Na početku beše informacija o čistom vazduhu

U Svečanoj sali valjevske Muzičke škole prošle sedmice održana je edukacija za učenika 5. i 6. razreda Prve osnovne škole o čistom vazduhu i kvalitetu vazduha u zatvorenom i otvorenom prostoru. Edukacija je održana u organizaciji Lokalnog odgovora, a o izvorima aerozagađenja govorile su Biljana Mladenović i Slađana Stanković, iz ovdašnjeg Zavoda za javno zdravlje, kao i Đorđe Petković, aktivista udruženja Lokalni odgovor. Osim informacija odakle sve preti opasnost od zagađenog vazduha, đaci su imali priliku da čuju i koji su najbolji načini preventive i zaštite usled aerozagađenja.

Lokalni-odgovor-Na-pocetku-bese-informacija-Edukacija-ucenika-2

Foto: Prva osnovna škola

“Valjevski osnovci imali su priliku da čuju živu reč, da vide interesantne i šarene slike koje govore o česticama prašine, o njihovom štetnom dejstvu na zdravlje, kao i u potrebi da se vazduh čuva i što manje zagađuje, kako kod kuće, tako i u školi. Učenici su bili jako aktivni i u velikoj većini tačno su odgovorili na pitanja koja su im postavljale edukatorke. Pre ovog susreta učenika i predavača u Muzičkoj školi, održana su dva sastanka krajem prošle godine sa nastavnicima OŠ “Nada Purić” i Prve osnovne škole. U drugoj polovini februara predavači planiraju susret sa đacima iz Četvrte škole”, najavljuju iz Lokalnog odgovora narednu aktivnost u okviru edukacija učenika i nastavnika o čistom vazduhu koja se sprovodi zahvaljujući projektu “Na početku beše informacija”, koji udruženje Lokalni odgovor realizuje u programu “Zajedno za aktivno građansko društvo – AKT”, a koji je podržala Vlada Švajcarske.

Lokalni-odgovor-Na-pocetku-bese-informacija-Edukacija-ucenika-1

Edukatori-predavači Slađana Stanković, Đorđe Petkovioć i Biljana Mladenović / Foto: Prva osnovna škola

Aktivsti udruženja Lokalni odgovor naglašavaju da deci treba konstatno pričati i edukovati ih o svim opasnostima zagađenog vazduha i načina njegovog prevazilaženja, ali i da ih isto tako treba pažljivo saslušati i ceniti njihovu perspektivu.

“Eto, na primer, jedna učenica je u sastavu na temu da opiše jedan doživljaj sa zimskog raspusta napisala sledeće: “Ne volim više zimu. Nekada sam pravila Sneška Belića, a sad pravim Sneška Crnića!” To nam govori da deca i te kako znaju i razumeju dešavanja i svet oko sebe, ali ih svakako moramo usmeriti kako da razmišljaju o ovom problemu, prventivi i zaštiti”, ističu iz Lokalnog odgovora.

Lokalni-odgovor-Na-pocetku-bese-informacija-Edukacija-ucenika-3

Foto: Prva osnovna škola

Iz ovog udruženja podsećaju da je u Valjevu skoro 10.000 dece i mladih izloženo dejstvu zagađenog ambijentalnogvazduha, koji sadrži prekomerne koncentracije suspendovanih čestica prašine čak od 150 do 170 dana godišnje.

“Međutim, boraveći u svojim obrazovnim ustanovama i domovima, u zatvorenom prostoru, deca, mladi i njihovi nastavnici su izloženi posebnoj vrsti zagađenja vazduha u zatvorenom prostoru. Radi se o zagađenju koje potiče ne samo od spoljašnje sredine, već je posledica delovanja materijala koji se koriste za gradnju, uređenje prostora, kao i od aktivnosti kao što su grejanje, spremanje hrane, ili sistema ventilacije”, navode iz Lokalnog odgovora.

Lokalni-odgovor-Na-pocetku-bese-informacija-Edukacija-ucenika-4

Foto: Prva osnovna škola

U svom nedeljnom izveštaju koji svake sedmice objavljuju u okviru akcije Aero Alarm, Lokalni odgovor ukazuje da je protekle nedelje vazduh u Valjevu vazduh bio zagađen i očekivano opasan po zdrvalje. U periodu 6-12 febrauar, najviša srednja dnevna koncentracija PM 10 čestica zabeležena je u subotu, 11. februara, 2023. kada je iznosila 111,57 µg/m3. Najviša srednja dnevna koncentracija PM 2,5 čestica zabeležena je takođe u subotu, 11. februara, u vrednosti 90,06 µg/m3. Istog dana, u 17 časova, zabeležena je maksimalna satna koncentracija PM 10 čestica – 198,69 µg/m3, dok je u petak, 10. februara, u 18 časova, zabeležena vrednost 148,53 µg/m3 za PM 2,5 čestice. Od početka godine, u Valjevu se na dan 13. febuara 2023. godine, prema podacima Državne merne mreže za automatski monitoring kvaliteta vazduha i informacijama koje objavljuje portal xEco, beleži 27 dana sa prekoračenjem dnevne granične vrednosti PM 10 čestica.

 


„Medijski projekat „VAzduhograf 2“ sufinansira se iz budžeta grada Valjeva“
„Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva“!


 

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.