meštani Petnice vape za rešenjem dugogodišnjeg problema sa kanalizacijom

Iznoseći brojne probleme sa kojima se suočavaju godinama unazad, meštani Petnice su u saradnji sa Udruženjem građana “Lokalni front Va” održali konferenciju za novinare na Smrdanu, gusto naseljenom delu Petnice, u kojem gravitira 175 domaćinstava. Njihova najveća muka poslednje 3 decenije je kanalizacija.

Prema rečima Velička Mojića iz Petnice, koji se medijima obratio u ime tamošnjih žitelja, grad već 3o godina nije uspeo da dovede 475 metara glavnog voda kanalizacije, tako da ovde građani kanalizaciju nemaju, a postojeći kanali im se izlivaju u dvorišta.

“To je ogroman problem koji imamo već 30 godina i niko iz Gradske uprave se nije udostojio da ga reši. Spremni smo da to rešimo zajedno sa njima, ne moraju sve sami, učestvovaćemo u svemu koliko možemo. Tražili smo prvenstveno da očiste kanal, koji se izliva i smrdi, jer se sve fekalne vode tu slivaju i idu do Belega. Niko se nije udostojio da to uradi. Tenderi se raspisuju, firme su sa strane. Mislim da naš grad ima sposobne ljude koji mogu to da urade. Projekat za kanalizaciju imamo 30 godina, o svom trošku smo ga sami izradili, ali grad ne želi da uradi kanalizacionu mrežu. Sada nam kažu da projekat ne važi i da je zastareo zbog finansijske pozicije. Kada je rađena rekonstrukcija regionalnog puta, obećali su da će kanalizacija biti urađena. Sada kažu radi se biciklistička staza i navodno će ići u sklopu nje”, priča Veličko Mojić.

On dodatno pojašnjava kakav problem nastaje nastaje usled padavina, pošto su postojeći kanali zatrpani. “Pre nekoliko godina poplava je jednom meštaninu odnela celu njivu. Mnogima su poplavljene kuće i pomoćni objekti zbog zatrpanih kanala, ni njima niko štetu nije nadoknadio. Pre sedam godina je urađen put na potezu Smrdan – Obradovića kuće u dužini od 1.600 metara. U celoj trasi je sada katastrofa, krenulo je klizište, ispucao je asfalt, tako da su to bačene pare. Voda preliva iz septičkih jama, ljudi čiste, plaćaju “Vidraku”, ali problem nastaje ponovo za dva dana. Na drugom putu problem je velika bara, jednom meštaninu ne dozvoljavaju da provede propust, pola njive mu je poplavljeno”, prepičao je muke žitelja ovog dela Petnice Veličko Mojić.

Aktivista valjevskog Lokalnog fronta Željko Trifunović, takođe meštanin Petnice, koji je kandidat za odbornika na listi GG “Lokalni front Va – Slobodni ljudi”, kazao je novinarima da je su u februaru predstavnici grada dolazili u mesnu zajednicu na sastanak, na kojem su konkretno obećali da će u toku naredne sedmice kanal biti očišćen. Od tog sastanka je, kako kaže, prošlo četiri meseca i ništa nije urađeno.

“Često se dešavalo da smo se sami organizovali i radili ono što je potrebno u mesnoj zajednici, ali sad to više ne smemo da radimo, jer nam je zaprećeno. Na jednoj uzbrdici smo smostalno, od svojih sredstava uradili betonsku kanalicu, na drugom delu ka Obradovića kućama smo uradili propust i izbetonirali slivnik, da bi zaštitili put od daljeg propadanja. Mi smo svesni da smo to uradili iako nemamo pravo da radimo na gradskom putu. Očistili bismo i ovaj kanal ovde danas, jer to je jedan mali problem. Ponudili smo rešenje, sami bi i to uradili, međutim nemamo gde da odvezemo sadržaj tog kanala. Pre nekoliko godina sami smo angažovali mehanizaciju, iskopali i očistili dobar deo kanala. Tada otkopanu zemlju i drugi sadržaj smo izvukli na jednu moju parcelu koju sam kasnije rekultivisao i preko toga nasuo humus”, ispričao je Željko Trifunović.

On je istakao da kanalizacija nije jedini problem ovog dela Petnice i da je neophodo uraditi i rekonstrukciju niskonaponske mreže. Kako je naveo, u saradnji sa EPS-om urađen je projekat serdnjenaponskog voda, trafostanice i niskonaponske mreže, izvedeni su geometri da ucrtaju svako stubno mesto, obezbeđena saglasnosti vlasnika privatnih parcela, kao i saglasnost za postavljanje trafostanice, ali da je za realizaciju svega toga potrebna politička saglasnost grada, koje međutim nema.

“Kad dođe do realizacije, sve stane, jer nema političke saglasnosti iz grada, a i sve ono što dođe u Valjevsku distribuciju uglavnom završi na Ubu. Ulično osvetljenje uglvnom se radi za politički podobne. Naravno da i oni treba da imaju osvetljene ulice, ali grad treba da ispuni obećanje i uradi uličnu rasvetu do spomen obeležja pilotu Milenku Pavlovicu. Obećali su čišćenje Petničkog jezera, ništa nisu uradili. Put do Petničkog jezera je godinama u planu da se radi, međutim ništa.Ne dozvoljavaju ni meštanima da ga sami urade. Pored jezera je napravljen jako lep objekat za ugostiteljske usluge, ali ne može da radi, jer nema asfaltnog puta, put preko brane je potonuo. Takođe, prostor Petničke pećine nije sređen. Pre 3 godine je tu bačeno 4 miliona dinara. Za ambulantu skoro 5 miliona, a ista nije radila ni dana”, naveo je Trifunović.

Na spisak šta sve od obećanog nije urašeno, Trifunović dodaje fudbalski teren, za koji su meštani tražili njivu koja je u vlasništvu grada da je sami građevinskim mašinama urede. Kako naglašava, ni to nisu dobili, tako da deca nemaju gde da igraju fudbal.

“Obećali su dva dečija igrališta, a nijedno nije izgrađeno. Šta više i postojeće igralište u Rajkovačkoj ulici je zaključano, jer grad ne plaća ugovorenu zakupninu parcele. Lično sam gradu besplatno ponudio plac od 9 ari za tu namenu, ali nisu prihvatili. Nisu postavili ni obećanu nastrešicu za autobusko stajalište, a ovde svakodnevno autobus čeka bar 30 učenika. Toliko o kampanji “Za našu decu”. Građani su voljni da sarađuju, ali sva dosadašnja obećanja gradske vlasti nisu ispunjena”, ističe Trifunović.

Dodaje da im u kampanjama za lokalne izbore predstavnici vlasti obećavaju izgradnju seoskih vodovoda, koji su kao meštani sami uradili 1993. godine, uz komentar da “oni ne uspevaju ni da ga kvalitetno održavaju”.

Na kraju obraćanja, Željko Trifunović je rekao da “Lokalni front Va” od grada zahteva da sva deca predškolskog i školskog uzrasta ove godne imaju besplatan ulaz na Petničke bazene, uzimajući u obzir narušenu finasijsku situaciju roditelja zbog korona virusa.

Facebook komentari

About Marija Petrović - Marković

Iako po struci diplomirani novinar, novinarstvom se bavi iz ljubavi honorarno, na „hajdučki i uskočki" način iz sfere kulture, gde joj je radna matica. Kao student novinarstva krajem 1999. godine počela da radi u informativnoj redakciji rwgionalne Vujić televizije Valjevo (VTV), čiji je deo novinarskog tima bila 4 godine. Potom bila novinar-urednik u informativnoj redakciji Regionalne Televizije Valjevo (TVA) skoro 2 godine. Tokom 2004. i 2005. godine živela u Londonu i u tom periodu imala novinarsko mentorstvo na Channel 4 News od strane poznate britanske novinarke Darshne Soni. Po povratku iz Londona kratko vreme bila u informativnoj redakciji TV B92. U okviru projekta TV Training bila stipendista Pakta za stabilnost Jugoistočne Evrope, a potom i stipendista Fondacije Konrad Adenauer. Njeni tekstovi objavljivani su u nedeljniku „Napred“, „Reviji Kolubara“ i „Tešnjarskom glasonoši“. Od osnivanja portala valjevskapola.info 2016. godine radi kao novinar-urednik ove medijske kuće. Autor je više projekata, među kojima su "Da Valjevo prodiše", "UdahnimO2", Vazduhograf" i drugi, koji se na portalu Valjevska posla podrobno bave problemom aerozagađenja u Valjevu od 2017. godine. Dobitnica je Nagrade grada Valjeva za oblast Informisanje i društveno angažovanje u 2019. godini.