Na dan zaštitnika valjevske Biblioteke obeležen vek i po postojanja

U Matičnoj biblioteci “Ljubomir Nenadović” proslavljena je slava Sveti apostol Andrej Prvozvani, istovremeno, obeležen je i dragocen jubilej osnivanja nekadašnje Čitaonice koja je u našem gradu zaživela 1868. godine. Violeta Milošević, direktorka valjevske Biblioteke, ustanove od nacionalnog značaja, rekla je da prošlost duga 150 godina, nije bila naklonjena Valjevskoj bibliteci, ali da je kroz vreme, poput Feniksa, opstala ideja da je moguće da se u Valjevu ustanovi biblioteka po meri savremenog čoveka, demokratske zajednice i izazova koje nosi civilizacijski napredak. 

Slava Matične biblioteke “Ljubomir Nenadović” Valjevo (foto: Dragan Krunić)

“Na današnji dan, pre 150 godina, kažu istorija i spisi, najprosvećeniji i najmudriji među tadašnjim žiteljima Valjeva, osnovaše Čitaonicu valjevsku, na čast i ugled budućim generacijama. Na Svetog Andreja Prvozvanog, slavu i dan osnivanja ustanove, ne osvrćemo se samo na jubilej. Mi vas podsećamo da nismo stali i najavljujemo stvaranje savremene biblioteke u Valjevu. Transformacija će biti brža, vidljivija i na opštu dobrobit zajednice. Kulturni, obrazovni i stručni sadržaji koji će biti organizovani u godini pred nama, biće posvećeni obeležavanju jubileja, sa namerom da istaknemo značaj bibliotečke delatnosti za zajednicu, da osvetlimo dostignuća i iscrtamo smernice za budući rad, zajedno sa drugim istaknutim kulturnim delatnicima i bibliotečkim stručnjacima, koji će tim povodom dolaziti u Valjevo. Ipak, najznačajnije su aktivnosti koje u bliskoj budućnosti treba da obezbede adaptaciju, rekonstrukciju i dogradnju u kompleksu nekadašnjeg Doma vojske, u cilju izgradnje savremene regionalne biblioteke”, naglasila je Violeta Milošević.

Slava Matične biblioteke “Ljubomir Nenadović” Valjevo (foto: Dragan Krunić)

Prema njenim rečima, burna istorija našeg naroda i ovog kraja, omela je nastanak impozantnih graditeljskih ostvarenja, a ni malo bolje sreće nismo bili kada je u pitanju knjižni fond. Može se reći da je opstalo u ovim krajevima ono najvrednije – ljudi. Pregalaštvo bibliotekara, koji su radili u Valjevskoj biblioteci, i svaremenih posvećenika ovom poslu, kako je istakla Violeta Milošević, do današnjih vremena uvek je rezultatima nadvisivalo skromne uslove za rad, neprimerene značaju bibliotečke delatnosti. Biblioteka je muzej prošlosti, riznica kolektivnog znanja, ali i laboratorija znanja i odgovor na eksploziju globalnih informacija.
“Danas, Matična biblioteka Ljubomir Nenadović upravlja bibliotečko-informacionim sistemom, u kome se nalazi oko 160.000 bibliotečkih jedinica, i registruje posetu oko 60.000 korisnika godišnje. Matična je ustanova za preko 40 biblioteka u Kolubarskom  okrugu i vrši poverene poslove i nadzor u oblasti stručnog bibliotečko-informacionog rada. Stara se o zaštiti kulturnog nasleda, a pre svega obavlja poverene poslove u oblasti zaštite stare i retke bibliotecke grade na teritoriji Kolubarskog okruga. Svake godine organizuje preko 60 kulturnih programa – književnih programa, manifestacija, predavanja, tribina, debata, radionica i drugih skupova, promovišuci čitanje, znanje, umetnost i celoživotno obrazovanje. Redovno uvećava i unapreduje svoj fond, prikuplja, obraduje, čuva i daje na pozajmicu bibliotečku građu i pruža informacije koje se na građu odnose. Stara se o kontinuiranom stručnom obrazovanju i usavršavanju bibliotečkih radnika u javnim, školskim i stručnim bibliotekama u Kolubarskom okrugu. Učestvuje u sveukupnom razvoju bibliotečko-informacione delatnosti u Republici Srbiji. Značajno utiče na kreiranje kulturnog života zajednice. Podstiče društvenu angažovanost i odgovornost i nastoji da prati savremene trendove”, podsetila je direktorka.

Slava Matične biblioteke “Ljubomir Nenadović” Valjevo (foto: Dragan Krunić)

Povodom slave i vek i po od osnivanja Biblioteke u našem gradu, Violeta Milošević je naznačila da će predstojeći period biti vreme stvaranja nove budućnosti ove ustanove, koja će označiti napredak cele zajednice, postati “dnevna soba” grada svojim radom okrenuta svakom članu zajednice od rođenja: deci, roditeljima, studentima, istraživacima, preduzetnicima, turistima, onima bez krova nad glavom, onima koji su u potrazi za prijateljima ili
hobijem – svima.
Uz kontinuiran promotivni rad, počev od radionica za najmlade do priređivanja brojnih manifestacija i književnih večeri sa uglednim autorima, bitno je  nalasiti da je Matična biblioteka Ljubomir Nenadović u godini na izmaku dobila milion dinara, najvišu sumu u odnosu na proteklih pet godina, za nabavku novih knjiga i upravo obogaćivanje bibliotečkog fonda predstavlja najbolji osnov za svaki dalji rad i planiranu obimnu razvojnu delatnost. No, ustanova od nacionalnog značaja kakva je Matična biblioteka “Ljubomir Nenadović” u Valjevu svavako da zaslužuje posebnu pažnju, istovremeno predstavljajući dragocenu vodilju na kulturnom nebeskom svodu ne samo Valjeva, već i šireg okruženja.

Slava Matične biblioteke “Ljubomir Nenadović” Valjevo (foto: Dragan Krunić)

Upravo u tom smeru glasila je beseda protonamesnika Filipa Jakovljevića, uz blagoslov Episkopa valjevskog Gospodina Milutina, da kao što se pre dva milenijuma Sveti Andrej Prvozvani odazvao pozivu Gospoda Hrista da Ga sledi i širi reč Božju, tako je valjevska biblioteka pre 150 godina prva počela kulturnu delatnost na nebu ovog grada, dodajući da je reč kultura sada tumačena na razne, čak komercijalne načine. Pored ostalog, naglašava protonamesnik Jakovljević, da oni koji stvaraju u valjevskoj Biblioteci nas uče izvornim vrednostima i značaju kulture.  ”Kultivisati narod predstavlja uzvišeni posao i poziv, a ne samo njegovo zabavljanje i uveseljavanje”, kazao je protonamesnik Filip Jakovljević.

Slava Matične biblioteke “Ljubomir Nenadović” Valjevo (foto: Dragan Krunić)

U okviru proslave Svetog apostola Andreja Prvozvanog, zaštitnika valjevske Matične biblioteke “Ljubomir Nenadović”, kao i obeležavanja 150. godišnjice od dana osnivanja ove kulturmne ustanove, priređena je prigodna svečanost koju su svojim nastupima upotpunili Trio Amorozo, recital Doroteje Vuković, kao i kazivanja o Valjevu u  izvođenju glumaca Marijane Andrić i Miloša Lalovića.

Slava Matične biblioteke “Ljubomir Nenadović” Valjevo (foto: Dragan Krunić)

Svečani obred rezanja slavskog kolača i blagosiljanja žita i vina služio je vladika valjevski g. Milutin sa sveštenstvom, čemu su se priključil predstavnici lokalne samouprave, rukovodstvo, zaposleni i redovni članovi Matične biblioteke “Ljubomir Nenadović”, kao i brojni kulturni poslenici našeg grada.
Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.