Ministar Dačić uručio ključeve stanova za 20 izbegličkih porodica

U okviru Potprojekat 5 Regionalnog programa stambenog zbrinjavanja u Srbiji, prvi potpredsednik srpske Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić uručio je danas za 20 izbegličkih porodica ključeve stanova u zgradi socijalnog stanovanja u Novom naselju u Valjevu. Naši sugrađani, koji su usled tragičnih događaja i ratnih sukoba u staroj Jugoslaviji devedesetih godina prošlog veka, bili prinuđene da trajno napuste svoja ognjišta, od danas konačno imaju trajno rešeno stambeno pitanje. Ministar Dačić, koji je predsednik Komisije za koordinaciju procesa trajne integracije izbeglica, poželeo je korisnicima stanova srećno useljenje, radostan novi početak i da se više nigde ne sele na silu. Poručio im je da veruje da će u svojim novim domovima naći mir, sigurnost i bezbrižniju budućnost. Pored ministra Dačiča, činu svečanog uručenja ključeva porodicama koje će živeti u zgradi socijalnog stanovanja u Novom naselju, prisustvovali su potpredsednik Narodne skupštine Đorđe Milićević, gradonačalnik Valjeva dr Slobodan Gvozdenović, projekt menadžer Regionalnog stambenog programa u Jedinici za upravljanje projektima Borislava Lukić i komesar za izbeglice i migracije Vladimir Cucić.

“Nakon celih 25 godina naši sugrađi, koji su često živeli u uslovima koji su nedostojni za život čoveka i koji su neretko morali da menjaju svoje prebivalište, imaće jednu brigu manje, jer će dobiti svoj krov nad glavom, dobiće svoj dom. Želim da vas uverim da Vlada Srbije, zajedno sa ostalim partnerima, nastavlja da snažno podržava ovaj Regionalni stambeni program, sve dok i poslednja izbeglička porodice ne bude adekvatno i trajno stambeno zbrinuta, kako kroz gradnju stambenih jedinica, tako i kroz dodelu građevinskog materijala”, kazao je ministar Dačić.

Ministar Ivica Dačić sa korisnicima stanova u zgradi socijalnog stanovanja u Novom naselju u Valjeve

Vrednost Potprojekta 5 iznosi 52 miliona evra, od kojih je 38 miliona evra iz donacija Regionalnog stambenog programa, dok je ostatak sredstava obezbedila Vlada Srbije u vidu nacionalne kontribucije. U okviru ovog Potprojekta planirano je useljenje ukupno 1847 stambenih jedinica od čega 827 stanova u 25 lokalnih samouprava, među kojima su Krupanj, gde je ceremonija uručenja ključeva obavljena  juče, zatim Zrenjanin, Užice, Bačka Planka, Bački Petrovac, Čajetina, Kikinda, Irig, Kruševac, Loznica, Lučani, Malo Crniće i druge opštine i gradovi.

Ivica Dačić, prvi potpredsednik srpske Vlade Srbije, ministar spoljnih poslova i predsednik Komisije za koordinaciju procesa trajne integracije izbeglica

Dačić je kazao da Regionalni stambeni program, predstavlja ne samo uspešnu inicijativu i pozitivan primer suočavanja sa humanitarnim posledicama prisilnog raseljenja, već da je reč i o svojevrsnoj uspešnoj i konstruktivnoj regionalnoj saradnji, zbog čega je ovaj program prepoznat i pohvaljen i od strane međunarodne zajednice.

“Upravo iz tog razloga izražavam nadu da će se plodna regionalna i međunarodna saradnja u okviru programa nastaviti i u budućnosti”, istakao je ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

U ime 20 povratničkih porodica koje su danas dobile ključeve od stanova okupljenima se zahvalio Pero Kalaić.

“Imao sam 8 godina kada sam sa svojom porodicom iz Petrinje došao u Valjevo. Od kada smo se doselili u Srbiju, živeli smo u selu Zarube nadomak Valjeva. Narod je ovde dobar i gostoljubiv. Tu sam se u međuvremenu i oženio i dobio dva sina. Stanovi u koje se danas useljavamo mnogo nam znače, dugo smo to očekivali i ne mogu da vam opišem radost koju osećam. Zato je za mene danas, a siguran sam i za ostale porodice koje dobijaju ključeve poseban dan”, kazao je Pero Kalaić.

Pero Kalajić za govornicom

“Danas je zaista lep dan za sve one koji su izbegli sredinom devedesetih posle raspada Jugoslavije. I sam sam kao mlad lekar u Zdravstvenom centru Valjevo, čije je rukovodilac tada bio dr Miša Srećković, učestvovao u medicinskom zbrinjavanju ovih ljudi u sportskoj sali VII osnovne škole. Pružio sam utočište u svojoj vikendici porodici Ilije Crevara iz Vrginmosta i postao dobar prijatelj sa njima. Znam da se na đonovima od cipela ne mogu poneti ni uspemeni, ni zavičaj, ni detinjastvo, ali zato želim da se u Valjevu osećate kao kod svoje kuće. Posebna zahvalnost srpskoj Vladi i predsedniku Vučiću na svoj pomoći i zato dobrodošli i ostanite u Valjevu”, kazao je gradonačelnik Valjeva dr Slobodan Gvozdenović.

Dr Slobodan Gvozdenović, gradonačelnik Valjeva

Borislava Lukić zahvalila se korisnicima na strpljenju i poželela im mnogo lepih trenutaka unovom domu. Prema njenim rečima, Jedinica za upravljanje projektima u javnom sektoru ulaže maksimalne napore na realizaciji ovog programa sa krajnjim ciljem da Srbija postane dobro i bolje mesto za život svih njenih građana.

“Trenutno je u toku izgradnja 396 stanova u okviru 8. i 9. potprojekta Regionalnog stambenog programa i useljenje u ove stambene jedinice tek predstoji. Kok je planirana izgradnja još 562 stana od kojih je 250 u beogradskom naselju Ovča. Sve ovo pokazatelj je da je Vlada Srbije, prepoznala značaj Regionalnog stambenog programa i da svi mi kao učesnici programa ulažemo naporeda bi izbegla lica sa teritorije Bosne i Hrvatske uskoro i trajno rešili svoje stambeno pitanje”, rekla je Borislava Lukić, projekt menadžer Regionalnog stambenog programa u Jedinici za upravljanje projektima.

Vladimir Cucić, komesar za izbeglice i migracije

Komeserijat za izbeglice i migracije vodeća je institucija Regionalnog stambenog programa u Republici Srbiji i njegova najznačajnija karika. Komesar Vladimir Cucić istakao je na početku svog obraćanja da su Valjevci ne samo dobar i gostoljubiv, već i pravdoljubiv narod. Ukazao je da se neke stvari čekaju neopravdano duže nego što je trablo.

“Upravo zato što se neke stvari dugo čekaju, možda i duže nego što je trebalo, želim vam da vi i vaša deca mnogo duže o dčekanja uživate u jednom dobrom i daleko srećnijem životu. Danas brojimo od 136. do 156. stana u Valjevu, koje je Komeserijat zajedno sa svim partnerima, državam i lokalnom samoupravom uradio i verujte mi na tome nećemo stati, jer ima nekoga ko još uvek čeka”, poručio je Cucić.

Ministar Dačić i gradonačelnik Gvozdenović prilikom obilaska stana porodice Karna

Regionalni stambeni program je zajednički višegodišnji program Republike Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Republike Hrvatske, koji ima za cilj da obezbedi trajna stambena rešenja za najugroženije izbegličke porodice u ove četiri zemlje. Sprovodi se uz podrđku OEBS-a, UNHCR-a i Banke za razvoj Saveta Evrope, a finansiran je sredstvima EU, koja je i najveći donator, ali i SAD, Nemačke, Norveške, Švajcarske, Italije, Danske, Turske, Luksemburga, Španije, Kipra, Češke, Mađarske, Rumunije i Slovačke. 

Ministar Dačić i gradonačelnik Valjeva zalivaju posađen božur ispred zgrade

Facebook komentari

About Marija Petrović - Marković

Iako po struci diplomirani novinar, novinarstvom se bavi iz ljubavi honorarno, na „hajdučki i uskočki" način iz sfere kulture, gde joj je radna matica. Kao student novinarstva krajem 1999. godine počela da radi u informativnoj redakciji Vujić televizije Valjevo (VTV), čiji je deo novinarskog tima bila 4 godine. Potom bila novinar-urednik u informativnoj redakciji Regionalne Televizije Valjevo (TVA) skoro 2 godine. Tokom 2004. i 2005. godine živela u Londonu i u tom periodu imala novinarsko mentorstvo na Channel 4 News od strane poznate britanske novinarke Darshne Soni. Po povratku iz Londona kratko vreme bila u informativnoj redakciji TV B92. U okviru projekta TV Training bila stipendista Pakta za stabilnost jugoistočne Evrope, a potom i stipendista Fondacije Konrad Adenauer. Njeni tekstovi objavljivani su u nedeljniku „Napred“, „Reviji Kolubara“ i „Tešnjarskom glasonoši“. Od osnivanja portala valjevskapola.info 2016. godine radi kao novinar-urednik ove medijske kuće. Autor je projekata “Da Valjevo prodiše”, “Da Valjevo prodiše - Faza dva”, “Valjevo ima rešenje za aerozagađenje” i "UdahnimO2", koji se na portalu valjevskaposla.info bave problemom aerozagađenja u Valjevu unazad 4 godine.