Na sednici gradskog veća o pravilima kućnog reda

Na sednici Gradskog veća koja je održana u petak, 20. oktobra usvojen je predlog Odluke o opštim pravilima kućnog reda u stambenim i stambeno-poslovnim zgradama na teritoriji grada Valjeva. Ova odluka je izrađena, u skladu sa Zakonom o stanovanju, kako bi se uredila opšta pravila kućnog reda u stambenim i prvi put u stambeno-poslovnim
zgradama u Valjevu. Krajnji cilj ove odluke je rešavanje mnogobrojnih problema i unapređenje uslova stanovanja građana.

Načelnik Odeljenja za imovinske poslove i opštu upravu Darko Kostić je, obrazlažući ovu odluku, istakao da ona ima više preventivnu ulogu nego represivnu, kao i da je usaglašena sa postojećim lokalnim odlukama. Ovom odlukom je regulisan način održavanja i upotrebe zgrada i zemljišta, vremenu odmora, buci u vreme odmora, držanju kućnih ljubimaca, obavljanju privredne delatnosti u stambenoj zgradi, izvođenju građevinskih radova u zgradi, kapijama i ulazima u zgrade, zajedničkim prostorima, podrumskim prostorijama, tavanima, terasama, krovovima, držanju ogrevnog materijala, održavanju spoljnih delova zgrade, korišćenju i održavanju zemljišta oko zgrade, kao i obavezama i pravima u korišćenju zajedničkih instalacija, opreme i uređaja.

Članovi Gradskog veća su usvojili predlog o izmenama i dopunama Odluke o Gradskim upravama. V. d. načelnika Gradske uprave za lokalni razvoj, privredu, urbanizam i komunalne poslove Vladan Jerinić je obrazložio ovu odluku potrebom da se dopune nadležnosti pojedinih odeljenja, s ciljem da se u okviru istih odeljenja organizuje vršenje poslova koji do sada nisu bili obuhvaćeni. Izmene se odnose na oblasti mladih, javnog informisanja i protokola.

Prihvaćen je predlog Odluke o pretvaranju potraživanja grada Valjeva prema obvezniku GP „Mostogradnja“ AD Beograd u osnovni kapital grada Valjeva u GP „Mostogradnja“. Ova potraživanja su nastala po osnovu javnih prihoda-ustupljenih prihoda dospelih za naplatu do 31. avgusta 2015. godine. Konvertovana potraživanja sa obračunatom kamatom iznose 1.668.092 dinara. Potraživanja dospela za period od 1. septembra do 31. decembra 2015. godine, u iznosu od 175.870,54 dinara se otpisuju, pojasnila je Dragana Đenić, iz Odeljenja za utvrđivanje, naplatu i kontrolu izvornih prihoda. Prihvaćen je ugovor o konverziji potraživanja grada Valjeva prema obvezniku GP „Mostogradnja“ , na osnovu čega će grad Valjevo postati akcionar sa učešćem u akcijskom kapitalu sa 631 akcijom, nominalne vrednosti 2.641,500747 dinara po jednoj akciji.

Gradsko veće se na današnjoj sednici izjasnilo za predlog Odluke o dopuni Lokalnog akcionog plana za obrazovanje Roma u Valjevu. Načelnica Odeljenja za društvene delatnosti Zora Bojičić je istakla da ovom odlukom grad Valjevo pruža aktivnu podršku Romima za kontinurano školovanje i obezbeđivanje posebnih obrazovnih programa u romskim naseljima u 2018. godini. Prethodni plan je istekao, a u potpunosti je ispunio planirane ciljeve, pa su se otvorile mogućnosti i za uvođenje novih mera, rekla je na današnjoj sednici Gradskog veća Zora Bojičić.

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.