Ministar informisanja Mihailo Jovanović posetio Valjevo: Edukacija, jačanje digitalne pismenosti i bezbednosti glavni ciljevi “Digitalne ekspedicije”

U okviru karavana digitalnih veština, digitalne pismenosti i onlajn bezbednosti “Digitalna ekspedicija”, kojem je Valjevo bilo domaćin tokom prethodna dva dana, juče je naš grad posetio ministar informisanja i telekomunikacija Mihailo Jovanović. Ministar Jovanović je zajedno sa gradonačelnikom Valjeva Lazarom Gojkovićem, predsednikom Uprave evropske organizacije Propulsion Darkom Sokovićem i načelnikom Kolubarskog okruga Milošem Milutinovićem, posetio Digitalni kutak u ovdašnjem Domu penzionera. Karavan “Digitalna ekspedicija” sprovodi se uz podršku Ministarstva informisanja i telekomunikacija, Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Kancelarije za IT i eUpravu i Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, u partnerstvu sa Programom Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), Američkom agencijom za međunarodni razvoj (USAID) i evropskom organizacijom Propulsion. UNDP je valjevskim penzionerima donirao dva računara, uređaj za štampanje i skeniranje. Obuka za najstarije vršiće se i po odlasku karavana, kako bi naši najstariji sugrađani mogli da nastave da uče i uz pomoć digitalnih alata olakšaju i obogate svoj svakodnevni život. Podsetimo, prvog dana “Digitalne ekspedicije” u Valjevu je boravio poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Milan Marinović, koji je u Centru za kulturu valjevskim osnovcima održao predavanje  “Podaci o ličnosti su naše blago”.

Ministar informisanja Mihailo Jovanović 1

Poseta ministra informisanja Mihaila Jovanovića Valjevu u okviru karavana “Digtalna ekspedicija” / Foto: Grad Valjevo

Prerma rečima ministra informisanja i telekomunikacija Mihaila Jovanovića, cilj je da svi zainteresovani građani, od najmlađih, preko generacije “Z” i njihovih roditelja, do najstarijih sugrađana, koji nisu u dovoljnoj meri upoznati sa elektronskim uslugama, budu u prilici da se upoznaju sa ključnim digitalnim veštinama 21. veka. Posebnost ovogodišnje ekspedicije je, kako je rekao ministar Jovanović, formiranje Digitalnog kutka za najstarije. Reč je o prostoru u kome će oni moći da pohađaju specijalno osmišljene kurseve i edukuju se o korišćenju novih tehnologija, što će im omogućiti veću nezavisnost u obavljanju svakodnevnih životnih aktivnosti.

“Da bi mogli da koriste prednosti novih tehnologija, klubovima penzionera će u svih 10 gradova i opština, koliko ćemo za tri meseca posetiti, biti obezbeđeni računari, pametni telefoni i multifunkcionalni uređaji, dok će predavači biti iz kancelarija za mlade. Na taj način u svakom gradu uspostavljamo održivi ekosistem digitalnih obuka gde oni mlađi počinju da obučavaju one starije. U okviru aktivnosti Ministarstva informisanja i telekomunikacija veznih za bezbednost dece na internetu, naročito posle tragičnih događaja 3. i 4. maja ove godine, dodatno se fokusiramo na edukaciju o sigurnom korišćenju interneta, prepoznavanju nebezbednih situacija i zaštiti privatnosti kako bismo stvorili bezbedno i podsticajno digitalno okruženje za našu decu. Ovaj cilj moguće je ostvariti samo zajedničkim naporima roditelja, obrazovnih institucija i celokupne zajednice, te pozivamo sve da nam se u toj misiji pridruže”, istakao je ministar informisanja i telekomunikacija Mihailo Jovanović.

Ministar informisanja Mihailo Jovanović - poseta Domu penzionera - Digitalni kutak

Poseta ministra informisanja Mihaila Jovanovića Digitalnom kutku u valjevskom Domu penzionera / Foto: Grad Valjevo

Više od 55% dece mlađe od 18 godina doživelo je neprijatnost na internetu, a najmlađa generacija natprosečno provodi vreme na društvenim mrežama – čak 131 minut dnevno, podaci su istraživanje programa “Nova pismenost”. Ministar Jovanović je kazao da edukatori Nacionalnog kontakt centra za bezbednost dece na internetu, u okviru Ministarstva informisanja i telekomunikacija, kontinuirano održavaju prezentacije o bezbednosti dece na internetu za učenike, roditelje i nastavnike, te na taj način deluju preventivno i informišu sve građane o tome kako da prepoznaju digitalno nasilje i kome da ga prijave. Centar je prvi, i za sada jedini, institucionalni mehanizam u regionu koji se bavi prevencijom i reagovanjem na ugrožavanje dece u digitalnom okruženju, pružajući mogućnost građanima da se besplatno obrate na broj telefona 19833 ili putem onlajn platforme Pametno i bezbedno www.pametnoibezbedno.gov.rs.

Ministar informisanja Jovanović

Ministar informisanja i telekomunikacija Mihailo Jovanović / Foto: Grad Valjevo

Gradonačelnik Valjeva Lazar Gojković izrazio je zahvalnost što je Valjevo dva dana bilo domaćin karavana “Digitalna ekspedicija 2023” i što je okupio sve generacije.

“Grad Valjevo prepoznaje koliko je digitalizacija važna za razvoj samog grada, države, generalno za razvoj društva. Zahvaljujem se Vladi Srbije koja izdvaja značajna sredstva i za izgradnju digitalne infrastrukture i digitalne pismenosti. Domu penzionera u Valjevu doniran je “Digitalni kutak” koji će biti od značaja i koristiti starijim generacijama radi sticanja i unapređenja njihove digitalne pismenosti. Svesni smo koliko je neophodno da građani steknu osnovne digitalne veštine, koje su im neophodne za poslove i za život u svetu koji se toliko brzo menja i razvija. Zahvalan sam ministarstvu što je karavan ova dva dana bio u Valjevu” , rekao je u svom obraćanju gradonačelnik Valjeva Lazar Gojković.

Lazar Gojković

Gradonačelnik Valjeva Lazar Gojković / Foto: Grad Valjevo

“Veština kritičkog razmišljanja i snalaženja u okeanu informacija kojima smo preplavljeni presudno je znanje za 21. vek. Od najveće je važnosti što su u ovom trenutku te teme prioritet institucije poverenika za za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, Vlade Srbije i našeg društva u celini”, istakao je predsednik Uprave evropske organizacije Propulsion Darko Soković.

Tokom dva dana karavana “Digitalna ekspedicija” u Valjevu, naši najmlađi i nastariji sugrađani imali su priliku da se upoznaju sa ključnim digitalnim veštinama, elektronskim uslugama, osnovama digitalne bezbednosti i pismenosti, kao i ostalim pogodnostima koje nudi digitalni prostor i omogućavaju nove tehnologije. Održane su radionice za decu osnovoškolskog uzrasta koje se bave sigurnim korišćenjem interneta, kritičkim razmišljanjem, medijskom i digitalnom pismenošću. Kancelarija Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti tokom karavana predstavila je i brošuru namenjenu deci “Podaci o ličnosti su naše blago, kako ih možemo zaštiti?”, a koja je nastala u okviru programa “Nova pismenost”.

Ministar informisanja Mihailo Jovanović 4

“Digitalna ekspedicija” u Valjevu / Foto: Grad Valjevo

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.