Organizatori protesta dali rok gradskoj vlasti da javno objavi ugovore za sve nastupe na ovogodišnjim Tešnjarskim večerima!

Organizatori devetog po redu protesta “Valjevo protiv nasilja” dali su gradskoj vlasti rok najkasnije do sledećeg četvrtka, 17. avgusta, da javno objavi sve ugovore koji su zaključeni sa izvođačima za nastupe na ovogodišnjim Tešnjarskim večereima. Kako je rečeno, ukoliko se zahtev ne ispuni u datom roku, građani Valjeva biće blagovremeno obavešteni o narednim koracima koje će Valjevski pokret otpora, kao organizator protesta preduzeti.

9. protest Valjevo protiv nasilja (3)

Sa devetog protesta “Valjevo protiv nasilja” / Foto: Valjevska posla

– Juče smo saznali da je samo koncert Zdravka Čolića, prema nezvaničnim informacijama, koštao građane Valjeva 49.000 evra. Kako su gradonačelnik Valjeva i direktor Centra za kulturu odbili da medijima dostave zvanične podatke, mi građani Valjeva, sa ovog trga, ostavljamo rok gradskim vlastima da najkasnije do sledećeg četvrtka, 17. avgusta, javno objave sve ugovore koji su zaključeni sa izvođačima za nastupe na ovogodišnjim Tešnjarskim večereima. Ukoliko gradske vlasti ne ispune zahteve u ostavljenom roku, građane Valjeva ćemo blagovremeno obavestiti o našim narednim koracima – poručila je advokat Jana Aćimović Planojević u ime organizatora.

9. protest Valjevo protiv nasilja (10)

Sa devetog protesta “Valjevo protiv nasilja” / Foto: Valjevska posla

Istoričar dr Vladimir Krivošejev govorio je o temi koja je ovih dana uzburkala valjevsku javnost, a tiče se prostora na kojem je nekada bila kasarna 17. puka Drinske divizije, a na kojem se u okviru “Tešnjarskih večeri” večeras održava koncert Zdravka Čolića. Krivošejev je istakao da u toj kasarni nije bilo i nema masovnih grobnica, kao i da glavna pitanja nisu i ne bi smela da budu ta gde se održava koncart, već koliko on košta? Predložio je da gradska vlast otkupi taj prostor i da se na njemu napravi memorijal.

– U kasarni 17. puka Drinske divizije nije bilo i nema masovnih grobnica. Kasarna nije imala ni veliku arhitektonsku vrednost, ali je imala veliku istorijsku vrednost i veliki istorijski značaj. Nije bila jedina, ali je bila jedna od kasarni i objekata u kojima se nalazila valjevska bolnica. U toj prvoj rezervnoj bolnici Drinske divizije je kao bolničarka radila Nadežda Petrović, koja je žrtvovala sebe i u toj bolnici umrla. Upravo su to dovoljni razlozi da taj prostor jednoga dana postane memorijal. Njega je privatni vlasnik potpuno legalno kupio, ali na isti način, jedna buduća, odgovorna gradska vlast, može legalno da ga otkupi od privatnog vlasnika i u njemu priredi memorijal. Javnost se uzbunila oko mesta koncerta, ali to je zamena teza. Glavna pitanja nisu i ne bi smela da budu ta gde se održava koncart. Glavna pitanja su koliko taj koncert košta? Sledeće pitanje je da li je taj skupi koncert bio prioritet i da li su te pare mogle da se utroše za nešto drugo? I što je, zaista, najvažnije, zašto valjevske dahije kriju ugovore, zašto neće da pokažu sa kime su potpisali te ugovore i koliko oni koštaju. I ne samo taj koncert, već i svi ostali programi Tešnjarskih večeri? Upravo, to je jedan od hiljadu razloga zašto oni moraju da odlete – rekao je de Vladimir Krivošejev i poželeo okupljenim građanima dobrodošlicu na treću valjevsku “balonijadu”, a potom je puštena nova tura crnih balona sa ispisanim imenima gradskih funkcionera i članova SNS-a.

9. protest Valjevo protiv nasilja (7)

Dr Vladimir Krivošejev, istoričar / Foto: Valjevska posla

Na protestu na Gradskom trgu prisutnim Valjevcima obratili su se i predsednik Građanskog demokratskog foruma Zoran Vuletić, novinar i dramski pisac Rade Radovanović, kao i predsednik i osnivač humanitarne fondacije “Ćale, ovo je za tebe”.

Zoran Vuletić je ukazao na to da mora da promenimo politiku da bismo promenili sistem, jer je svaki sistem izraz politike, a “njihova” politika je “nakazna”.

9. protest Valjevo protiv nasilja (4)

Zoran Vuletić, predsednik Građanskog demokratskog foruma / Foto: Valjevska posla

– Velika ideja je ona koja menja svet, ona koja menja svest i donosi promene, a broj ljudi je fluidan. Mnogo je manje važno koliko nas je ovde večeras, biće nas u septembru mnogo više. Važno je da znamo zašto smo se ovde okupili i šta ovde radimo… Stradanja dece, ali i onog psihopatu iz Mladenovca, iznedrio je ovaj nakaradni sistem. I kada neko kaže da sistem nije zatajio, moramo da kažemo: “Ne, sistem je izraz vaše politike, a vaša politika je nakazna”… To su ti pucnji iz devedesetih koji su zalutali i lutaju decenijama, stradaju nam ponovo deca i nevini ljudi. Moramo da kažemo “Stop nasilju”… Apelujem na vas i sve građane Srbije, znam da smo umorni, trideset godina šetamo… Moramo jednom za svagda da završimo protestne šetnje. Povodi su strašni, ali imamo i mnogo drugih povoda, moramo da uredimo državu i društvo – kazao je Zoran Vuletić.

Rade Radovanović, novinar i dramski pisac, predložio je da se više ne organizuje šetnje, već žestoke demonstracije. Kako je naglasio, revolucija je jedina solucija!

9. protest Valjevo protiv nasilja (5)

Rade Radovanović, novinar i dramski pisac / Foto: Valjevska posla

– Ljudi, nije ovo vreme za šetnju, šetnja je relaksacija. Demonstracije, žestoke demostracije! Ako neće milom, hoće silom. Silom naših najboljih namera, našim odnosom prema našoj zemlji. Revolucija je jedina solucija.  Spremajte se, neću da vam ja delim lekcije. Ovde je odbor koji zna šta radi, ove šetnje neka pređu u žestoke i odlučne proteste… Ja sam čovek protiv nasilja, ali od toga što ja prezirem nasilje i što sam protiv toga imam samo jedan jači poriv, a to je da neću da trpim nasilje. Nećemo i ne smemo da trpimo nasilje. Aleksandar Vučić emituje i produkuje nasilje koje dalje njegov sistem širi svojim diktiranim medijima, svojim plaćeničkim huljama novinarima, svojim ministrima, svojom Vladom i treba ga maći – poručio je Rade Radovanović.

Petar Đurić, predsenik humanitarne fondacije “Ćale, ovo je za tebe”, koju je osnovao u čast svog oca slikara Ljubiše Đurića, kazao je da je Valjevo grad koji je uvek bio poznat po hrabrim i čestitim ljudima.

9. protest Valjevo protiv nasilja (11)

Petar Đurić, osnivač humanitarne fondacije “Ćale, ovo je za tebe” / Foto: Valjevska posla

– Smatram da svaki grad treba da ima svoju Katarinu Petrović i Aleksandra Obradovića. Ovde večeras vidim mnogo i Katarina i Aleksandara i vidim da se niko ovde ne plaši. A, od njih moraju da se plaše današnji političari, kao i organizovana kriminalna grupa SNS sekta. Katarina i Aleksandar nisu ćutali za dobrobit naše zemlje. Oni su poslednja zdrava ćelija u ovom sistemu i kao takvi skrenuli su pažnju u kom smeru mora da ide Srbija. Da li ćemo i dalje da ćutimo? Pa, oni su rekli da nećemo da ćutimo – kazao je Đurić i istakao da mu je Valjevac Bogoljub Arsenijević Maki jako dobar uzor i da ih deli slična sudbina.

9. protest Valjevo protiv nasilja (2)

Sa devetog protesta “Valjevo protiv nasilja” / Foto: Valjevska posla

– Za ove tri godine sam i hapšen i privođen i mnogo puta pokušavali su da me zastraše, ali nikad se nisam predao. Vi ste imali jedan jako dobar uzor koji i ja imam, a to je Maki. Slava mu. Upoznali smo se na julskim protestima 2020. godine kada je šef mafije Aleksandar Vučić na goloruke demonstrante izveo kamere, konjicu, antiterorističku jedinicu, žandarmeriju i navijače Belivukove grupe. Tada smo rekli i danas kažemo: “Dosta je” – rekao je Petar Đurić i na kraju obraćanja citirao Zorana Đinđića: “U svakoj državi postoji mafija, samo u Srbiji mafija ima svoju državu”.

9. protest Valjevo protiv nasilja (14)

Deveta protestna šetnja “Valjevo protiv nasilja” / Foto: Valjevska posla

Okupljeni građani na protestu “Valjevo protiv nasilja” zamoljeni su od strane organiizatora da pošalju SMS poruku sa brojem 1536 na 3030 i daju prilog u kutiju koja je bila postavljena na Gradskom trgu za našu sugrađanku Katarinu Čočović koja se bori protiv teške bolesti.

9. protest Valjevo protiv nasilja (1)

Deveta protestna šetnja “Valjevo protiv nasilja” / Foto: Valjevska posla

Nakon obraćanja govorika, građani su se uputili u mirnu protestnu šetnju, ovaj put Karađorđevom ulicom do Jadra, gde je nekad bila kasarna 17. puka Drinske divizije, gde će uveče biti održan koncert Zdravka Čolića.

9. protest Valjevo protiv nasilja (16)

Deveta protestna šetnja “Valjevo protiv nasilja” / Foto: Valjevska posla

M.P.M.

Facebook komentari

About Marija Petrović - Marković

Iako po struci diplomirani novinar, novinarstvom se bavi iz ljubavi honorarno, na „hajdučki i uskočki" način iz sfere kulture, gde joj je radna matica. Kao student novinarstva krajem 1999. godine počela da radi u informativnoj redakciji rwgionalne Vujić televizije Valjevo (VTV), čiji je deo novinarskog tima bila 4 godine. Potom bila novinar-urednik u informativnoj redakciji Regionalne Televizije Valjevo (TVA) skoro 2 godine. Tokom 2004. i 2005. godine živela u Londonu i u tom periodu imala novinarsko mentorstvo na Channel 4 News od strane poznate britanske novinarke Darshne Soni. Po povratku iz Londona kratko vreme bila u informativnoj redakciji TV B92. U okviru projekta TV Training bila stipendista Pakta za stabilnost Jugoistočne Evrope, a potom i stipendista Fondacije Konrad Adenauer. Njeni tekstovi objavljivani su u nedeljniku „Napred“, „Reviji Kolubara“ i „Tešnjarskom glasonoši“. Od osnivanja portala valjevskapola.info 2016. godine radi kao novinar-urednik ove medijske kuće. Autor je više projekata, među kojima su "Da Valjevo prodiše", "UdahnimO2", Vazduhograf" i drugi, koji se na portalu Valjevska posla podrobno bave problemom aerozagađenja u Valjevu od 2017. godine. Dobitnica je Nagrade grada Valjeva za oblast Informisanje i društveno angažovanje u 2019. godini.