Devojački hor srednje MŠ “Živorad Grbić” i Kamerni hor Emanuil iz Valjeva nedavno su na međunarodnom festivalu horova u Ohridu osvojili Drugu i Treću nagradu u konkurenciji 28 horova iz zemalja širom Evrope.

Sa 12. Ohridskog horskog festivala / Izvor ; https://ohrid.gov.mk

Na ovom prestižnom tekmičenju, na kojem su učestvovali horovi iz Turske, Poljske, Danske, Mađarske, Rumunije, Hrvatske, zemlje domaćina Makedonije, kao i četiri hora iz Srbije, dva hora iz Valjeva imala su zapažene nastupe i osvojila su dve nagrade. Devojački hor valjevske srednje Muzičke škole pod dirigentskom palicom prof. Milice Stepanović BabaMilkić osvojio je Drugu nagradu, a Kamerni hor “Emanuil” pod rukovodstvom prof. Vanje Urošević osvojio je Treću nagradu na 12. po redu Ohridskom horskom festivalu. Devojački hor MŠ “Živorad Grbić iz Ohrida se vratio i sa Specijalnom nagradom za najbolje izvedenu zadatu kompoziciju “Pošla moma na voda”, makedonskog kompozitora Dragana Šuplevskog, kao najbolje interpetiranu na celokupnom takmičenju.

Devojački hor MŠ “Živorad Grbić”

“Nastup na Međunarodnom festivalu horova u Ohridu ujedno je i prvo internacionalno takmičenje našeg Devojačkog hora, ali i prvo inostrano takmičenje velikih ansambala naše Muzičke škole u njenoj 65 godina dugoj istoriji, te je ovaj izuzetan uspeh time vredniji i veći. Naš Devojački hor bio je najbolje plasirani ne samo valjevski, već i srpski učesnik na ovom festivalu sa osvojenih 83.33 boda”, ističe direktorka ovdašnje MŠ “Živorad Grbić” mr. Suzana Radovanović-Perić.

Za valjevski Kamerni hor Emanuil, koga čine pevači amateri, zaljubljeni u horsku muziku i željni novih avantura,  Ohridski horski festival je poseban, jer je poznat po tome da je omiljen akademskim i profesionalni sastavima. Za 4 godine postojanja hor Emanuil je nastupao na više takmičenja u zemlji i regionu, ali se predstavio i publici u Italiji i Grčkoj. Ovogodišnja ohridska nagrada im je prva Treća nagrada koju su osvojili na horskim takmičenjima, tako da sada imaju 5 Prvih, 2 Druge i 1 Treću nagradu.

Kamerni hor “Emanuil”

“Naš hor je imao veoma reprezentativan nastup, za koji smo dobili specijalne pohvale predsednika žirija i oduševljenje publike. Treća nagrada za nas ne predstavlja nešto na šta smo navikli, ali u ovakvoj konkurenciji je sasvim opravdana. Sam boravak na Ohridskom festivalu i stečeno iskustvo, kao i osvojena nagrada, od velikog su značaja za naš hor”, kaže prof. Vanja Urošević koja rukovodi Kamernim horom Emanuil.

Grand Prix Ohridskog horskog festivala osvojio je hor Boğaziçi Youth Choir iz Istanbula pod dirigentskom palicom Masis Aram Gozbek, koji je nagrađen i za najbolji scenski nastup.