Na “Danima sremuša” posetioci ubrali i degustirali zdravlje

Minulog “prazničnog” vikenda, u Donjem Taoru, na planini Povlen, pod sloganom “Uberi zdravlje” održani su “Dani sremuša”, u organizaciji Udruženja za razvoj turizma i zaštitu prirode Taorska vrela, Udruženja za negovanje tradicije i kulture valjevskog kraja, Turističke organizacije Valjevo i Kluba Ars Nova. Centralni događaj manifestacije organizovan je u subotu, 30. aprila, kod Doma u Donjem Taoru kojem je prisustvovao veliki broj posetilaca iz Valjeva, Kosjerića, Beograda, Požege i Novog Sada, koji su iskoristili priliku da uživaju u programu manifestacaije, u narodnom saborovanju, poseti Taorskim vrelima i degustiraju zdrave hrane obogaćene magično biljkom – sremuš, osnovom ove privredno turističke manifestacije. U sklopu programa ovogodišnje “Sremušijade” upriličena je promocija hronike događaja na planini Povlen tokom dve pandemijske godine pod nazivom “Savez čoveka i prirode – Valjevski zeleni zavičaj”, održano je takmičenje u spremanju jela sa sremušem, a organizovani su i razgovori o razvoju seoskog turizma, ponovnom pokretanju zadrugarstva na ovim prostorima, daljoj zaštiti prostora Povlena i lokaliteta Taorska vrela, reke Skrapež i povlenskih kugli. Profesor Dragan Nedeljković imao je predavanje o sremušu i o valjanim vodama valjevskog kraja, dok je Marinko Lugonja u ime Udruženja za negovanje tradicije i kulture valjevskog kraja i Udruženja Povlen govorio o naporima da se na funkcionalan način predstavi i zaštiti Povlen.

“Dane sremuša” otvorio je gradonačelnik Valjeva Lazar Gojković, koji je istakao važnost održavanja ovakvih manifestacija na prostorima naše opštine kao priliku da se dalje razvijaju i omogući kvalitetniji život. Gojković je ovom prilikom najavio stalnu podršku grada ovakvim i sličnim inicijativama. Gost “Sremušijade” na Povlenu bio je državni sekretar Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Darko Božić. Pozdravljajući domaćine i sve prisutne Božić je istakao važnost okupljanja i razmene ideja na ovakvim skupovima i obećao stalnu podršku za inicijative koje imaju za cilj razvoj sela. Podršku narodnim saborima pružio je i predsednik Opštine Kosjerić Žarko Đokić, istakavši izuzetnu saradnju MZ Donji Taor i MZ Makovište. Predsednik Zadružnog saveza Srbije Nikola Mihailović podsetio je da je zadrugarstvo dugo u Srbiji 128 godina od prve zadruge osnovane u mestu Azanja nedaleko od Smederevske Palanke, i pozvao meštane podpovlenskih sela da se okupe, pristupe inicijativama i formiraju zadruge zbog svih prednosti koje one pružaju.

Dani-sremusa-2022-1

Dani sremuša 2022

O publikaciji “Savez čoveka i prirode – Valjevski zeleni zavičaj” govorio je Vlado Dodović, predsednik Organizacionog odbora manifestacije “Dani sremuša”. On je istakao da je ova publikaciija svojevrsna hronologija i vremeplov aktivnosti na valjevskim planinama. Pozvao je na uspostavljanje Saveza čoveka i prirode kako bi se sačuvao Valjevski zeleni zavičaj. Apelovao je i na nadležne da se ubrzaju aktivnosti na zaštiti ovog prostora i najavio sledeće aktivnosti u okviru ove manifestacije kroz edukacije, promocije, predavanja, organizovanje izložbi i sl.

“Naslonjeni na dosadašnje napore pionira u ovim naporima, rodonačelnika “Povlenskog naroda”, koji su svojim prezentacijama, knjigama, aktivnostima, mnogobrojnim delima, gostovanjima i novinskim člancima proslavili ime Povlena, danas u saradnji sa entuzijastima, meštanima, Turističkom organizacijom Valjeva i gradskim institucijama, učinili smo prethodnih godina mnogobrojne aktivnosti, označili Povlen, organzovali manifestacije i upoznali širu javnost sa njegovim lepotama. Nastavićemo sa tim, jer najlepše je kada možete sa nekim nešto da delite. U isto vreme svedoci smo velikog interesovanja za povratak ljudi na planine, susreta sa prirodom i njenim blagodetima. Naročito je to izraženo posle pandemije korone i velikih zagađenja. Nažalost, te plemenite namere prati i industrijalizacija, koja je takođe gladna rudnih sirovina, vode, drveća i prostora. Ispred nas je vreme velikog iskušenja, jer pojedine industrije imaju veću snagu i od velikih država. Njihov kapital razara zakone i ljudska prava. Naravno da želimo razvoj, ali ne po cenu uništenja prirode i svega onoga što danas promovišemo”, naglasio je Marinko Lugonja iz Udruženja za negovanje tradicije i kulture valjevskog kraja i Udruženja Povlen.

“Turistička organizacija Valjeva od 2015. godine, kada su održani prvi “Dani sremuša”, podržava ovu manifestaciju. Zajedno sa meštanima povlenskog sela Donji Taor, u čijem se ataru nalaze Taorska vrela, promovišemo i nastavićemo da promovišemo planinu Povlen i i prelepe izvore ovih vrela. Kroz podršku manifestaciji, zasnovanu na vrednostima sremuša kao vrlo zdrave samonikle biljke koje ima u izobilju na Povlenu, trudićemo se da što više posetilaca poseti ovaj kraj, koji svakako doprinosi turističkoj valorizaciji našeg grada i njegove okoline”, kazala je Ana Marković, direktorka Turističke organizacije Valjeva.

Dani-sremusa-2022-3

Dani sremuša 2022

U tradicionalnom takmičenju u spremanju jela od sremuša ili sa dodatkom sremuša prvo mesto osvojila je ekipa “Domaćice iz Kozličića”, za čorbu od sremuša. “Domaćice iz Kozliića” nagrađene su vikend boravkom u Banji Vrujci od strane Turističke organizacije Valjevo. Drugo mesto pripalo je timu “Divčibarac” za predjelo “Divčibarski vozić”, a treće mesto zauzela je ekipa “Lelić” za spremljen gulaš i pitu sa sremušem. Organizacioni odbor manifestacije obezbedio je novčane nagrade u visini od 10.000 i 5.000 dinara za drugoplasiranu i trećeplasiranu ekipu.

Prateći sadržaj na manifestaciji “Dani sremuša” imala je i Policijska uprava Valjevo. U okviru projekta “Saradnja sa lokalnom zajednicom” pripadnici policije delili su flajere i razgovarali sa pristunim posetiocima.

Dani-sremusa-2022-9

Dani sremuša 2022

“Sremušijadi” na Povlenu prisustvovao je dr Vojislava Koštunice, nekadašnji predsednika SRJ.

Sremusijada-Kostunica

Dani sremuša 2022

Facebook komentari

About Marija Petrović - Marković

Iako po struci diplomirani novinar, novinarstvom se bavi iz ljubavi honorarno, na „hajdučki i uskočki" način iz sfere kulture, gde joj je radna matica. Kao student novinarstva krajem 1999. godine počela da radi u informativnoj redakciji rwgionalne Vujić televizije Valjevo (VTV), čiji je deo novinarskog tima bila 4 godine. Potom bila novinar-urednik u informativnoj redakciji Regionalne Televizije Valjevo (TVA) skoro 2 godine. Tokom 2004. i 2005. godine živela u Londonu i u tom periodu imala novinarsko mentorstvo na Channel 4 News od strane poznate britanske novinarke Darshne Soni. Po povratku iz Londona kratko vreme bila u informativnoj redakciji TV B92. U okviru projekta TV Training bila stipendista Pakta za stabilnost Jugoistočne Evrope, a potom i stipendista Fondacije Konrad Adenauer. Njeni tekstovi objavljivani su u nedeljniku „Napred“, „Reviji Kolubara“ i „Tešnjarskom glasonoši“. Od osnivanja portala valjevskapola.info 2016. godine radi kao novinar-urednik ove medijske kuće. Autor je više projekata, među kojima su "Da Valjevo prodiše", "UdahnimO2", Vazduhograf" i drugi, koji se na portalu Valjevska posla podrobno bave problemom aerozagađenja u Valjevu od 2017. godine. Dobitnica je Nagrade grada Valjeva za oblast Informisanje i društveno angažovanje u 2019. godini.