NAJBOLJI MEĐU NAJBOLJIMA: Đak generacije Ekonomske škole – Maja Pavlović

Jako je važno da Valjevo upozna svoju najuspešniju decu i mlade na pravi način, a u tom novom “poznanstvu” pomaže serijal “Najbolji među najboljima” o đacima generacije valjevskih osnovnih i srednjih škola, koji su Valjevska posla započela prošle godine. Najbolji među najboljima zaslužuju posebno predstavljanje, jer biti đak generacije ne znači “samo” da ste svepetičar, da ste vredno učili i osvajali nagrade na raznim takmičenjima, već da ste bili i dobar prijatelji i drug, i da ste izrasli u mlade ljude za primer. Ovaj serijal je i prilika da se našoj izuzetnoj deci javno pošalje poruka da smo ponosni na njih i da nam njihov uspeh i te kako znači, jer oni su naša budućnost. Jedna od najboljih među najboljima je Maja Pavlović, đak generacije Ekonomske škole u Valjevu.

Maja Pavlović - Đak generacije Ekonomske škole

Maja Pavlović – Đak generacije Ekonomske škole

Maja Pavlović rođena je 31. avgusta 2004. godine u Valjevu. Kći Lidije i Ranisava. Završila je Ekonomsku školu kao učenica IV-1 odeljenja – Službenik u bankarstvu i osiguranju. Poslednje dve godine ostvarila je odličan uspeh sa prosečnim ocenima 5,00 i na kraju IV godine bila je najbolja učenica u odeljenju i proglašena đakom genracije za školsku 2022/2023. u Ekonomskoj školi.

“Svojim odnosom prema radu i školskim drugovima, zaslužila je poštovanje u razredu. Maja je uvek spremna da pomogne drugovima u učenju, sasluša i pokaže razumevanje, da bude objektivna. Sa drugovima iz odeljenja učestvovala je u humanitarnoj akcija “Najslađi karavan”. Tiha, vredna, disciplinovana i odgovorna prema sebi, profesorima i drugima. Primernog vladanja, bez ijedne napomene o negativnom ponašanju sve vreme školovanja. Kulturna u ophođenju prema profesorima i školskim drugovima. Maja ima široka interesovanja, poznaje kulture i jezike različitih naroda. Interesantno je da je sama naučila koreansko pismo i može da ga koristi. Poznaje i njihovu filmsku umetnost, kao i muzička ostvarenja. Isto je tako i sa mnogim skandinavskim i slovenskim narodima. Ima veoma široka interesovanja i poznavanje značajnih pojedinosti iz tradicija raznih naroda, njihovih kultura, religije, psihologije (koju želi da upiše). Ta saznanja mogla je i htela da prezentuje pred malim brojem sagovornika koji su bili česti posetioci školske biblioteke. Na Školskom takmičenju u kvizu “Znamenite ličnosti na dinarskim novčanicama od 1876. godine do današnjeg opticaja novca” sa svojim timom osvojila je prvo mesto i plasirali se na regionalno takmičenje”, navela je u opisu učenice Maje Pavlović, njen rezredni starešina profesorka Radmila Jakovljević.

– Koliko ti znači priznanje ĐAK GENERACIJE?

Priznanje Đaka generacije mi izuzetno znači, iako nisam toliko priželjkivala ovu titulu, ona predstavlja potvrdu moje posvećenosti učenju i uspešnosti u školi. Uspeh koji donosi ovaj prestižni naslov nije samo rezultat moje individualne odlučnosti, već i podrške od strane porodice, prijatelja i mentora. U suštini, biti proglašen Đakom generacije predstavlja prepoznavanje mog angažmana, istrajnosti i uspeha tokom srednje škole. To mi daje dodatnu motivaciju i samopouzdanje da nastavim svoje obrazovanje i da se izborim za svoje ciljeve i snove u životu.

– Koliko truda i rada je potrebno izdvojiti da bi neko postao đak generacije? Koliko je to, u tvom slučaju, bilo teško?

Postizanje titule Đaka generacije zahteva veliku posvećenost, trud i rad tokom školskog perioda. U mom slučaju, postati Đak generacije nije bilo lako. Put ka postizanju ove titule zahteva mnogo discipline i napornog rada. Ipak, svaki trenutak uloženog truda i svaka prepreka pređena na tom putu su bili vredni, jer sam dobila priznanje koje me motiviše da i dalje napredujem i ostvarujem svoje ciljeve u obrazovanju.

– Šta je bila motivacija, a koje su bile prepreke i problemi na tom putu ka dobijanju laskave titule ĐAK GENERACIJE?

Moja motivacija na putu ka dobijanju titule đaka generacije bila je želja da postignem visoke akademske rezultate i upišem željeni fakultet. Takođe, želela sam da svojim radom i angažovanjem doprinesem školskoj zajednici i da budem primer drugima.

– Kako se među vršnjacima gleda na priznanje ĐAK GENERACIJE? Da li je popularno biti ĐAK GENERACIJE, ili ne?

Da budem iskrena, smatram da biti Đak generacije nije toliko popularno među učenicima, ali uprkos tome profesori i prijatelji su mi čestitali, prepoznajući moje napore i trud u postizanju takvog priznanja.

– Navedi uspomene koje ćeš posebno poneti iz srednje škole?

Iz srednje škole ću pamtiti sve lepe trenutke, a posebno trenutke koje sam provela sa svojim prijateljima. Takođe, pamtiću po najboljoj razrednoj Radmili Jakovljević i profesorima koji su me inspirisali i podržavali tokom školovanja. Naravno, ne mogu zaboraviti ni trenutke smeha i zabave koje smo doživeli na školskim događajima, kao što je matursko veče. To su trenuci koji su mi pružili divne uspomene i na kojima smo se svi zajedno dobro zabavljali. Sve ove uspomene će mi zauvek ostati u srcu i podsećati me na posebno vreme provedeno u srednjoj školi.

– Najvažnija životna lekcija koju si naučila u školi?

Najvažnija životna lekcija koju sam naučila u školi je da je moj uspeh u potpunosti u mojim rukama. Shvatila sam da je važno da preuzmem odgovornost za sopstveno obrazovanje i postavljam ciljeve koje želim da postignem. Takođe sam naučila da je uvek potrebno uložiti vreme, trud i predanost kako bih postigla svoje ciljeve. Naučila sam da je u redu da pravim greške, ali da je važno da iz njih učim i nastavim da se razvijam. Sve ove lekcije su me opremile sa veštinama i samopouzdanjem potrebnim da se suočim sa izazovima i postignem uspeh u svim aspektima života.

– Koji fakultet si upisala i koji smer?
Upisala sam Filološki fakultet u Beogradu, smer holandski jezik, književnost, kultura. Primljena sam na budžet. Odabir Filološkog fakulteta i smera holandski jezik, književnost, kultura dolazi iz više razloga. Prvo, oduvek me je interesovalo učenje stranih jezika i istraživanje različitih kultura. Drugo, odlučila sam se za Filološki fakultet, jer sam želela da steknem dublje razumevanje jezika i književnosti. Filološki fakultet pruža sveobuhvatan pristup proučavanju jezika, književnosti i kulture, što mi omogućava da razvijem svoje veštine analize, istraživanja i komunikacije. Takođe, holandski jezik je bio prilično redak izbor, što je dodatno motivisalo moju odluku. Želela sam da učim jezik koji nije toliko široko rasprostranjen u okolini i da steknem specifično znanje koje bi moglo biti korisno u karijeri ili za dalje istraživanje. Sve ove razloge su podržali i lični interesi i strast prema učenju jezika i istraživanju različitih kultura.

– Kakvi su tvoji planovi za budućnost, vizije i želje po završetku školovanja?

Nakon završetka školovanja na Filološkom fakultetu, moji planovi i želje se kreću u nekoliko pravaca. Prvo, želim da nastavim svoje obrazovanje na master studijama. Dalje, želela bih da svoje znanje jezika i kulture primenim u praktičnom kontekstu. To može uključivati rad kao prevodilac, profesorka holandskog jezika ili poslovne prilike u međunarodnim organizacijama ili ambasadama koje imaju veze sa Holandijom ili holandskim govornim područjem.

– Da li po završetku školovanja vidiš sebe i planiraš da ostaneš da živiš i radiš u Srbiji? 

Razmišljam o svojoj budućnosti i mestu gde ću živeti i raditi nakon završetka školovanja. Želim da napravim pravilan i dobro promišljen izbor koji će mi omogućiti da nastavim da se usavršavam, ostvarim svoje ciljeve i doprinesem društvu na najbolji mogući način. Odluka da ostanem u Srbiji ili se preselim negde drugde zavisiće od mnogo faktora, uključujući prilike za zaposlenje, kvalitet života, lična interesovanja i vrednosti.

– Na kraju, poruka narednim generacijama?

Poruka narednim generacijama je da sledite svoje snove, i da se nikada ne plašite da istražujete nova područja. Svet je bogat različitim kulturama, i važno je da se otvorite za razumevanje i učenje. Naučite nekoliko jezika, istražite različite književnosti i kulture, putujte i upoznajte nove ljude.

Kao đak generacije Maja je na poklon od škole dobila lap top i komplet knjiga.

 

Autor serijala: Marija Petrović-Marković

Facebook komentari

About Marija Petrović - Marković

Iako po struci diplomirani novinar, novinarstvom se bavi iz ljubavi honorarno, na „hajdučki i uskočki" način iz sfere kulture, gde joj je radna matica. Kao student novinarstva krajem 1999. godine počela da radi u informativnoj redakciji rwgionalne Vujić televizije Valjevo (VTV), čiji je deo novinarskog tima bila 4 godine. Potom bila novinar-urednik u informativnoj redakciji Regionalne Televizije Valjevo (TVA) skoro 2 godine. Tokom 2004. i 2005. godine živela u Londonu i u tom periodu imala novinarsko mentorstvo na Channel 4 News od strane poznate britanske novinarke Darshne Soni. Po povratku iz Londona kratko vreme bila u informativnoj redakciji TV B92. U okviru projekta TV Training bila stipendista Pakta za stabilnost Jugoistočne Evrope, a potom i stipendista Fondacije Konrad Adenauer. Njeni tekstovi objavljivani su u nedeljniku „Napred“, „Reviji Kolubara“ i „Tešnjarskom glasonoši“. Od osnivanja portala valjevskapola.info 2016. godine radi kao novinar-urednik ove medijske kuće. Autor je više projekata, među kojima su "Da Valjevo prodiše", "UdahnimO2", Vazduhograf" i drugi, koji se na portalu Valjevska posla podrobno bave problemom aerozagađenja u Valjevu od 2017. godine. Dobitnica je Nagrade grada Valjeva za oblast Informisanje i društveno angažovanje u 2019. godini.