“Pluća” traže lokaciju u Valjevu!

U Valjevu će u narednih nekoliko dana biti postavljen bilbord sa instalacijom “čistih” pluća urađenih od bele tkanine i ventilatorom. 3D pluća sakupljaju zagađujuće čestice iz vazduha i vremenom pocrne u zavisnosti od nivoa aerozagađenja na lokaciji na kojoj se bilbord nalazi. Prvobitno je bio plan da se bilbord sa plućima namenski postavi preko puta “Krušika”, koji zvanično predstavlja najvećeg pojedinačnog zagađivača vazduha u gradu, ali pošto dozvola za tu lokaciju nije dobijena od Gradske uprave Valjevo, bilbord će biti postavljen na posed u privatnom vlasništvu. Akcija postavljanja bilborda sa belim pamučnim plućima i senzorima pokrenuta je u Beogradu prošle godine od strane Udruženje građana “Kreni – Promeni” u okviru kampanje “Pluća u Srbiji”. Akcija se proširila i na druge gradove u saradnji sa mrežom partnera širom Srbije,  a u Valjevu sa udruženjem “iRevolucija”. Postavljanje bilborda sa plućima u Valjevu i najavu početka kampanje “Istina o zagađenju” najavili su na konferenciji za medije Marina Pavlic, izvršna direktorka “Kreni – Promeni” i Vladimir Radosavljević iz “iRevolucije”.

Bilbord-PLUCA-6

Predstavnici “Kreni – Promeni” i “iRevolucije” pored bilborda sa plućima koje “mere” nivo zagađenosti vazduha / Foto: Valjevska posla

Marina Pavlic, kao gošća valjevskog udruženja “iRevolucija” kazala je da predstavnici “Kreni – Promeni” imaju agendu koja u okviru kampanje “Istina o zagađenju” podrazumeva obilazak 20 srpskih gradova. Kampanja je zvanično počela juče i Valjevo je četvrti grad koji su članovi ovog beogradskog udruženja posetili.

“Nažalost, od tih 20 gradova, dozvolu za postavljanje bilborda koji treba simbolično da predstavi zagađenje vazduha u svakom gradu, dobili smo samo Užicu. Tamo smo juče postavili bilbord, tako da se iskreno nadamo da ćemo i u drugim lokalnim samouprvama dobijati ažurnije odgovore. Vidimo da odgovori institucija jako sporo stižu do nas”, kazala je Marina Pavlic.

Marina-Pavlic-.-Kreni-Promeni-

Marina Pavlic, izvršna direktorka “Kreni – Promeni” / Foto: Valjevska posla

Vladimir Radosavljević iz “iRevolucije” je novinarima saopštio da se trenutno traga za lokacijom na kojoj će biti postavljen bilbord.

“Od Gradske uprave prvobitno nismo dobili odgovor, ali kada smo se pojavili onda smo dobili odgovor da su potrebne različite vrste dozvola za lokaciju preko puta “Krušika”. Pošto je procedura jako dugačka, mi ćemo se potruditi da u narednih par dana promenimo lokaciju. Bilbord ćemo postaviti na privatnom posedu koji ne iziskuje neku specijalnu dozvolu i trenutno su dve opcije u igri. Svakako ćemo izvestiti javnost koju smo lokaciju na kraju odabrali za postavljanje bilborda”, istakao je Radosavljević.

Pluca

Bilbord sa instalacijom pluća / Foto: Valjevska posla

Marina Pavlic je dodatno pojasnila da kampanja “Istina o zagađenju” ima za cilj skretanje pažnje građanima na problem zagađenja vazduha, da je to nastavak prošlogodišnje kampanje “Rešenje za zagađenje”.

“Tom kampanjom smo zapravo hteli vrlo konkretno da preusmerimo sredstva iz budžeta države na subvencionisanje malih kućnih ložišta. Za tu konkretno kampanju smo skupili preko 50.000 potpisa. Dosta toga se pomerilo po pitanju subvencija malih kućnih ložišta od momenta kada smo tu kampanju pokrenuli. Svesni smo da je zagađenje jako veliko, preko 15.000 ljudi godišnje umre od problema zagađenja, međutim o tome se malo priča, malo se o tome govori na javnim servisima. Ovom kampanjom konkretno želimo da izvršimo apel ka RTS-u, ka našem javnom servisu, da se priča više o problemu zagađenja, da se konkretno saopštava kada su prekomerna zagađenja vazduha kako bi građani širom Srbije o tome bili informisani”, kazala je Marina Pavlic, izvršna direktorka Udruženja građana “Kreni Promeni”.

Bilbord-PLUCA-5

Predstavnici “Kreni – Promeni” i “iRevolucije” pored bilborda sa plućima / Foto: Valjevska posla

UdahnimO2-–-Faza-dva

“Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva “

Facebook komentari

About Marija Petrović - Marković

Iako po struci diplomirani novinar, novinarstvom se bavi iz ljubavi honorarno, na „hajdučki i uskočki" način iz sfere kulture, gde joj je radna matica. Kao student novinarstva krajem 1999. godine počela da radi u informativnoj redakciji rwgionalne Vujić televizije Valjevo (VTV), čiji je deo novinarskog tima bila 4 godine. Potom bila novinar-urednik u informativnoj redakciji Regionalne Televizije Valjevo (TVA) skoro 2 godine. Tokom 2004. i 2005. godine živela u Londonu i u tom periodu imala novinarsko mentorstvo na Channel 4 News od strane poznate britanske novinarke Darshne Soni. Po povratku iz Londona kratko vreme bila u informativnoj redakciji TV B92. U okviru projekta TV Training bila stipendista Pakta za stabilnost Jugoistočne Evrope, a potom i stipendista Fondacije Konrad Adenauer. Njeni tekstovi objavljivani su u nedeljniku „Napred“, „Reviji Kolubara“ i „Tešnjarskom glasonoši“. Od osnivanja portala valjevskapola.info 2016. godine radi kao novinar-urednik ove medijske kuće. Autor je više projekata, među kojima su "Da Valjevo prodiše", "UdahnimO2", Vazduhograf" i drugi, koji se na portalu Valjevska posla podrobno bave problemom aerozagađenja u Valjevu od 2017. godine. Dobitnica je Nagrade grada Valjeva za oblast Informisanje i društveno angažovanje u 2019. godini.