Ministar Ružić najavio izgradnju novog obdaništa u Naselju Sretena Dudića

U Valjevu će biti izgrađeno novo obdanište, na padini u Naselju Sretena Dudića, ispod Vatrogasnog doma. To je prilikom jučerašnje posete Valjevu, najavio ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić. On je  istakao da je to prioritetan projekat za naš grad, imajući u vidu da trenutno 458 valjevskih mališana čeka da bude primljeno u vrtić. Ministar Ružić je imao sastanak sa gradonačelnikom Valjeva Lazarom Gojkovićem, kojem su prisustvovali i načelnica Školske uprave dr Zorica Jocić i narodni poslanik Đorđe Milićević. U okviru poste Valjevu, ministar Ružić je sa svojim saradnicima obišao valjevski odsek Akademije strukovnih studija Zapadne Srbije, Prvu osnovnu školu, Poljoprivrednu školu i Istraživačku stanicu Petnica.

Poseta Ministra Branka Ružića Valjevu / Foto: Grad Valjevo

Ministar Ružić je objasnio da Minstarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja u saradnji sa našim gradom namerava praktično da izdejstvuje da se iz “komponente 1” iz kredita Svetske banke opredele sredstva za izgradnju novog vrtića. Kako je Ružić najavio, vrednost projekta izgradnje novog obdaništa, koje će imati kapacitet oko 280 mesta, okvirno prelazi 1,5 miliona evra.

“Mislim da bi to bio jedan veliki zamajac za grad Valjevo. Podsetiću vas da je na današnji dan u vašem gradu na listi čekanja 458 dece i mislim da je to za jedan grad, kao što je Valjevo, prosto nedopustivo. Zato je obaveza Vlade Srbije i Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja da tom problemu priđe na pravi način. U nekoj preliminarnoj listi Valjeva, nažalost, nije ni bilo. Mislim da ćemo uspeti u tome, a to će najviše zavisiti svakoko od Gradske uprave i da li će na vreme izaći sa građevinskom dozvolom i ostalom potrebnom dokumentacijom. Mi smo već u razgovorima sa Svetskom bankom dogovorili da možemo da izmenimo neki redosled lokalnih samouprava po listi prioriteta, a Valjevo je svakako na vrhu te rang liste. Zašto se Valjevo nije našlou nekom prethodnom periodu na toj listi ja zaista ne znam, ali mislim da je obaveza Vlade Republike Srbije, a i lokalne samouprave da ukaću na one probleme koji su prisutni i da ih rešavamo. Mogu sa visokim stepenom uvernosti da kažem da će ta sredstva biti obezbeđena”, istakao je ministar Branko Ružić.

Poseta Ministra Branka Ružića Valjevu / Foto: Grad Valjevo

Gradonačelnik Valjeva Lazar Gojković je nakon “dobrog razgovora” sa ministrom Ružićem o zajedničkom unapređenju uslova boravka dece i rada zaposlenih u prosveti” kazao da su valjevske škole dostigle “visok nivo opremljenost” i da je cilj da se  izgradnjom novog obdaništa pojača kapacitet boravka mališana u vrtićima Predškolske ustanove.

“Valjevu nedostaje obdanište i dobra vest je što smo sa Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i ministrom Brankom Ružićem pronašli dobrog sagovornika na tu temu. U narednom periodu ćemo nastaviti dobru saradnju između Ministarstva, Grada i prosvetnih ustanova u našem gradu i doprineti da naše škole i obdaništa postanu lepša i opremljenija mesta i da naši prosvetni radnici budu zadovoljni svojim statusom i uslovima rada”, naglasio je gradonačelnik Gojković.

Gradonačlenik Valjeva Lazar Gojković i ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić / Foto: Grad Valjevo

Projekat izgradnje novog obdaništa ispod Vatrogasnog doma, za Valjevce je posve nova lokacija za tu namenu, imajući u vidu da se nekoliko godina unazad, za proširenje kapaciteta valjevske Predškolske ustanove spominju samo dve stvari – adaptacija zgrade stare Šeste osnovnd škola i nadogradanja obdaništa “Bambi” u Kolubari 2. Kako je gradonačelnik Valjeva pojasnio, projekat izgradnje novog obdaništa na gradskoj parceli ispod Vatrogasnog doma, je u stvari poklon Grada Beograda. Prema njegovim rečima, urbanistički projekat se privodi kraju i prikuplja se potrebna dokumentacija.

“Iskoristio bih još jednom priliku da se zahvalim ministru na brzoj reakciji, jer smo signalizirali da postoji ozbiljan problem u Valjevu što se tiče kapaciteta za boravak dece u obdaništima i na ovom sastanku smo dogovorili da Valjevo bude jedan od prvih prioriteta”, kazao je gradonačelnik Valjeva Lazar Gojković.

Ministar Branko Ružić je prilikom posete Valjevu nagovestio da postoje inicijative da Valjevo postane univerzitetski centar Zapadne Srbije u Srbiji.

“Ova inicijativa je izneta u Narodnoj Skupštini od strane narodnog poslanika Đorđa Milićevića i mislim da je ta incijativa na mestu, ali svakako ćemo sagledati u perspektivi koje su to mogućnosti”, istakao je Ružić.

Nakon sastanka sa gradonačelnikom Valjeva, ministar Branko Ružić posetio je valjevski odsek Akademije strukovnih studija Zapadne Srbije, kojoj je za sanaciju krovne konstrukcije zgrade na konkursu Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja dodeljeno 12,8 miliona dinara. Potom je obišao digitalnu učionicu u Prvoj osnovnoj školi, koja je opremljena sa 20 računara, kao i Poljoprivrednu školu gde će biti otvorena laboratorija za biotehnologiju, u koju će biti uloženo 10 miliona dinara. Posetu Valjevu, ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić završio je obilaskom Istraživačke stanice Petnica – “dragulja našeg obrazovnog sistema”.

 

Facebook komentari

About Marija Petrović - Marković

Iako po struci diplomirani novinar, novinarstvom se bavi iz ljubavi honorarno, na „hajdučki i uskočki" način iz sfere kulture, gde joj je radna matica. Kao student novinarstva krajem 1999. godine počela da radi u informativnoj redakciji rwgionalne Vujić televizije Valjevo (VTV), čiji je deo novinarskog tima bila 4 godine. Potom bila novinar-urednik u informativnoj redakciji Regionalne Televizije Valjevo (TVA) skoro 2 godine. Tokom 2004. i 2005. godine živela u Londonu i u tom periodu imala novinarsko mentorstvo na Channel 4 News od strane poznate britanske novinarke Darshne Soni. Po povratku iz Londona kratko vreme bila u informativnoj redakciji TV B92. U okviru projekta TV Training bila stipendista Pakta za stabilnost Jugoistočne Evrope, a potom i stipendista Fondacije Konrad Adenauer. Njeni tekstovi objavljivani su u nedeljniku „Napred“, „Reviji Kolubara“ i „Tešnjarskom glasonoši“. Od osnivanja portala valjevskapola.info 2016. godine radi kao novinar-urednik ove medijske kuće. Autor je više projekata, među kojima su "Da Valjevo prodiše", "UdahnimO2", Vazduhograf" i drugi, koji se na portalu Valjevska posla podrobno bave problemom aerozagađenja u Valjevu od 2017. godine. Dobitnica je Nagrade grada Valjeva za oblast Informisanje i društveno angažovanje u 2019. godini.