Modelari na visini zadatka

U organizaciji Aerokluba Valjevo na aerodromu u Divcima minulog vikenda organizovan je treću godinu za redom revijalni modelarski skup. Skup je otvorio Mika Isaković, predstavnik Vazduhoplovnog Saveza Srbije, koji je i predsednik jedriličarske komisije pri VSS. Učestvovalo je preko 40 učesnika iz gradova širom Srbije.

“Želim svim mladima ljudima da na obnovljenom aerodromu u Divcima nastave tradiciju Aerokluba Valjevo i da svojim rezultatima daju kadrove našem vazduhoplovstvu. Modelare puno pozdravljam, ja sam još kao srednjoškolac bio modelar i jako cenim modelarstvo. Svi vrhunski piloti i kod nas i u svetu potiču od modelara i jedriličara”, kazao je prilikom otvaranja legenda srpskog vazduhoplovstva Mika Ikasović, koji je prijatelj i član Aerokluba Valjevo.

Na aerodromu u Divcima obrelo se u subotu oko 50 pilota iz cele Srbije – Novog Sada, Beograda, Bečeja, Vršca, Kraljeva, Čačka, Ivanjice, Rume, Paraćina, Mladenovca, Trstenika, Svilanjca i ostalih gradova, koji su zajedno sa valjevskim modelarima prikazali preko 60 modela bespilotnih letelica. Najmlađi učesnik 12 godina Marko Milojković iz Vršca, a najstariji Sava 73 godine iz Kraljeva, pokazali su da ljubav prema modelarstvu nema granice.

Osim učesnika koji su došli sa porodicama i svojim prijateljima, ovaj skup okupio je i brojne posetioce koji su u prelepom danu mogli da uživaju u aktivnostima koje su se odvijale na nebu iznad aerodroma Divci i druženju sa modelarima, ljudima punim entuzijazma i izuzetno posvećenim svom hobiju.

 

Pozdravljajući prisutne, direktorka Aerokluba Valjevo Olivera Knežević, istakla je da je vrlo ponosna na uspostavljenu tradiciju modelarskog okupljanja u Dicima.

“Među učesnicima skupa su i naši modelari i cilj nam je da privučemo mlade ljude. Za nama je težak period u kojem klub nije radio, ali vraćamo se starim aktivnostima i nadam se da će u Aero klubu Valjevo za par godina ozbiljno raditi sve sekcije”, kazala je direktorka AK Valjevo Olivera Knežević.

Prethodna dva skupa organizovana su isključivo sredstvima članova Aerokluba i donacijama ljubitelja vazduhoplovnih sportova, dok je ovaj treći finansijski pomognut od strane Grada, kao i mnogobrojnih sponzora, što je značajno olakšalo organizaciju.

“Pored toga što nam je potrebna materijalna pomoć, veoma nam je značajna činjenica da je naš rad i našu ljubav prema vazduhoplovnim sportovima prepoznao i grad. To govori i činjenica da je veliki broj naših sugrađana zajedno sa decom i prijateljima došao na skup. Posećenost je bila velika i prevazišla je prošlogodišnji skup i pored činjenice da je organizovan u vreme vanredne situacije u Valjevu zbog poplava”, ističu iz Aerokluba Valjevo.

Modelarskom skupu prisustvovali su istaknuti vazduhoplovci Zoran Katanić, višestruki svetski prvak u raketnom modelarstvu, koji je zajedno sa članom AK Valjevo Milomirom Mosurovićem, ispalio tri rakete stare preko 40 godina, za koje je motore proizvodio valjevski “Krušik”. Skupu su takođe prisustvovali i polaznici Modelarske sekcije, koju je u Tehničkoj školi pokrenuo Aeroklub Valjevo.

Član Aerokluba Valjevo, paraglajderista Rade Pantelić bacio je bombone iz paramotora, što je dodatno izazvalo oduševljenje kod najmlađe publike.

Iz Aerokluba Valjevo najavljuju još 2 događaja u ovoj godini. Prvi je zakazan za septembar mesec i reč je o takmičenje u preletu paraglajedrista “Valjevo Open 2020”, koji je trebalo da bude održan u martu mesecu i za koji je bilo prijavljeno oko 60 parglajderista iz celog sveta. To takmičenje odloženo je zbog epidemije korona virusa. Nakon toga, u oktobru će biti održamo Prvenstvo Srbije u aeroreli letenju.

Facebook komentari

About Marija Petrović - Marković

Iako po struci diplomirani novinar, novinarstvom se bavi iz ljubavi honorarno, na „hajdučki i uskočki" način iz sfere kulture, gde joj je radna matica. Kao student novinarstva krajem 1999. godine počela da radi u informativnoj redakciji rwgionalne Vujić televizije Valjevo (VTV), čiji je deo novinarskog tima bila 4 godine. Potom bila novinar-urednik u informativnoj redakciji Regionalne Televizije Valjevo (TVA) skoro 2 godine. Tokom 2004. i 2005. godine živela u Londonu i u tom periodu imala novinarsko mentorstvo na Channel 4 News od strane poznate britanske novinarke Darshne Soni. Po povratku iz Londona kratko vreme bila u informativnoj redakciji TV B92. U okviru projekta TV Training bila stipendista Pakta za stabilnost Jugoistočne Evrope, a potom i stipendista Fondacije Konrad Adenauer. Njeni tekstovi objavljivani su u nedeljniku „Napred“, „Reviji Kolubara“ i „Tešnjarskom glasonoši“. Od osnivanja portala valjevskapola.info 2016. godine radi kao novinar-urednik ove medijske kuće. Autor je više projekata, među kojima su "Da Valjevo prodiše", "UdahnimO2", Vazduhograf" i drugi, koji se na portalu Valjevska posla podrobno bave problemom aerozagađenja u Valjevu od 2017. godine. Dobitnica je Nagrade grada Valjeva za oblast Informisanje i društveno angažovanje u 2019. godini.