Na proleće početak radova na izgradnji deponije “Kalenić”

U Beogradu je juče potpisan ugovor o izgradnji Regionalne sanitarne deponije “Kalenić” između Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), Ministarstva zaštite životne sredine i Regionalnog centra za upravljanje otpadom “Eko-Tamnava”, saopšteno je iz Gradske uprave Valjevo. Navodi se da će raspisivanje tendera biti krajem februara, a da se početak radova očekuje na proleće sledeće godine.  Ističe se da je taj projekat odlučujući korak u rešavanju odlaganja otpada na teritoriji Kolubarskog okruga i konačnog rešavanja problema valjevske deponije.

Eko-Tamnava1

Ugovore o realizaciji projekta, potpisali su ministarka Irena Vujović, regionalni direktor za zapadni Balkan Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) Mateo Kolanđeli i direktor “Eko-Tamnave” Zoran Petrović. Potposivanju je u ime Grada Valjeva, kako se navodi, prisustvovao pomoćnik gradonačelnika Miloš Milutinović. U informaciji za javnost se precizira da je za izgradnju regionalne sanitarne deponije za Kolubarski okrug predviđeno 31,5 miliona evra, od 75 miliona evra koliko iznosi projekat za izgradnju četiri regionalna centra u Srbiji.

“Srbija će dobiti osam modernih regionalnih reciklažnih centara ka kojima će gravitirati više od 50 gradova i opština, izjavila je ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović, nakon potpisivanja ugovora za realizaciju prve faze projekta. Prva faza podrazumeva izgradnju četiri regionalna centra za upravljanje otpadom i to u Valjevu, Užicu, Novoj Varoši i Somboru. “Srbija je posvećena rešavanju pitanja upravljanja otpadom i ciljevima Zelene agende, a otvaranje Poglavlja 27 je dodatni podsticaj da još brže radimo, jer su benefiti ovakvih projekata višestruki”, rekla je ministarka. Ona je dodala da su zelene investicije važne za budućnost Srbije, a ovakvim rojektima će se poboljšati ekološka slika naše zemlje”, navodi se u saopštenju za javnost Gradske uprave Valjevo.

EkoTamnava2

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.