Milošev svet razgovora

Povodom 85 godina Miloša Jevtića i 45 godina kolekcije “Odgovori”, nedavno je u Osečini održano književno veče “Svet razgovora”, u prepunoj čitaonici naučnog odeljenja Narodne biblioteke Osečina.Osecina-knjizevno-vece-1

Miloš Jevtić je 2021. godine narvšio 85 godina života, a istovremeno su se navršilo 45 godina od objavljivanja prve knjige u njegovoj kolekciji „Odgovori“. Kako je protekle godine situacija sa korona virusom bila nestabilna, stekli su se uslovi i lepa prilika da se ova dva značajna jubileja objedine, i da se kroz program oda dužno poštovanje ovom izuzetnim kulturnom pregaocu, kao i da Naroda biblioteka u Osečini obnovi kulturu razgovora i pamaćenja, za koje se Miloš Jevtić od početka zalaže. Autor je dugovečne emisije Gost Drugog programa Radio Beograda. Realizovao je jedinstven i do sada nezabeležen poduhvat u srpskom novinarstvu. Snimio je i objavio razgovore sa više od 900 najuglednijih i najznačajnijih ličnosti srpske i jugoslovenske kulture, umetnosti i nauke. Neprocenjiv je značaj kolekcije “Odgovori”, koja kroz 221 knjigu oslikava ne samo duh epohe, već i najvažniju umetničku, kulturnu, naučnu i humanitarnu misao jednog vremena. Jevtić je ostavio neprocenjivo blago, dragoceno za proučavanje i komparativistiku u vremenu koje dolazi.

O vrednosti i značaju kolekcije Odgovori govorili su uvaženi gosti: Akademik Zlata Bojović, Bojana Andrić, urednik drugog programa Radio Beograda, mr Branko Matić, kao i autor Miloš Jevtić Majstor razgovora, Miloš Jevtić, svuda sa ponosom ističe da je rođen u Podgorini, Gornjoj Bukovici. Detinjstvo je proveo u Donjoj Kamenici, gde su mu roditelji bili učitelji, što Osečancima daje za pravo da ga prisvoje.

Osecina-knjizeno-vece-2

Iz Narodne biblioteke Osečina ističu da je Miloš Jeftić umnogome oplemenio rad ove kulturne ustanove.

“U našem knjižnom fondu, u Osečini i Peckoj darovao je preko 60 svojih knjiga, a sačinili smo i spisak naslova koji ne posedujemo u fondu, uz dogovor da nam i te, dostupne, naslove Miloš ustupi. Već neko vreme zahvaljujući Milošu Jevtiću, imamo priliku da se, bez ikakve naknade, u ovom prostoru, susretnemo sa izuzetnim ličnostima iz sveta književnosti, kulture i nauke. Do sada su naši gosti bili: akademik Predrag Piper, prof. Sreto Tanasić, Bojana Andrić, dr Aleksandar Đurović, Selimir Radulović, Darko Tanasković, Viktor Lazić – upravnik Adligata. Ranko Stojilović, dr Milena Đorđijević, prof. Milan Tasić i drugi. Gospodin Jevtić je i svojevrstan ambasador naše ustanove, bilo da se pojavi u nekom sredstvu informisanja ili na kakvom uglednom skupu, uvek ima lepu i pohvalnu reč za rad ove kuće. Kao kolektiv, posebno smo zahvalni godpodinu Jevtiću, jer je prepoznao naš trud, rad, zalaganje i entuzijazam i predložio Narodnu biblioteku Osečina za Vukovu nagradu, koju od 1964. godine dodeljuje Kulturno-prosvetna zajednica Srbije za „naročite rezultate ostvarene u stvaralačkom radu na širenju kulture, obrazovanja i nauke u Republici Srbiji i na svesrpskom kulturnom prostoru. Pripremajući se za ovaj program došli smo i do dva zanimljiva saznanja i podelićemo ih sa Vama. Obično su sve važne proslave, obeležavanja jubileja, premijere pozorišnih predstava i bioskopskih projekcija rezervisane za velike gradove i ustanove. Sa ovim jubilejom je u potpunosti drugačije. Rođendanski i jubilej Kolekcije “Odgovori” Miloš najpre obeležava u jednoj maloj, zavičajnoj biblioteci, kakva je naša, sledeće nedelje je program u valjevskoj biblioteci, a potom će uslediti i obeležavanje u Narodnoj biblioteci Srbije”, ističu su iz Narodne bibiteke Osečina.

Osecina-knjizvno-vece-3

Program književne večeri “Svet razgovora” upotpunila je mlada pijanistkinja Nikolina Malešević iz Plušca, učenica 7. razreda OVC “Braća Nedić”, koja je osvojila prvu nagradu na Međunarodnom takmičenju iz solfeđa i teorije muzike. Nikolina je bila član škole klavira pri Narodnoj biblioteci Osečina.

Povodom 85 godina Miloša Jevtića i 45 godina kolekcije “Odgovori”, upriličena je i izložbu Miloševih knjiga pod nazivom “Milošev svet razgovora”. Brojna publika uživala je u kazanjima govornika koji su sami vrh srpskog novinarstva, književnosti i nauke. Organizatori i publika zadovoljni su lepoj, zanimljivom i sadržajnoj večeri u Narodnoj biblioteci Osečina.

 

 

Facebook komentari

About Valjevo Vesti

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.