Modelarski skup kao najmasovniji skup te vrste u Srbiji postaje deo tradicije grada Valjeva i Divaca

Kao što dolikuje skupovima koji su pravljeni da budu tradicionalni i šumadijski, domaćini IV Modelarskog skupa iz Aerokluba Valjevo učesnike i goste dočekali su sa pogačom i solju. S obzirom na to da se radi o skupu koji je održan u vreme borbe sa pandemijom korona virusa, u skladu sa tim nije bio masovan kao prethodni skupovi koji su privlačili veliki broj posetilaca iz grada. Ipak se u modelarskim krugovima pročuo kao dobro organizovan, a Valjevci su se i ovaj put pokazali kao dobri domaćini.

Aeroklub Valjevo

Na modelarski skup koji je održan na aerodromu u Divcima prijavilo se 45 modelara iz cele Srbije, plus modelari iz AK Valjevo, koji su prednost dali gostima, ustupivši im vreme i mesto da pokažu svoje modele i da uživaju u što dužim letovima. Bilo je učesnika iz Vršca, Novog Sada, Nove Pazove, Beograda, Kraljeva, Trstenika, Kruševca, Bečeja, Pančeva… Na arerodormu su bili izloženi modeli jedrilica, sportskih aviona, raketa, ljudi koji to rade iz hobija za sebe, do onih koji su hobi pretvorili u posao. Na skupu su mogli da se vide modeli u proporciji 1:5 umanjene replike pravih aviona Cesne, Pipera, Pilatusa, Spitfire itd …

Prisutne je u ime Aerokluba Valjevo pozdravila direktor kluba Olivera Knežević naglasivši da ovaj Modelarski skup postaje deo tradicije grada Valjeva i Divaca i da je već prerastao u najmasovniji skup te vrste u zemlji.

“Kroz njega promovišemo grad, ali i naše gostoprimstvo i radimo na tome da mladi nastave tim putem. Želimo da ostavimo pečat dobre energije, ljubavi za vazduhoplovne sportove i to je seme koje treba da da još bolje i kvalitetnije generacije vazduhoplovaca. Nama su to seme stariji od nas ostavili, a mi nastavljamo da ga gajimo i negujemo za mlađe”, istakla je Olivera Knežević.

U ime Vazduhoplovnog Saveza Srbije predsednik Labud Bulatović, koji je naglasio da Aeroklub Valjevo ponovo vraća u red najboljih klubova u Srbiji. Predsednik jedriličarske komisije pri Vazduhoplovnom Savezu Srbije Miroslav Mika Isaković došao je da da podršku radu valjevskom Aeroklubu i da iskaže zadovoljstvo što će klub ponovo oživeti školu jedriličarstva.

Jedrlica za obuku je na servisu i uskoro se očekuju njeni letovi u Divcima, posle više od 20 godina pauze. Skup su otvorili kroz drugarsko takmičenje predsednk AK Valjevo Slobodan Andrić i predsednik AK Nova Pazova Nikola Bunčić ispalivši po modelarsku raketu. Pobedio je predsednik AK Valjevo, a rakete su označile početak skupa.

Aeroklub Valjevo

Pored modela najveću pažnju naših najmlađih sugrađana privukao je avion Cessna iz koga su im doletele bombone. Piloti Milivoj Petrović i Olivera Knežević priuštili su ovo zadovoljstvo najmlađim poseticima skupa.

Tradicionalni “divački” gulaš, kako ga sada svi zovu, nije izostao. Posao glavnog kuvara u ovom ni malo lakom poslu “gulaša za 100 osoba” preuzeo je redovni član AK Valjevo Dejan Goloskoković, a pomoćnici su bili članovi kluba.

I ove godine skup su podržale brojne firme i pojedinci među kojima su Publik, Vujić Voda, Etkont inžinjering, Proteks, Štamparija Zefir, Sunčeva dolina, Zoran Raković.

Komletna organizacija je bila na visokom nivou, učesnici i gosti otišli zadovoljni, iščekujući skup sledeće godine.

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.