Nagli rast zaraženih vezuje se za privatnu proslavu u okolini Valjeva

Zavod za javno zdravlje ističe u izveštaju o epidemijskom toku COVID-19 infekcije za periodu od 1. septembra do 16. oktobra da je od 13. oktobra evidentan porast broj pozitivnih uzoraka testiranih sumnji na COVID-19 i dati su podaci da je na dan 17. oktobar, broj aktivnih slučajeva 70, a broj aktivnih kontakata sa zaraženim koji se prate na području opštine Valjevo 134. Prema zvaničnim podacima, juče je u Valjevu registrovano novih 18 slučajeva infekcije korona virusom, 8 lica je hospitalizovano, a 68 našh sugrađana nalazi se u kućnoj izolaciji.

/ Kretanje 14-dnevne kumulativne incidence na području Valjeva u periodu septembar-oktobar 2020. /

U izveštaju valjevskog Zavoda za javno zdravlje navodi se da je u periodu od 1. do 16. oktobra ukupno 71 osoba bila pozitivna na COVID-19. Precizira se da oboljeva lice koje je prethodno boravilo u Crnoj Gori, kao i da oboljeva troje zaposlenih u jednom trgovinskom objektu i jedan porodični kontakt. Posle testiranja ostalih zaposlenih na zahtev poslodavca otkrivena su još tri pozitivna zaposlena, od kojih je jedno lice asimptomatski nosilac virusa, a dvoje su ranije imali tegobe, ali nisu testirani. Iz istog pravnog lica oboljeva jedan zaposleni i član njegove porodice.

/ Testirani uzorci i evidentan porast 13. oktobra u broju pozitivnih uzoraka testiranih sumnji na COVID-19 /

Prema podacima iz izveštaja, nagli rast broja obolelih u drugoj sedmici oktobra je u vezi sa klasterom obolelih koji su bili na privatnoj proslavi sa oko 60 gostiju organizovane u objektu pod sanitarnim nadzorom u okolini Valjeva.

“Do sada je infekcija dokazana kod više lica koji su bili učesnici ili njihovih kontakata 10 osoba iz Valjeva, jedna iz Mionice i pet članova porodica bliskih rođaka iz Lajkovca. Bolest se registruje kod članova više porodica, nepoznatog izvora. U dve porodice članovi obolelih su lica zaposlena u zdravstvu. Oboljevanje tri člana porodice je u vezi sa boravkom u inostranstvu. Oboljevanje četiri člana druge porodice je u vezi sa kontaktom sa dokazanim izvorom infekcije – rođak iz Beograda. Oboljevanje pet članova jedne porodice iz Valjeva je u vezi sa boravkom u jednom restoranu. Evidentiraju se pojedinačni slučajevi vezani za izlaganje skupovima sa većim ljudi (2), porodična slavlja (2), kontakt sa licima iz inostranstva (1)”, precizira se u izveštaju Zavoda.

Facebook komentari

About Marija Petrović - Marković

Iako po struci diplomirani novinar, novinarstvom se bavi iz ljubavi honorarno, na „hajdučki i uskočki" način iz sfere kulture, gde joj je radna matica. Kao student novinarstva krajem 1999. godine počela da radi u informativnoj redakciji Vujić televizije Valjevo (VTV), čiji je deo novinarskog tima bila 4 godine. Potom bila novinar-urednik u informativnoj redakciji Regionalne Televizije Valjevo (TVA) skoro 2 godine. Tokom 2004. i 2005. godine živela u Londonu i u tom periodu imala novinarsko mentorstvo na Channel 4 News od strane poznate britanske novinarke Darshne Soni. Po povratku iz Londona kratko vreme bila u informativnoj redakciji TV B92. U okviru projekta TV Training bila stipendista Pakta za stabilnost jugoistočne Evrope, a potom i stipendista Fondacije Konrad Adenauer. Njeni tekstovi objavljivani su u nedeljniku „Napred“, „Reviji Kolubara“ i „Tešnjarskom glasonoši“. Od osnivanja portala valjevskapola.info 2016. godine radi kao novinar-urednik ove medijske kuće. Autor je projekata “Da Valjevo prodiše”, “Da Valjevo prodiše - Faza dva”, “Valjevo ima rešenje za aerozagađenje” i "UdahnimO2", koji se na portalu valjevskaposla.info bave problemom aerozagađenja u Valjevu unazad 4 godine.