Mladi Valjevac član srpskog tima na Međunarodnoj naučnoj olimpijadi

Naš sugrađanin Jovan Marković (15), deo je šestočlanog srpskog tima koji će Srbiju predstavljati na Međunarodnoj juniorskoj naučnoj olimpijadi, koja će se od 3. do 12. decembra održati u Holandiji. Međunarodna juniorska naučna olimpijada je svetsko takmičenje iz hemije, biologije i fizike za učenike uzrasta do 15 godina. Takmičenje se odvija u tri etape: testovi, teorija i eksperiment.

Valjevo

Jovan Marković, natprosečno talentovani učenik

Prof. dr Mićo Mitrović, koji zajedno sa Biljanom Maksimović i Vladimirom Čubranovićem sa Fizičkog fakulteta u Beogradu predvodi učeničku ekipu, kaže da se učenici za olimpijadu biraju kroz sistem takmičenja osnovaca, preko školskog, opštinskog, okružnog i Državnog takmičenja, Srpske fizičke olimpijade i Izbornog takmičenja. Izborno takmičenje i Juniorska olimpijada se odvijaju u vreme kada su učenici upisali srednju školu. Kroz najveći deo takmičenja učenike spremaju njihovi nastavnici u osnovnoj školi, a pre završnog, Izbornog takmičenja, učenici se pripremaju na Fizičkom fakultetu u Beogradu.

Jovan Marković je osnovnu školu pohađao u Valjevu. Prvih šest razreda išao je u OŠ “Milovan Glišić”, a VII i VIII razred završio je u Valjevske gimnaziji u Odeljenju učenika obdarenih za metematiku Valjevske gimnazije. Njegova profesorka fizike Milka Ninković, koja mu je predavala u Gimnaziji, kaže da se radi o natprosečno talentovanom detetu. Po završetku VIII razreda ove godine Jovan je uspeo da se upiše u mentorsko odeljenje Matematičke gimnazije u Beogradu.

Valjevo

Tim koji predstavlja Srbiju na Međunarodnoj juniorskoj naučnoj olimpijadi u Holandiji

“U osnovnim školama se ne obezbeđuju znanja dovoljna za ovo takmičenje, jer je program olimpijade sačinjen po ugledu na programe azijskih zemalja u kojima učenici do 15  godina uče mnogo više nego kod nas. U našoj osnovnoj školi uči se samo oko 30% programa olimpijade. Na olimpijadi se podrazumeva znanje trigonometrije i logaritama koji se kod
nas uče u prvom i drugom razredu gimnazije. I pored toga, kroz odgovarajuće pripreme, naši učenici steknu potrebna znanja pa imaju zavidne uspehe na ovom takmičenju”, rekao je prof. dr Mićo Mitrović.

Pored našeg talentovanog Valjevca Jovana Markovića, ostali članovi tima su Dobrica Jovanović i Miloš Milićev iz Matematičke gimnazije, Anja Petrović i Maša Đurić iz OŠ “Nikolaj Velimirović” iz Šapca i Petar Damjanović iz OŠ “Nada Matić” iz Užica.

Međunarodna juniorska naučna olimpijada u Holandiji je 13. po redu. Od 2004. godine do danas
Srbija je osvojila jednu zlatnu medalju, više od dvedeset srebrnih i bronzanih medalja. Odlazak olimpijaca na Medjunarodnu juniorsku naučnu olimpijadu podržali su Ministarstvo prosvete, Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija i KPMG, koji je obezbedio avio-karte za članove i vođe tima, kotizacije i sve prateće troškove.

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.