Na putu do operske scene udružene jednim lepim humanim ciljem

„Budi promena koju želiš da vidiš u svetu”, čuvena izreka Mahatma Gandija, inspirisala je našu sugrađanku, profesorku Solo pevanja u Muzičkoj školi „Živorad Grbić” Jovanu Kojić da sa svojom mladom učenicom Vanjom Štulić i profesorkom Marijom Đukić priredi koncert humanitarnog karaktera pod nazivom „Put do operske scene” koji je sinoć održan u svečanoj sali Valjevske gimnazije. Ulaz na koncert bio je besplatan, ali su brojni sugrađani koji su uživali u njihovom nastupu ostavili svoje dobrovoljne priloge koji su donirani udruženju NURDOR Srbija.

IMG_20240425_195105

“Na neki način, ovo je moja lična priča. Još kao vrlo mlada, želela sam da svojim glasom pomažem ljudima, a ta potreba me je držala i po završetku studija, naročito kada sam shvatila koliko se to malo dešava u našem društvu, nažalost. Jedan humani cilj me je udružio sa koleginicama sa fakulteta i prvi koncert ovog tipa održali smo u Novom Sadu. One imaju ispitni rok što ih je sprečilo da ovoga puta nastupe, ali su mi se na sceni pridružile sjajna profesorka klavira Marija Đukić, fenomenalan čovek i izvođač, i moja mlada učenica Vanja Štulić, sopran, koja pokazuje veliku želju za solo pevanjem, talenat i trud i odlučila sam da to podstaknem i nagradim ovim koncertom”, poručila je Jovana Kojić po završetku koncerta na kome je valjevska publika imala retku priliku da uživa u kompozicijama starih italijanskih majstora koje predstavljaju same početke solo pevanja do arija, ozbiljnih operskih dela, što, kako i sam naziv koncerta kaže, predstavlja svojevrsni „put do operske scene” kome se svi učenici solo pevanja nadaju. S obzirom da je sala Valjevske gimnazije bila puna, može se očekivati da ubuduće češće uživamo u ovakvom repertaoru, obećala je mlada profesorka uz savet publici da iako opera zvuči kompleksno, dovoljno je samo se prepustiti i uživati.

IMG_20240425_195504

Njena učenica Vanja Štulić, za samo osam meseci školovanja na odseku Solo pevanje pokazala je izuzetan talenat i već pobrala brojne nagrade na međunarodnim (dve druge) i republičkom takmičenju u Beogradu (treća nagrada). Neverovatnim darom i angažovanjem ostavila je sjajan utisak na publiku, a kako je otkrila, ljubav prema solo pevanju i negovanju ove lepe grane umetnosti okupila ih je sve na ovom koncertu.

IMG_20240425_195120

Našim mladim sugrađankama, ovom prilikom se pridružila profesorka FMU u Beogradu na Katedri za klavir, koja je kao solista i kamerni muzičar nastupala na scenama širom Srbije, Crne Gore, Makedonije, Rusije, Italije, Švajcarske, Turske, a 2015. godine koncertom u Kolarčevoj zadužbini obeležila je 30 godina umetničkog rada.

B. M.

Facebook komentari

About Valjevo Vesti

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.

Leave a Reply