Živorad Nedeljković ovogodišnji dobitnik Nagrade „Desanka Maksimović“

Pesnik Živorad Nedeljković ovogodišnji je dobitnik Nagrade “Desanka Maksimović” za ukupan doprinos srpskoj poeziji, koju dodeljuju Zadužbina “Desanka Maksimović”, Narodna biblioteka Srbije, Grad Valjevo, Matična biblioteka “Ljubomir Nenadović” i Valjevska gimnazija. Nedeljekoviću je ovu prestižnu nagradu za pesništvo uručila prof. dr Zorana Opačić, predsednica Upravnog odbora Zadužbine, na prigodnoj svečanosti tradicionalno upriličenoj u Brankovini, 16. maja, na dan rođenja naše najveće poetese.

Desanka-Maksimovic-Brankovina-Valjevo-6

Žiri, u sastavu prof. dr Goran Maksimović, redovni profesor Filozofskog fakulteta u Nišu, prof. dr ĐorĐe Despić, vanredni profesor Filozofskog fakultrta u Novom Sadu, dr Branko Vraneš, docent Filološkog fakulteta u Beogradu, doktor Sladđana Ilić, doktor filoloških i doktor političkih nauka, i Vojislav Karanović, pesnik i urednik Redakcije kulture u Radio Beogradu RTS-a i dobitnik Nagrade “Desanka Maksimović” za 2019.godinu, jednoglasno je odlučio da ovogodišnja prestižna nagrada za pesništvo bude dodeljena  pesniku Živoradu Nedeljkoviću.

Uz poruku da se glas pesnika, nažalost, sve manje čuje od nekih drugih glasova, ovogodišnji dobitnik Nagrade “Desanka Maksimović”, Živorad Nedeljković zahvalio se predstavnicima zadužbine “Desanka Maksimović” i žiriju. Kazao je da u nadi da je poneka njegova pesma nadrasla zanatsko umeće, ovo priznanje doživljava kao višestruko važno u poodmaklom dobu, kad predstoji “popis samoća koje jačaju uverenje da je poezija zaslužena milost”.

Desanka-Maksimovic-Brankovina-Valjevo-10

“Poezija u stvaralačkom nadahnuću Živorada Nedeljkovića nastoji da uređuje jedan novi svet i život, koji je možda nestvaran ili zamišljen kao “idealna utopija”, ali je svakako iskreniji i čestitiji od stvarnog sveta i života preplavljenog licemerjem i negativnim strastima. To su samo neki od argumenata kojima smo se rukovodili prilikom izdvajanja ovog pesnika za dobitnika ugledne književne nagrade naslovljene imenom pesnikinje Desanke Maksimović”, obrazloženje je žirija za ovogodišnju nagradu.

Desanka-Maksimovic-Brankovina-Valjevo-7

Prilikom uručenja nagrade Zorana Opačić je rekla da ovogodišnji dobitnik nagrade Živorad Nedeljković započinje danas svoj saživot sa Zadužbinom “Desanka Maksimović” i da se uvrštava  u njene čuvare, kao i da je niz od dvadeset devet dosadašnjih dobitnica i dobitnika nagrade svojevrsna riznica vrhunca srpskog pesništva s kraja 20. i dve decenije 21.veka.

“Posle dve strašne godine pandemije, sa velikim zadovoljstvom opet smo se okupili u Brankovini, uz Desanku i Desankine, u najlepšem dobu godine. Podržimo zadužbinu i kada prođe maj: osnovana je u najtežim vremenima, opstala je tokom mnogih dramatičnih događaja novije istorije, sve do današnjih, jednako teških vremena, u kojima joj je pomoć najpotrebnija. Na to nas obavezuje delo spisateljice, Brankovina i svi pesnici ovenčani velikom nagradom”, kazala je Opačić.

Živorad Nedeljković

Rođen je u Kraljevu, 5. decembra 1959. godine. Od 2002. godine radi kao urednik u izdavačkoj delatnosti Narodne biblioteke Stefan Prvovenčani u Kraljevu. Uređuje knjige savremenih srpskih pesnika u ediciji Poezija, danas i poeziju u časopisima Povelja i Književni magazin. Osnovnu školu završio je u selu Podunavci i Vraneši kod Vrnjačke Banje, gde je završio Gimnaziju. Studirao je na Pravnom fakultetu Univerziteta u Kragujevcu. Na Radiju Vrnjačka Banja uređivao je 1998. i 1999. godine emisiju Miris reči, a istoimenu emisiju je uređivao i vodio na Radio Kraljevu u periodu od 2002. do 2004. godine. Živi u Čačku. Dobitnik je brojnih nagrada na festivalima za mlade pesnike Jugoslavije. Za ukupno stvaralaštvo dobio je Disovu nagradu 2011. godine, nagradu Gračanička povelja je dobio 2015. godine, a 2016. godine je dobio Žičku hrisovulju “za poeziju unutarnje svetlosti i srčane potrage za smislom”. Pesme su mu prevođene na engleski, poljski, španski, nemački, ruski i francuski jezik. Član je Srpskog književnog društva od osnivanja i Srpskog PEN-a.

 

Facebook komentari

About MILENA KUZMANOVIĆ

Novinarka sa diplomom Fakulteta Političkih nauka u Beogradu. Karijeru započela u Radio Valjevu gde je prošla put od novinara-pripravnika, urednika do v.d. direktora. Pisala i za valjevski nedeljnik "Napred". Od 2011. godine dopisnica je redakcije RSE. Trenutno radi kao dopisnik N1. Za portal Valjevskaposla.info piše od 2018. godine.