Zbog kvara na aparatu nekoliko dana bez kompletnih rezultata aerozagađenja

Zbog kvara na optičkom aparatu Zavod za javno zdravlje nije bio u mogućnosti da izda kompletne  rezulatate vrednosti koncentracija zagađujućih parametara vazduha za period od 24. novembra do  29. novembra. Od petka do danas, Zavod za javno zdravlje izdao je samo merenja koncentracija čađi i PM10 čestica, dok su vrednosti koncentracije sumpor-dioksida i azot-dioksida izostale, a samim tim i indexi kvaliteta vazduha koji se računaju na osnovu  izmerenih koncentracija SO2 i NO2.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Biljana Mladenović iz Zavoda za javno zdravlje kaže da su svi aparati za uzorkovanje vazduha ispravni i da funkcionišu normalno na svim mernim mestima, ali da je nemoguće očitati rezulatate prikupljenih koncentracija SO2 i NO2 zbog kvara na optičkom aparatu, koji se nalazi u laboratoriji Zavoda.

“Taj aparat poslat je na servisisranje u Beograd i očekuje se da će do sutra aparat biti vraćen u našu laboratoriju i da ćemo nastaviti sa izdavanjem rezultata uobičajenom dinamikom. Po povratku aparata biće očitane i vrednosti koncentracija uzoraka vazduha za nedostajeće dane”, ističe Biljana Mladenović, diplomirani fizikohemičar.

Biljana Mladenović (foto: valjevskaposla.info)

Ona je takođe skrenula pažnju da zbog većih hladnoće treba duže vremena da se kondicionira uzorak za PM10 čestice, pa je samim tim produženo i vreme za očitavanje tog merenja.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Projekat „Da Valjevo prodiše!”, koji se sufinansira iz budžeta Grada Valjeva, bavi se temom aerozagađenja, ukazivanjem na problematiku zagađenosti vazduha u Valjevu, koje je svake zime na listi Top 3 grada, čiji građani udišu najotrovniji vazduh u Srbiji. Zatim, naporima koje Grad Valjevo ulaže da se taj problem reši, odlukama i projektima gradskog rukovodstva i JP „Toplana”, vezanih za smanjenje emisije štetnih gasova, posledicama koje takav vazduh ima po zdravlje, kao i podizanju svesti o težini i važnosti problema svih naših sugrađana, koji su najbitnija karika u celom poduhvatu nazvanom „Da Valjevo prodiše!“.


 

Facebook komentari

About Marija Petrović - Marković

Iako po struci diplomirani novinar, novinarstvom se bavi iz ljubavi honorarno, na „hajdučki i uskočki" način iz sfere kulture, gde joj je radna matica. Kao student novinarstva krajem 1999. godine počela da radi u informativnoj redakciji Vujić televizije Valjevo (VTV), čiji je deo novinarskog tima bila 4 godine. Potom bila novinar-urednik u informativnoj redakciji Regionalne Televizije Valjevo (TVA) skoro 2 godine. Tokom 2004. i 2005. godine živela u Londonu i u tom periodu imala novinarsko mentorstvo na Channel 4 News od strane poznate britanske novinarke Darshne Soni. Po povratku iz Londona kratko vreme bila u informativnoj redakciji TV B92. U okviru projekta TV Training bila stipendista Pakta za stabilnost jugoistočne Evrope, a potom i stipendista Fondacije Konrad Adenauer. Njeni tekstovi objavljivani su u nedeljniku „Napred“, „Reviji Kolubara“ i „Tešnjarskom glasonoši“. Od osnivanja portala valjevskapola.info 2016. godine radi kao novinar-urednik ove medijske kuće. Autor je projekata “Da Valjevo prodiše”, “Da Valjevo prodiše - Faza dva”, “Valjevo ima rešenje za aerozagađenje” i "UdahnimO2", koji se na portalu valjevskaposla.info bave problemom aerozagađenja u Valjevu unazad 4 godine.