Romskoj zajednici stvoriti uslove za održiv i kvalitetan način života

Potpredsednica Vlade Republike Srbije Zorana Mihajlović potpisala je danas sa Nemačkom organizacijom za međunarodnu saradnju – GIZ Sporazum o saradnji pod nazivom “Inkluzija Roma i drugih marginalizovanih grupa u Srbiji”, vredan deset miliona evra.

Mihajlović, koja predsedava Koordinacionom telu za praćenje realizacije Strategije za socijalno uključivanje Roma i Romkinja u Srbiji, istakla je da je važno da pripadnicima romske zajednice stvorimo uslove za održiv i kvalitetan način života.

Kroz posao koji zajedno radimo borimo se da ima što manje predrasuda i stereotipa, rekla je ona, dodajući da zvanično Roma u Srbiji ima približno dva odsto, ali da ih je zapravo mnogo više.

Insistiram na tome da svako od nas shvati da u našoj zemlji nema građana prvog i drugog reda. To sprovodimo kroz strategiju, akcione planove i projekte koje radimo sa međunarodnim partnerima i lokalnim samoupravama, rekla je potpredsednica Vlade.

Mihajlović je izrazila zahvalnost GIZ-u za uspešnu saradnju i podršku u prethodnim godinama zajedničkog rada.

Sporazum su potpisali i direktor GIZ-a u Srbiji Gerhard Zipel i vođa GIZ projekta Aleksandra Dimić Ugrinaj.

Zipel je naveo da je saradnja za četiri godine, koliko je na čelu GIZ-a u Srbiji, postala sve značajnija jer je sa 11 miliona evra porasla na 25 miliona evra godišnje, uz napomenu da sredstva nisu samo iz Nemačke, već i Evropske komisije i Vlade Švajcarske.

Svi ovi sporazumi su ključni jer su putokaz za implementaciju programa. Zahvaljujem na prilici da radimo zajedno sa Vladom Srbije na sprovođenju projekata, rekao je on.

Dimić Ugrinaj je objasnila da će se projekat realizovati u 18 gradova i opština u Srbiji, dodavši da će se kroz njega podržati i jačanje struktura Koordinacionog tela, kao i unapređenje sistema praćenja.

Takođe, kako je dodala, biće realizovani treninzi i obuke, a cilj je smanjenje stereotipa i predrasuda prema romskoj zajednici i njeno uključivanje u društvo.

To je mlada populacija i predstavlja važan potencijal za ekonomski razvoj Srbije, rekla je ona.

Projekat u okviru Nemačke razvojne saradnje “Inkluzija Roma i drugih marginalizovanih grupa u Republici Srbiji” sprovodi GIZ u Srbiji.

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.