Najnovije vesti

One imaju reč i imaju šta da kažu

Pod motom “One imaju reč”, na Fakultetu zdravstvenih i poslovnih studija Univerziteta Singidunum u Valjevu, održana je Konferencija žena koje se bave poljoprivredom u organizaciji Unije žena poljoprivrednica i valjevskog Udruženja žena “Eva”. Konferenciju je podržao i Grad Valjevo u okviru programa podrške projektima manifestacija koje doprinose afirmaciji valjevskog kraja. Cilj konferencije bio je da se problemi žena koje žive na selu učine vidljivim kako bi se uticalo na donošenje sistemskih mera kojima bi se poboljšao njihov položaj. Ovo je prva konferencija, a planovi su da bude tradicionalna i da se svake godine održava 15. oktobra na Međunarodni  dan žena na selu.

Dragica Janković je samohrana majka, živi u Osečini, bavi se poljoprivredom i pre tri gdine je osnovala i zvanično registrovala udruženje žena koje se bavi lekovitim biljem “Kreativna Podgorina”.

“Poljoprivreda i bavljenje biljem je moja vellika ljubav i radim na tome da mi to vremenom bude glavni izvor prihoda. Mislim da je lekovito bilje ogroman potencijal celog ovog regiona. U toj velikoj ljubavi prema prirodi i u tom blagu koji nam priroda daje nas nekoliko žena je prepoznalo biznis i mogućnost da tu svoju ljubav pretočimo u preparate od lekovitog bilja, koji su i lek i hrana. Velika paleta prioizvoda krasi naše udruženje”, kaže Dragica i objašnjava da je plasiranje proizvoda u početku bilo amatersko, nudili su svoje proizvode poznanicima, komšijama i na različitim manifstacijama.

Dragica Janković – Udruženje “Kreativna Podgorina”

 

Prošle godine su se priključile projektu koji je osmislilo Udruženje žena iz Lazarevca “Žuko”, kojim su žene Kolubarskog okruga dobile svoju internet platformu za prodaju “Ženska pijaca”. Na toj platformi su predstavljeni svi proizvodi žena Kolubarske regije.

“Platforma je osmišljena na početku epidemije korona virusa i nama je napravila ogroman promet. Korona je nama, na žalost, bila kao neki inicijator, ljudi su uglavnom sedeli kod kuće i pretraživali po internetu i prodaja je išla odlično. Sada trenutno nije kao na početku ali se mi trudimo i dalje borimo za svakog kupca, kvalitetom, ambalažom, načinom dostave”, pojašnjava Dragica, preduzetnica iz Podgorine.

Mia Tadić – Udruženje žena “Eva”

Mia Tadić je poreklom iz Finske, četiri godne živi u Valjevu. Ona i njen suprug se bave ovčarstvom, imaju farmu Romanovskih ovaca, koje su ubrajaju u najplodniju sortu ovaca na svetu. Ona se zalaže da se meso od ovih ovaca brendira jer smatra da je pravi specijalitet, ukusno je i mogu ga jesti i oni koji inače nevole jagnjetinu. Mia je aktivan član valjevskog Udruženju žena “Eva”.

“Upoznati nove ljude je jako bitno, osobito što sam ja strankinja i što ovde živim samo četiri godine. Za mene je važno da se negde uključim. U mojoj zemlji Finskoj žene su jako organizovane i ja o tome ovde na skupovima žena govorim. Žene se u Finskoj organizuju različite skupove, kurseve, zajedno se edukuju i slično. Ja smatram da to nije samo doprinos za njih već i za celo društvo”, kaže za Mia.

Deo učesnica Konferencije “One imaju reč”

Gordana Tešanović se na svom poljoprivrednom gazdinstvo “Tešanović” u selu Đurđevac bavi poljoprvrednom proizvodnjom, svoje voće i povrće prodaje kao finalni proizvod, na tržište plasira slatku i kiselu zimicu.

“To nam se više isplati! To već radimo više od 15 godina i imamo asortiman od preko pedeset proizvoda, imamo svoju etiketu i svoje tržište. To radimo po tradicionalnoj recepturi i ne možemo da postignemo da proizvedemo kolika je potražnja”, priča Gordana i pojašnjava da je u početku svoje proizvode prodavala na raznim vašarima i saborima, kasnije na sajmovima gde, je kako tvrdi, stekla velika poslovna poznastva.

“Sada, međutim, imamo “Žensku pijacu” koju su na internetu organizovale žene Kolubarskog okruga. I moja roba ide na adrese kupaca uglavnom iz Beograda. Nama korona virus nije otežala proizvodnju i plasman. Preko Ženske pijace sve sam uspela da prodam, a vozač mi je dolazio kući i preuzimao robu”, kaže Gordana.

Gordana Tešanović- poljoprivredno gazdinstvo “Tešanović”, selo Đurđevac

Žene se ne bore samo za kvalitet i plasman svojih proizvoda već je po mišljenju naše sagovornice pred njima velika borba i za društveni status.

“Žene rade 24 časa, nemaju ni socijalno osiguranje, nemaju dana porodiljskog bolovanja, podižu decu, brinu o starima i nemoćnim članovima porodice… Nemamo platu, nemamo beneficirani radni staž i na penzju čekamo do 65 godina. Žene koje se odvaže i krenu na neke kurseve i edukacije budu bolje upoznate sa svojim pravima pa se za njih i izbore… One koje ostanu na selu, njima je baš mnogo teško”, kaže Gordana Tešanović.

Sa Konferencije “One imaju reč”

Ljubica Marković, predsednica Udruženja žena “Eva” iz Valjeva, kaže da je reč o jednoj velikoj grupaciji žena ne samo kod nas nego i u celom svetu. Žene poljoprivrednice čine četvrtinu svetskog stanovništva, a poseduju 1 posto ukupnog poljoprivrednog zemljišta i ostvaruju 2 odsto ukupnog prihoda od poljoprivrede.

“To je zaista minimum! Kada je u pitanju naše područje situacija je znatno bolja. Procenat vlasništva nad poljoprivrednim zemljištem, odnosno poljoprivrednim gazdinstvima je 26%, od toga 23% su registrovana komercijalna poljoprivredna gazdinstva. Naš misija i jeste da to budu mali poljoprivredni proizvođači koji će imati registrovanu proizvodnju, biti povezani sa velikim trgovinskim lancima i plasiratisvoje proizvode”, kaže Ljubica.

Ona navodi da je Udrženje “Eva” u predhodnom periodu realizovalo jedan uspešan projekat sa Nemačkom agencijom za razvoj i da je ovih dana proradila onlajn platforma na kojoj se realizuju kontakti poljoprivrednih gazdinstava sa velikim trgovinskim lancima koji traže i CV tih gazdinstava, logo…

“Možemo da pozovemo žene da zaista uđu u poljoprivrednu proizvodnju i da od toga naprave ozbiljan biznis, da ga što više usavršavaju bez straha da li će tu svoju robu moći da plasiraju”, kaže Markovićeva.

Sa Konferencije “One imaju reč”

Ona govori i o značaju ženskih okupljanja i skupova kao što je bila skorašnja Konferencija žena poljoprivrednica održana u valjevu, koja je organizovana povodom 15. oktobra Međunarodnog dana žena koje žive na selu i bave se poljoprivredom. To su platforme o kojima se javno govori o položaju iproblemima žena na selu, kaže Ljubica i dodaje:

“Cilj skupova je da pozicionira žene poljoprivrednice u fokus i da ukaže na sve njihove probleme. Žene su često u poziciji da nisu vlasnice gazdinstava i kada su svojinske rasprave većina žena se odriče naslednog prava u korist muških članova porodice jer je to ovde bila tradicija. To su sve problemi i predrasude o kojima treba javno govoriti. One rade bez plate, na penziju čekaju do 65-e godine života, moglo bi se reći da su angažovane “od jutra do sutra”. To su egzistencijalni problemi žena na kojima Udruženje radi, a kada je u pitanju komercijalni deo, svakako, želimo da poljoprivredna gazdinstva imaju definisanu proizvodnju, onu proizvodnju koja zadovoljava sve standarde kvaliteta i higijenske ispravnosti i ostalih sertifikata i deklaracija koje im omogućavaju plasman u svaku trgovinu. To definišu i Pravilnici o malim proizvođačima hrane ali ima tu puno detalja koje treba odraditi da bi se došlo na policu velikog trgovinskog lanca i mi ženama poljoprivrednicam na tom putu pomažemo”, kaže Markovićeva i napominje da se ništa ne može postići preko noći, da neke proizvodnje traju 15 i 20 godina i još uvek se usavršavaju.

“Danas ta gazdinstva mogu da kažu da imaju svoj biznis plan, da imaju svoj logo, da imaju svoje definisane proizvode što je veliki uspeh svih nas”, sa ponosom zaključuje Ljubica Marković, predsednica valjevskog udruženja žena “Eva”.

Sa Konferencije “One imaju reč”

Ona na kraju priča da su imale veliku sreću što su sa Gradom bile partneri na projektima populacione politike i podrške mladim majkama na selu.

“Tako da većinu naših članica čine mlade majke, sa većim brojem dece, koje žive na selu. To i jeste bio cilj tog projekta. Ove godine Grad Valjevo je raspisao i jedan novi grant za poljoprivredna gazdinstva, prednost opet imaju žene sa više dece i nadamo se da će one iskoristiti ta sredstva. I ono što je dobro, sve više je mladih žena na selu koje počinju da se bave poljoprivrednom proizvodnjom i koje potpuno usavršavaju svoj biznis i prihvataju da rade onako kako bi trebalo da se radi, plasiraju te proizvode i elektronskim putem, traže kanale snabdevanja i plasmana… Ali, ono što im je potrebno, to su konkretne podrške, ako je to i suma od 200.000 dinara i to je potrebno za neku malu mašinu, koja može da podstakne proizvodnju”, kaže Ljubica i napominje da će se boriti za takve programe gde žene imaju konkretnu podršku, ali da je za to preduslov da poljoprivredno gazdinstvo bude registrovano, da ima račun i da posluje kao privredni subjekat.

Facebook komentari

About MILENA KUZMANOVIĆ

Novinarka sa diplomom Fakulteta Političkih nauka u Beogradu. Karijeru započela u Radio Valjevu gde je prošla put od novinara-pripravnika, urednika do v.d. direktora. Pisala i za valjevski nedeljnik "Napred". Od 2011. godine dopisnica je redakcije RSE. Trenutno radi kao dopisnik N1. Za portal Valjevskaposla.info piše od 2018. godine.