“Vidrak na vreme počeo sa košenjem ambrozije”

U periodu registrovane povećane koncentracije polena ambrozije u Valjevu i povećanog broja pacijenata koji su alergični na ovu štetnu i po zdravlje opasnu korovsku biljku, sve oči javnosti uprte su u JKP “Vidrak” kojem su od strane Grada povereni poslovi na održavanju javnih zelenih površina, u koje spada i obaveza uništavanja ambrozije.

Upravna zgrada JKP “Vidrak” / Foto: Valjevska posla

V.d. direktora JKP “Vidrak” Jelena Kalat za portal Valjevska posla kaže da se konstatno dešava da se upire prstom u “Vidrak” i napominje da je za uništavanje ambrozije iz budžeta Grada Valjeva ove godine izdvojeno 3,5 miliona dinara, što je u poređenju sa prošlom godinom milion dinara više. Prema njenim rečima, ta suma je povećana upravo zbog ukazane potrebe.

“Često čujemo kako “Vidrak” nije kosio i da zato imamo ambroziju, ali ambrozija ne raste samo na javnim površinama i na površinama koje održava “Vidrak”. Na javnim površinama koje mi održavamo nema toliko ambrozije. Ima dosta privatnih parcela koje su godinama zapuštene, koje su prepune ambrozije i o tome treba da se povede računa”, kaže Jelena Kalat i dodaje da je jedini način da se rešimo ambrozije da inspekcija naloži vlasnicima da raskrče svoje privatne parcele i na gradskom i na seoskom području.

Prema njenim rečima, veliki problem su i “ničije” površine pored puteva, kao i delovi koje treba da održavaju ŽTP i “Putevi Srbije”. Često se, kaže, dešava da po nalogu Komunalne inspekcije upravo “Vidrak” rešava i te površine.

Jelena Kalat posebno ističe da “Vidrak” posao uklanjanja ambrozije radi godinama i da ovo javno preduzeće ima svoje stručnjake koji tačno znaju kada se ambrozija kosi.

“Trudili smo se da sa košenjem svih površina pod ambrozijom krenemo na vreme i da ne dozvolimo da dođe do tog avgusta i njenog cvetanja. Generalno ne postoji mehanizama kako uništiti ambroziju, samo redovnim košenjem. Sa krčenjem ambrozije i njenim čupanjem iz korena su probali u Mađarskoj, ne bi li je potpuno uklonili, ali to nije dalo rezultate, jer je čupanjem rastresu i seme se rasprši. Krčenjem se ne dobija ništa. Samo redovno košenje se pokazalo kao jedino ispravno za uklanjanje ambrozije i to je jedina mera zaštite”, tvrdi Kalat.

Prema iznetim podacima “Vidrak” je u obavezi da vrši uništavanje ambrozije i ostalih korovskih biljaka na 383.000 kvadratnih metara neuređenih javnih površina, a dešava se da Odeljenje za infrastrukturu, koje je  Nadzorni organ, naloži i košenje određenih površina koje nisu u planu i programu rada preduzeća.

“Desi se da nam Odeljenje za infrastrukturu, koje nam je Nadzorni organ, da nalog da pokosimo i sredimo određenu površinu koja nama nije u planu i programu, a za koju smatra da tu ima ambrozije i da je košenje neophodno. Onda smo mi u obavezi da to odradimo. Ove godine smo bili nekako vredniji, nismo čekali naloge, pa smo sami odradili Peti puk i deo koji je prošle godine bio pod nalogom. Znali smo da nas to čeka i da ne bismo čekali naloge išli smo redom i kosili. Počeli smo da sređujemo i Industrijsku zonu i dobar deo smo odradili tamo. I to smo samoinicijativno započeli. Nismo čekali ni sugestiju Nadzora, ni nalog inspekcije, već smo znajući da je pod ambrozijom tamo počeli sa radom i taj posao se polako privodi kraju”, kaže za Valjevska posla v. d. direktora JKP “Vidrak” Jelena Kalat.

Ona na kraju ističe da je “Vidrak” kao preduzeće uznapredovalo u mehanizaciji, jer je prošle godine kupljen novi traktor sa novom kosačicom i tarupom, kojma se mnogo brže obrađuju velike površine, što znatno olakšava posao.

 


Valjevo ima rešenje za aerozagađenje

Facebook komentari

About Marija Petrović - Marković

Iako po struci diplomirani novinar, novinarstvom se bavi iz ljubavi honorarno, na „hajdučki i uskočki" način iz sfere kulture, gde joj je radna matica. Kao student novinarstva krajem 1999. godine počela da radi u informativnoj redakciji Vujić televizije Valjevo (VTV), čiji je deo novinarskog tima bila 4 godine. Potom bila novinar-urednik u informativnoj redakciji Regionalne Televizije Valjevo (TVA) skoro 2 godine. Tokom 2004. i 2005. godine živela u Londonu i u tom periodu imala novinarsko mentorstvo na Channel 4 News od strane poznate britanske novinarke Darshne Soni. Po povratku iz Londona kratko vreme bila u informativnoj redakciji TV B92. U okviru projekta TV Training bila stipendista Pakta za stabilnost jugoistočne Evrope, a potom i stipendista Fondacije Konrad Adenauer. Njeni tekstovi objavljivani su u nedeljniku „Napred“, „Reviji Kolubara“ i „Tešnjarskom glasonoši“. Od osnivanja portala valjevskapola.info 2016. godine radi kao novinar-urednik ove medijske kuće. Autor je projekata “Da Valjevo prodiše”, “Da Valjevo prodiše - Faza dva”, “Valjevo ima rešenje za aerozagađenje” i "UdahnimO2", koji se na portalu valjevskaposla.info bave problemom aerozagađenja u Valjevu unazad 4 godine.

One comment

  1. Sta je sa hemijskim sredstvima unistavanja ambrozije? Svi ste pametni kada dajete izjavu za novine a ovamo se bavite tehnickim unistavanjem sa jednim traktorom…