Modelarstvo početak vazduhoplovstva

U organizaciji Aerokluba Valjevo u Tehničkoj školi održan je Javni modelarski čas kojem su prisustvovali polaznici modelarske sekcije, rukovodstvo i članovi Aerokluba Valjevo, učenici Tehničke škole, kao i predsednik Vazduhoplovnog Saveza Srbije Labud Bulatović, član Gradskog veća Grada Valjeva prof. dr Miroljub Ivanović, instruktor i svetski prvak u više kategorija vazduhoplovnog modelarstva Srbije Zoran Katanić i zamenica direktora Tehničke škole Rajka Šarčević.

Javni modelarski čas u Tehničkoj školi u Valjevu (foto: Aeroklub Valjevo)

Predsednica Aerokluba Valjevo Olivera Knežević je ovom prilikom istakla da su članovi kluba pokazali želju za širenjem vazduhoplovnih sportova u našem gradu.

“U poslednjih godinu dana, organizovali smo skupove i promocije, ali svesni smo da je osnova svakog sporta podmladak kluba. Iz te želje iznikla je ideja da osnujemo Avio modelarsku sekciju Brankić. Da ponovo krenemo od početka, a početak vazduhoplovstva je modelarstvo”, rekla je Olivera Knežević.

Javni modelarski čas u Tehničkoj školi u Valjevu (foto: Aeroklub Valjevo)

U svom obraćanju prisutnima zamenica direktora Tehničke škole Rajka Šarčević rekla je da su direktor Branko Goloskoković i ona prepoznali korist koju učenici mogu da imaju od ove sekcije i podsetila na vremena kada je u svakoj školi postojala Modelarska sekcija.

Posebnu podršku ovoj inicijativi i radu aktuelnog rukovodstva Aerokluba Valjevo na čelu sa Oliverom Knežević dao je i predsednik Vazduhoplovnog Saveza Srbije Labud Bulatović koji je govorio o značaju uključivanja mladih ljudi u vazduhoplovne sportove. On je istakao važnost pomoći i stipendija koje Vazduhoplovni savez Srbije zajedno sa Ministarstvom sporta daje našim ostvarenim takmičarima iz modelarske i svih ostalih vazduhoplovnih grana sporta.

Javni modelarski čas u Tehničkoj školi u Valjevu (foto: Aeroklub Valjevo)

Prof. dr Miroljub Ivanović, član Gradskog veća Grada Valjeva, pozdravio je prisutne u svoje ime i ime gradonačelnika. On je Aeroklubu Valjevo obećao pomoć i podršku u realizaciji svih projekata koji se tiču mladih ljudi, njihove edukacije i uključivanja u sportove, kao i da će gradska vlada obezbediti prostor u svim šklolama za rad sekcije, kao što je to nekada i bilo. Takođe je napomenuo da je nova odluka gradske vlade o stipendiranju sportista izglasana i stupila na snagu i da mladi ljudi, koji budu najuspešniji na republičkim takmičenjima, mogu dobijati stipendiju Grada.

Javni modelarski čas u Tehničkoj školi u Valjevu (foto: Aeroklub Valjevo)

Govoreći o modelima i njihovoj izradi posebnu pažnju polaznika Modelarske sekcije privukao je instruktor i svetski prvak u nekoliko kategorija modelarstva Zoran Katanić. Sa instruktorima modelarstva Aerokluba Valjevo dogovoreno je da će u narednom periodu on lično dolaziti i držati časove polaznicima sekcije. Katanić je istakao i rad devojaka i naglasio da su u svetu potpuno ravnopravne i da imaju zadivljujuće rezultate u modelarstvu.

Javni modelarski čas u Tehničkoj školi u Valjevu (foto: Aeroklub Valjevo)

Modelarsku sekciju valjevski modelari nazvali su po čoveku koji je dao ogroman doprinos modelarstvu i vazduhoplovstvu u našem gradu – “Branislav Teodorović – BRANKIĆ” i tim gestom ga sačuvali od zaborava. Zavaljujući  Slobodanu Rajeviću i Ivanu Besedniku, koji volonterski drže časove modelarstva u okviru sekcije, mladim Valjevcima je omogućeno da besplatno steknu znanja iz ove oblasti, nekada veoma zastupljene i popularne među valjevskim učenicima. Materijal za rad sekcije kupuje se od donacija članova kluba. O radu sekcije i o prvim klizačima koji su napravljeni govorio je Ivan Besednik, koji je najavio da će do proleća prvi modeli poleteti i na aerodromu Divci. Trenutna želja svih koji su uključeni u projekat ponovnog razvoja modelarstva u Valjevu je da se polaznici sekcije obuče i da od proleća već budu na prvim takmičenjima.

Javni modelarski čas u Tehničkoj školi u Valjevu (foto: Aeroklub Valjevo)

Najavljene su i planirane aktivnosti Aerokluba Valjevo u narednih 6 meseci. U februaru AK Valjevo organizuje jednodnevnu posetu Muzeju Vazduhoplovstva u Beogradu. Za polaznike sekcije članovi kluba obezbediće besplatne ulaznice i troškove prevoza. Predsednik VSS Labud Bulatović pozvao je da na taj dan AK Valjevo napravi još jednu posetu, a to je poseta Vazduhoplovnom savezu Srbije i da članovi AK Valjevo i polaznici sekcije budu njegovi gosti. U martu članovi AK Valjevo prisustvovaće Avijatičarskom balu u zgradi VSS. Od 10 do 13 aprila nekoliko predstavnika putuje u Friedrichshafen na najveći evropski sajam civilne avijacije. U maju mesecu biće organizovan veliki modelarski skup koji će postati tradicionalan (prvi je organizovan u maju ove godine). Avio miting je planiran za jun sa školom za obuku pilota Princ Aviation.

Nova grupa Modelarske sekcije počinje od nove školske godine. Svi zainteresovani mogu da se prijave na e-mail adresu: [email protected] ili da stupe u kontakt sa članovima Aerokluba Valjevo putem sajta www.aeroklubvaljevo.rs.

 

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.