Ministar Mladen Šarčević najavio unapređenje predškolskog i školskog obrazovanja u Valjevu

Današnja poseta Ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladena Šarčevića Valjevu tematski je bila posvećena svim nivoima obrazovanja u našem gradu, od proširenja kapaciteta Predškolske ustanove “Milica Nožica”, poboljšavanje mreže učeničkih domova, preko stavljanja Istraživačke stanice Petnica pod republičku jurisdikciju, do prostornih mogućnosti za početak rada Tehnološko Inovacionog Centra.

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević u poseti Valjevu (foto: Željko Bošković)

Nakon sastanka koji je imao sa čelnicima Grada Valjeva, Ministar Šarčević je tokom svoje zvanične posete obišao obdanište “Zvončić” u kojem se nalazi sedište rukovodstva PU “Milica Nožica”, zatim Tehničku školu i staru Šestu osnovnu školu. Posle ove ministrove posete izvesno je da će Predškolska ustanova, kako je i planirano, proširiti svoje kapacitete i dobiti prostorije u zgradi stare OŠ “Milovan Glišić”, a Tehnološko inovacioni centar (TIC) biće smešten sa učeničkim domom u zgradu “Jablanice” kod Bolnice.

šinistar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević u razgovoru sa mališanima Predškolske ustanove “Milica Nožica” u Valjevu (foto: Željko Bošković)

“Pripremamo veći deo Srbije da se mreža učeničkih domova poboljša, tako da je juče predat objekat “Jablanice” Ministarstvu i Direkciji za imovinu, kako bi se u dogledno vreme radila adaptacija. Obaveznost srednje škole je nešto što ćemo mi insistirati na promeni Ustava i tražimo da se u novom zakonu o učeničkom studentskom standardu prepoznaju sve one potrebe države upravo radi ostanka mladih ljudi i zaposlenja, kao i smeštaja u gradovima kada su pitanju novi vidovi nastave”, rekao je Ministar prosvete Mladen Šarčević.

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević tokom obilaska Tehničke škole u Valjevu (foto: Željko Bošković)

“Načeli smo nekoliko značajnih tema i već imamo plan za nešto što će biti realizovano u bliskoj budućnosti, pre svega mislim na Istraživačku stanicu Petnica, koja treba da bude pod jurisdikcijom i kapom Republike Srbije. Po pitanju toga mislim da ćemo vrlo brzo naći dogovor sa onim sa kojim treba, a radi se o zemljištu u blizini Istraživačke stanice”, rekao je u obraćanju novinarima gradonačelnik Valjeva Sloodan Gvozdenović.

Gradonačelnik Valjeva dr Slobodan Gvozdenović u obraćanju medijima (foto: Željko Bošković)

Prema rečima ministra Mladena Šarćevića, problem vezan za vlasništvo zemljišta crkve na kome se nalazi deo objekata Istraživačke stanice Petnica traje jako dugo i tu je definitivno doneta odluka da se on reši tako što će IS Šetnica dobiti status republičke ustanove. “Imamo u planu da ove godine završimo još dve takve ustanove i da se neke dograde i adaptiraju za sledeću godinu. Biće to mreža, kako bih rekao, od nekih sedam takvih novih “Petnica”. Imali smo dogovor i sa Vladikom Milutinom da se spor oko tog zemljišta prevaziđe uz pomoć zajedničke komisije i da se to izvede po pravu i pravdi i po interesu da se zemljište gde su objekti može uknjižiti, da se sve to uvede u namenu i da se može u budžetu prepoznati”, pojasnio je ministar Šarćević.

Ministar Mladen Šarćević, direktor Tehničke škole Branko Goloskoković i gradonačelnikValjeva Slobodan Gvozdenović (foto: Željko Bošković)

“Ovo je prva protokolarna poseta jednog Minstra prosvete Predškolskoj ustanovi u Valjevu u poslednje 52 godine, ne računajući posetu bivšeg ministra Žarka Obradovićam koji je dolazio da otvori novo obdanište “Vidra” 2012. godine. Sve ono što smo planirali da u zgradu VI škole preselimo vrtić biće realizovano. Nakon razgovora sa Ministrom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja gospodinom Maldenom Šarčevićem, izvesno je da će Predškolska ustanova dobiti celu staru zgradu VI škole na korišćenje. Takođe, lokalna samouprava će aplicirati kod Svetske banke i eventualno kod Kancelarije za javna ulagnja za kredit, kako bi se fobila sredstva za dogradnju obdaništa”Bambi” u naselju Kolubara 2″, kazao je Zlatomir Marković, direktor PU “Milica Nožica” i napomenuo da će preseljenje iz obdaništa “Mihailo Stupar” u objekat stare VI škole uslediti kad nova VI škola dobije upotrebnu dozvolu. Kako je rekao, posle toga će Predškolska ustanova uraditi elaborat i idejno rešenje za privođenje namena postojećih prostorija potrebama Predškolske ustanove, nakon čega će se krenuti u realizaciju celog projekta.

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević tokom obilaska Predškolske ustanove u Valjevu (foto: Željko Bošković)

Sa ministrom Mladenom Šarčevićem bilo je reči i o TIC-u, koji je prema prvobitnoj zamisli trebalo da bude smešten u zgradu stare VI osnovne škole.

“U Tehničkoj školi smo započeli ideju pre godinu dana upravo u pravcu tih novih centara izvrnosti, gde želimo da deca koriste pametnije vreme. Radićemo taj inovacioni centar tehničke prirode za nove vidove tehničkih mogućnosti, kad su u pitanju održivi vidovi energije. Sagledaćemo neko nove prostorne mogućnosti koje Valjevo ima da bi mogli da zadovoljimo i potrebe Predškolske ustanove i drugih ustanova. Ovde u budžetu imamo značajna sredstva za to, imamo podršku određenih ulagača iz Slovenije, tako da mislim da smo sve ove teme danas obuhvatili sa namerom da ih u paketu rešavamo”, precizirao je mnistar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević tokom obilaska grupa obdaništa “Zvončić” PU “Milica Nožica” u Valjevu (foto: Željko Bošković)

On je istakao i da je tokom njegove poste Valjevu bilo govora i oko centara za stručno usavršavanje nastavnika, koji su prepoznati u novom zakonu. Ti centri su se, prema ministrovim rečima, pokazali tokom intenzivnih obuka kao izuzetno kvalitetna mesta, koja štede dosta novca, imaju drugačije namene i koja kasnije mogu da prerastu u određene “start-apove”.

 

M.P.M.

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.