Sećanje na heroja pilota pukovnika Milenka Pavlovića

I ove godine, 4. maj je protekao u znaku obeležavanja tužne godišnjice od stradanja pilota pukovnika Milenka Pavlovića, komandanta 204. lovačko-avijacijskog puka, koji je poginuo 4. maja 1999. godine na nebu iznad Valjeva, u borbi protiv NATO avijacije.

Vladika valjevski g. Isihije sa sveštenstvom Eparhije valjevske je služio pomen na spomeniku pilotu Milenku Pavloviću, u Ulici Vladike Nikolaja, čime je otpočelo ovogodišnje obeležavanje Dana sećanja.

pomen-vladika-Isihije-1024x683-1

Preletom dva aviona MIG 29, kojim su upravljali piloti 204. vazduhoplovne brigade Vojske Srbije, odata je počast hrabrom pilotu.

prelet-aviona-Milenko-Pavlovic

Potom je porodicu Milenka Pavlovića i sve prisutne goste pozdravio gradonačelnik Valjeva Lazar Gojković. On je rekao da Valjevo, Gornje Crniljevo, Osečina i cela Srbija danas obeležavaju tužnu godišnjicu, ali da 4. maj iz godine u godinu dobija na značaju, baš kao i sećanje na lik i delo pilota pukovnika Milenka Pavlovića.

„Herojstvo Milenka Pavlovića je putokaz generacijama koje odrastaju u Srbiji ove 23 godine. On je simbol nečega što smo mislili da pripada prošlosti i junačkim pričama i pesmama o žrtvovanjima naših slavnih predaka. Milenko Pavlović je dokazao da heroji žive i u ovo savremeno doba, kada se svima čini da nestaju neke tradicionalne vrednosti.

Porodica Milenka Pavlovića je ponosna na svog oca, dedu i supruga i drago mi je što svih ovih godina svedoče tome koliko uspomena na njegovo junaštvo ne bledi, nego postaje sve jača i sve poštovanija među današnjim generacijama.

gradonacelnik-Layar-Gojkovic-1024x683-1

Nadam se da smo svi zajedno doprineli da se sačuva uspomena na hrabrog pilota i da svake godine na ovaj dan podsećamo jedni druge, a mladima prenosimo šta je uradio Milenko Pavlović za svoju zemlju!

Na žalost, svet nije izvukao pouke iz bliske istorije i stradanja jednog malog naroda i svedoci smo da se i danas negde bombarduju gradovi i stradaju nedužni. Nadamo se da će našu zemlju zaobići ova svetska previranja i da se nikada više neće ponoviti ratovi na ovim prostorima.

Svoje junake ćemo slaviti i učiti na njihovim primerima, poštujući prošlost, ali zagledani u budućnost koju treba da osvajamo znanjem, radom i lepotom!

Slava svim junacima, slava Milenku Pavloviću“, poručio je u svom govoru gradonačelnik Valjeva.

Današnjem obeležavanju 4. maja prisustvovao je načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović, koji je sa delegacijom koju su činili komandant RV I PVO general-potpukovnik Duško Žarković i general Brane Krnjajić, komandant 204. vazduhoplovne brigade, položili cveće na spomenik pilotu.

delegacija-Vojske-Srbije-1024x683-1

„Okupili smo se danas u Valjevu da evociramo uspomenu na pukovnika Milenka Pavlovića, slavnog komandanta 204. lovačkog- avijacijskog puka Vojske Jugoslavije, koji je pre 23 godine štiteći svoju otadžbinu, svoje kolege, svoju zemlju, herojski poginuo u borbi sa višestruko nadmoćnijim NATO agresorom. Sudbina je htela da tog 4. maja 1999. godine Milenko na poslednji zadatak krene put rodnog kraja svoje Podgorine. Bio je to njegov poslednji let, svesna žrtva koja nije bila uzaludna. Njegovo stradanje, pogibija komandanta legendarnog avijacijskog puka, jednog od najboljih pilota Vojske Jugoslavije, označila je poslednji borbeni let pilota naše lovačke avijacije do kraja NATO agresije. Let koji je sačuvao živote njegovih kolega.

Milenko je poginuo braneći svoju otadžbinu, svoju zemlju, žrtvujući sebe za slobodu svog naroda. Istinski rodoljub, patriota, svrstao se u rod besmrtnih. Ostavio je sve kao da ne ostavlja ništa. Svoje roditelje, svoje sinove, suprugu, brojne prijatelje, rodbinu, ratne drugove. Tim činom hrabro i odvažno upisao se u red legendarnih srpskih junaka, oficira i pilota, a njegov podvig trajno će predstavljati svetli primer pokolenjima koja dolaze. Prilika je da se i danas ovde kraj spomen-obležja pukovniku Milenku Pavloviću podsetimo na njegov život i delo.

general-Mojsilovic-polaye-venac-1024x683-1

Milenko je rođen u ovom kraju, u Gornjem Crniljevu. Još rane mladosti je pokazao svoju privrženost i ljubav prema pilotskom pozivu. Završio je Vazduhoplovnu vojnu gimnaziiju, potom i akademiju, a kroz karijeru je prošao sve komandne dužnosti u avijacijskoj eskadrili, izrastajuću u vrhunskog pilota i komandanta, jednog o najboljih koje je Vojska imala. Svojim komandovanjem i pojavom je ulivao poverenje svima i bio je čvrt oslonac za sve one sa kojima je obavljao vojničke dužnosti, a njegova blistava vojnička karijera ovenčana je brojnim priznanjima i odlikovanjima. Voleo je svoju porodicu, suprugu Slavicu, sinove Srđana, Nemanju, volelo je svoj rodni kraj i iznad svega svoju zemlju, što je svojim delom, na najteži i viteški način dokazao.

general-Mojsilovic-1024x683-1

Dragi prijatelji, iako je prošle više od dve decenije od herojske pogibije pukovnika Milenka Pavlovića, sećanje na njegovu hrabrost, na njegovu nesebičnost, patriotizam i junaštvo ne bledi, već samo jača. Naš najveći vojni aerodrom u Batajnici koji nosi njegovo ime, manifestacije u njegovu čast u rodnoj Osečini, ulice sa njegovom imenom u brojnim gradovima Srbije, svedoči da Vojska, sugrađani, otadžbina, zajedno sa porodicom čuvaju uspomenu na Milenkov lik i delo. Ja sam imako tu čast da stavim potpis na odluku koja je proistekla na osnovu predloga komandanta ratnog vazduhoplovstva generela Žarkovića, da naš najveći aerodrom ponese njegovo ime. Moram sa određenim zadovoljstvom da kažem da danas Milenko kao ime, kao institucija, kao heroj, predstavlja standard, predsatvlja jedno delo koje se ne samo uči na Vojnoj akademiji, nego predstavlja jedan svetli primeo, ne samo u kodeksu oficira i podoficira, već svih pripadnika Vojske Srbije. Po uzoru na njegova dela, danas mi vaspitavamo naše mlade kolege, buduća pokolenja u duhu junaštva, odnosu prema Srbiji, srpskom narodu i najmanje što svi zajedno možemio da uradimo je da pamtimo, da se sećamo i da učimo na onome što je Milenko Pavlović uradio.

Milenko je bio, jeste i večno će biti sa nama! Neka živi sećanje na pukovnika Milenka Pavlovića, neka živi sećanje na sve heroje koji su svoj život dali suprotstavljajući se NATO agresiji, neka im je večna slava i hvala!

Živela Vojska Srbije! Živela Republika Srbija“, zaključio je u svom govoru načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović.

Današnji program uveličao je orkestar Garde Vojske Srbije, kao i počasni vod Garde.

Garda1-1024x683-1

Etno grupa pevača KUD „Krušik“ izvela je numeru „Devojče“, a učenica Valjevske gimnazije Mina Simić odrecitovala je pesmu „Razgovor s kamenom“ Vislave Šimborske, sa kojom će uskoro predstavljati naš grad na republičkom takmičenju recitatora.

Mina-Simic

Potom je program nastavljen polaganjem cveća na spomenik stradalima u ratovima od 1991. do 1999. godine i u selu Bujačiću, na mestu pada aviona pilota pukovnika Milenka Pavlovića.

 

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.