Na pijedestalu slave

Blagoslovom Episkopa Istočnoameričke eparhije Srpske pravoslavne crkve Irineja, u okviru višednevnog obeležavanja stogodišnjice pobede Srbije u Prvom svetskom ratu i sećanja na dan kada se srpska zastava viorila nad Belom kućom, tokom akademskog simpozijuma 26. jula u Nacionalnom pres klubu (National Press Club) u Vašingtonu biće svečano otvorena Vizuelno-literarna izložba “Tamo daleko: 1918-2018”. Eparhija istočnoamerička Srpske Pravoslavne Crkve, Kancelarija za versku nastavu ove eparhije i neprofitna organizacija “Art eksčejndž” (Art Exchange) iz Vašingtona, u saradnji sa “Udruženjem za negovanje tradicije i kulture valjevskog kraja” iz Valjeva i beogradske agencije “Tipon”, kao organizatori nastoje da i izložbom “Tamo daleko: 1918-2018” američkoj publici na stogodišnjicu od proboja Solunskog fronta i velike vojničke pobede nad neprijateljima obnovi sećanje na neprolaznu slavu srpskih heroja Velikog rata.

Autori postavke, koju ispred svojih udruženja potpisuju gospodin Marinko Lugonja i Marko Kentera, pažljivo su birali sadržaje iz Prvog srpskog rata koji se sa ponosom prepričavaju, oslanjajući se na svedočenje preživelih ratnika. Izabrane anegdote, zanimljivosti, govori, pesme, citati i fotografije uobličene su u svojevrsni almanah “Male novine”, koje su sastavni deo postavke i obogaćene su kolažnom grafikom autentičnih scena junaka Velikog rata. Postavka dočarava duh dramatočnog vremena iz jednog od najkrvavijih sukoba u istoriji čovečanstva, a posetioci će imati priliku da se po prvi put upoznaju sa, u mnogo čemu, jedinstvenim i neobični podacima. Brojne zanimljivosti iz ove postavke vezane su za Valjevce i naš grad tokom Prvog svetskog rata.

Zgrada National Press u Vašingtonu (foto: preuzeto sa www.pinsdaddy.com)

“Mnogi naši sunarodnici, dobrovoljci iz dijaspore i učesnici slavne epopeje, na svojim grudima poneli su najveće ratno odlikovanje Kraljevine Srbije – Karađorđevu zvezdu sa mačevima, ili kako se kaže u narodu “najsjajnije zvezde na srpskom nebu”. Njihovi potomci ponovo imaju priliku da čitaju o podvizima i čeličnoj veri svojih pradedova i prabaka i upoznaju se sa plemenitošću koju su svedočili kroz strašnu golgotu Velikog rata. Podvizi i odnos naših stradalnika i heroja prema neprijatelju su svetionik čovečanstvu i našim budućim pokolenjima. U narednim godinama, svojim društvenim angažmanom, inicijativama, predavanjima, publikacijama usmeravaćemo pažnju javnosti na tradiciju, veru i pouke naših predaka, sa čvrstim uverenjem da je duh srpskog naroda neuništiv”, kaže jedan od autora izložbe Marinko Lugonja, koji je i predsednik Udruženja za negovanje tradicije i kulture valjevskog kraja

Delovi postavke “Tamo daleko: 1918-2018)

Izložba je urađena na srpskom jeziku na 12 pokretnih izložbenih “banera”, a posetiocima je omogućeno da skeniranjem koda (QR Code) na svojim mobilnim uređajima pročitaju sadržaj izložbe i na engleskom jeziku. Izložbu prati katalog, u kojem je osvrt na temu postavke napisao ugledni Dr Miloš Ković, vanredni profesor na Filozofskom fakultetu u Beogradu.

Najava Eparhije istočnoameričke Srpske Pravoslavne Crkve povodom svečanog obeležavanja Dana sećanja kada je srpska zastava podignuta na Beloj kući u Vašingtonu

“Izložba je dobra prilika da se zahvalimo dobrovoljcima iz SAD i njihovim potomcima za žrtvu koju su dali. U najkritičnije vreme Velikog rata ostavili su Ameriku i svoje porodice i vratili se da spasu svoju otadžbinu od propasti. Istu onu koju su pre samo par decenija ranije napustili, uglavnom pritisnuti nemaštinom. Mnogi naši sunarodnici, potomci ratnika i sami ratnici Velikog rata, iseljavali su se i odneli i deo nas sa sobom. Te seobe se ne prekidaju još uvek, pa ni tokom ovog tihog svetskog rata, koji je zamešan kod nas još devedesetih godina. Naši najveći heroj Mihajlo Madžarević, Jovan Dučić, Sveti vladika Nikolaj Velimirović, Nikola Tesla, Mihajlo Pupin i mnogi drugi skončali su svoje živote na tlu Amerike, a ova izložba nas na neki način sve spaja u jednom duhu, a voleo bih da naši iseljenici, koji budu u prilici da posete izložbe, osete i ljubav koju smo im poslali odavde”, ističe Lugonja uz zahvalnost Episkopu Istočnoameričke eparhije Irineju, koji je prepoznao vrednost izložbe i blagodareći kome je  postavka ugledala svetlost dana na američkom tlu. On se ovom prilikom zahvalio i protođakonu dr Jovanu Aničiću ispred Kancelarije za versku nastavu Eparhije istočnoameričke, svešteniku Saši Đurđeviću koji obavlja svoju misiju na Floridii, prijatelju i kolegi gospodinu Marku Kenteri i posebno gospođi Svetlani Rogić, koja je sa svojom neprofitnom organizacijom “Art eksčejndž” iz Vašingtona u izuzetno teškim okolnostima uložila ogroman napor, sopsteveni novac, lične relacije i veliko stručno požrtvovanje da se naši heroji na dostojanstveni način u okviru velikog jubileja prikažu na tako značajnom mestu i  koja je, prema rečima Lugonje, time postala njegov lični heroj.

Bela kuća (foto: preuzeto sa www.usa.se)

Izložba “Tamo daleko: 1918-2018”, zahvaljujući pre svega blagoslovu Episkopa Milutina, zatim saradnji Udruženja za negovanje tradicije i kulture valjevskog kraja sa Književnim klubom Valjeva, BID zonom i VAKUM-om, a za čiju je organizaciju Grad Valjevo izdvojio deo sredstava, premijerno je bila prikazana u aprilu mesecu ove godine na Ogradnoj galeriji Doma vojske u Valjevu, svojevrsnom zaveštanju srpskih oficira kojima je izložba i posvećena. Valjevska BID zona učinila je gostoprimstvo celokupnom projektu “Tamo daleko: 1912-1918” i zahvaljujući entuzijazmu ove trgavačke zone u centru grada naši sugrađani su u prilici da vide značajne fragmente postavke na mnogim izlozima lokala u Knez Miloševoj ulici i Trgu Živojina Mišića.

M.P.M.

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.