“Moja Teritorija” u Galeriji Narodnog muzeja Valjevo

Udruženje “Salon”, čiji su osnivači akademski slikari iz Valjeva Milan Hrnjazović i Željko Vitorović,  u saradnji sa Narodnim muzejom Valjevo organizuje izložbu vizuelne umetnosti “Moja teritorija”, koja će publici predstaviti upečatljiv presek savremene umetničke scene u Srbiji. U okviru izložbe “Moja teritorija” publika će imati priliku da vidi dela Tijane Marić, Luka Klikovca i Nenada Gajića. Svečano otvaranje zakazano je za subotu, 21. oktobra, u 19 časova, u Galeriji Narodnog muzeja Valjevo, dok će svi zainteresovani imati priliku da od 17 sati prisustvuju prezentaciji izložbe i razgovoru sa umetnicima izlagačima.

“Svako od nas, poput država, uspostavlja suverenitet nad ličnom teritorijom, u čijim granicama ima pravo da u sebi svojstvenom maniru deluje, misli, govori i raspolaže vremenom shodno sopstvenom izboru. Forma, izgled i smisao ove teritorije, a pre svega njena definicija, zavise od pojedinačnih životnih iskustava, očekivanja i verovanja. Umetnici čije radove imamo priliku da predstavimo u okviru izložbe Moja teritorija, indirektno tumače spomenuti koncept. Za Tijanu Marić lična teritorija nema granice, a ni statičnu formu; ona je proces koji podrazumeva stalne promene, migracije i istraživanja. Luka Klikovac je uokviruje periodima samoće. Tek kada je sam, izolovan od spoljnih uznemirenja i zagledan u unutrašnjost sopstvenog bića, pojedinac može odrediti sebe i tragati za smislom postojanja kako bi opstao u spoljnom svetu. Lična teritorija Nenada Gajića nalazi se među članovima njegove porodice. Najbliži, oni koji sa nama dele dobro i zlo, koji znaju naše tajne i razumeju brige, grade naše uporište”, navodi se u autorskom tekstu Milana Hrnjazovića, jednog od autora i kustosa ove izložbe.

Tijana Maric

Rad Tijane Marić

Udruženje “Salon” osnovano je sa idejom da promoviše i podržava savremenu umetnost, kako u našem gradu, tako i na nivou Srbije, ali i šire. Misija “Salona” je predstavljanje i promovisanje savremene umetnosti kroz izložbe, tribine i javne razgovore. Ideja je da se preko organizovanja izložbi, razgovora, predavanja i sličnih aktivnosti, proširi uvid lokalne sredine, ali i šire javnosti, u glavne tokove današnje umetnosti.

Udruženje “Salon” do sada je u saradnji sa Narodnim muzejom Valjevo uspešno realizovalo je dve kolektivne izložbe – “Kako zamišljam nebo?” (oktobar 2021. godine) i “Metropolis” (novembar 2022. godine).

Luka Klikovac

Rad Luke Klikovca

Izložba “Moja teritorija” biće otvorena u Galeriji Narodnog muzeja do 10. novembra 2023. godine. Organizaciju izložbe podržali su Grad Valjevo i Narodni muzej Valjevo.

Pozivnica moja teritorija

 

M.P.M.

Facebook komentari

About Marija Petrović - Marković

Iako po struci diplomirani novinar, novinarstvom se bavi iz ljubavi honorarno, na „hajdučki i uskočki" način iz sfere kulture, gde joj je radna matica. Kao student novinarstva krajem 1999. godine počela da radi u informativnoj redakciji rwgionalne Vujić televizije Valjevo (VTV), čiji je deo novinarskog tima bila 4 godine. Potom bila novinar-urednik u informativnoj redakciji Regionalne Televizije Valjevo (TVA) skoro 2 godine. Tokom 2004. i 2005. godine živela u Londonu i u tom periodu imala novinarsko mentorstvo na Channel 4 News od strane poznate britanske novinarke Darshne Soni. Po povratku iz Londona kratko vreme bila u informativnoj redakciji TV B92. U okviru projekta TV Training bila stipendista Pakta za stabilnost Jugoistočne Evrope, a potom i stipendista Fondacije Konrad Adenauer. Njeni tekstovi objavljivani su u nedeljniku „Napred“, „Reviji Kolubara“ i „Tešnjarskom glasonoši“. Od osnivanja portala valjevskapola.info 2016. godine radi kao novinar-urednik ove medijske kuće. Autor je više projekata, među kojima su "Da Valjevo prodiše", "UdahnimO2", Vazduhograf" i drugi, koji se na portalu Valjevska posla podrobno bave problemom aerozagađenja u Valjevu od 2017. godine. Dobitnica je Nagrade grada Valjeva za oblast Informisanje i društveno angažovanje u 2019. godini.