NAJBOLJI MEĐU NAJBOLJIMA: Đak generacije Medicinske škole – Dragana Pejić

Jako je važno da Valjevo upozna svoju najuspešniju decu i mlade na pravi način, a u tom novom “poznanstvu” pomaže serijal “Najbolji među najboljima” o đacima generacije valjevskih osnovnih i srednjih škola, koji su Valjevska posla započela prošle godine. Najbolji među najboljima zaslužuju posebno predstavljanje, jer biti đak generacije ne znači “samo” da ste svepetičar, da ste vredno učili i osvajali nagrade na raznim takmičenjima, već da ste bili i dobar prijatelji i drug, i da ste izrasli u mlade ljude za primer. Ovaj serijal je i prilika da se našoj izuzetnoj deci javno pošalje poruka da smo ponosni na njih i da nam njihov uspeh i te kako znači, jer oni su naša budućnost. Jedna od najboljih među najboljima je Dragana Pejić, đak generacije Medicinske škole “Dr Miša Pantić” u Valjevu.

ĐAK GENERACIJE - Medicinska škola - Dragana Pejić

Dragana Pejić – Đak generacije Medicinske škole 2023.

Dragana Pejić rođena je 19. aprila 2004. godine u Valjevu. Pohađala je OŠ “Vojvoda Živojin Mišić” u Rajkoviću, koju je završila  kao nosilac diplome “Vuk Karadžić”. U Medicinskoj školi “Dr Miša Pantić’” u Valjevu upisuje smer medicinska sestra-tehničar, koji završava uspešno, takođe kao nosilac diplome “Vuk Karadžić” i učenik generacije u školskoj 2022/2023. godini.

Na takmičenjima se uspešno oprobala već u osnovnoj školi, ali zbog situacije sa pandemijom i drugačijim modelima rada u školi nije imala mnogo prilika da pokaže svoj talenat i znanje i na tom nivou. Osvojila je 3. mesto na Opštinskom takmičenju iz srpskog jezika i jezičke kulture. Na Republičkom takmičenju u pružanju prve pomoći u maju 2022. sa svojom ekipom zauzela je 4. mesto, a potom i 5. mesto na Međuregionalnom takmičenju ekipa Crvenog krsta iz prve pomoći. Nagrađena je na konkursu Saveza zdravstvenih radnika Srbije za najbolje maturante medicinskih škola u Srbiji.

Učestvovala je u više vannastavnih aktivnosti. Volonterka je Crvenog krsta i dobrovoljni davalac krvi. Kao član školske sekcije prve pomoći učestvovala je na smotri Crvenog krsta u okviru Svetskog dana prve pomoći, kao i u brojnim pokaznim vežbama o intervencijama pri saobraćajnim nesrećama na teritoriji našeg grada.

“Ono što Draganu krasi, prevazilazi sve petice, diplome i nebrojene pohvale, a to su plemenitost, požrtvovanost i predanost, koje je čine omiljenom drugaricom i učenicom, a i idealnim kandidatom, uz sve njene akademske uspehe, za Vojnomedicinsku akademiju, koju je odabrala kao sledeći stepenik. Medicinska škola sa ponosom ispraća još jednu zvezdu, spremnu da na trnovitom putu zdravstvenog radnika zasija i ostavi značajan trag”, ističe, između ostalog, u opisu učenice Dragane Pejić, njen razredni starešina, profesorka Mila Stepanović.

– Koliko ti znači priznanje ĐAK GENERACIJE?
Priznanje đaka generacije mi veoma znači I ponosna sam na to što sam baš ja đak generacije.

– Koliko truda i rada je potrebno izdvojiti da bi neko postao đak generacije? Koliko je to, u tvom slučaju, bilo teško?

Naravno da je potrebno puno rada i truda kroz prethodne četiri godine, ali je super osećaj kada se to konačno isplati i nagradi kroz ovu titulu.

– Šta je bila motivacija, a koje su bile prepreke i problemi na tom putu ka dobijanju laskave titule ĐAK GENERACIJE?

Prepreka i problema nije bilo, ljubav prema medicini mi je najveća motivacija.

– Kako se među vršnjacima gleda na priznanje ĐAK GENERACIJE? Da li je popularno biti ĐAK GENERACIJE, ili ne?

Od vršnjaka i profesora sam dobila puno lepih čestitki i pohvalnih reči, što mi svakako prija.

– Koje uspomene koje ćeš posebno poneti iz srednje škole?

Sve lepe trenutke sa svojim odeljenjem i razrednim starešinama, Jelenom Petranović i Milom Stepanović, kao i uspomene iz praktične nastave.

– Najvažnija životna lekcija koju si naučila u školi?

Sreću ne definišu samo materijalne stvari, pomoći nekome na bilo koji način je za mene malo, a nekome znači sve.

– Koji fakultet si upisala i koji smer?

Upisala sam Medicinski fakultet Vojnomedicinske akademije, integrisane akademske studije medicine. Imala sam 84 boda na prijemnom ispitu i bila sam 6. na rang listi.

– Zašto si se baš odlučila za taj fakultet i taj smer?

Želju da upišem ovaj fakultet imam godinama unazad i srećna sam što težim ka ostvarenju svog cilja.

– Kakvi su tvoji planovi za budućnost, vizije i želje po završetku školovanja?

Po završetku studija, planiram da radim u našoj zemlji i završim specijalizaciju.

– Da li po završetku školovanja vidiš sebe i planiraš da ostaneš da živiš i radiš u Srbiji? 

Za sada planiram da ostanem u našoj zemlji i radim u okviru zdravstvene zaštite vojnog i civilnog stanovništva i nadam se da ću ostati pri tom mišljenju.

– Na kraju, poruka narednim generacijama?

Poruka je da nikada ne odustaju od svog cilja, pre ili kasnije svaki rad i trud se isplate.

Đak generacije Medicinske škole 2023 - DRAGANA PEJIĆ

Dragana Pejić – Đak generacije Medicinske škole 2023.

Kao đak generacije, Dragana Pejić je od Medicinske škole na poklon dobila novčanu nagradu i Anatomski atlas.

 

Autor serijala: Marija Petrović-Marković

Facebook komentari

About Marija Petrović - Marković

Iako po struci diplomirani novinar, novinarstvom se bavi iz ljubavi honorarno, na „hajdučki i uskočki" način iz sfere kulture, gde joj je radna matica. Kao student novinarstva krajem 1999. godine počela da radi u informativnoj redakciji Vujić televizije Valjevo (VTV), čiji je deo novinarskog tima bila 4 godine. Potom bila novinar-urednik u informativnoj redakciji Regionalne Televizije Valjevo (TVA) skoro 2 godine. Tokom 2004. i 2005. godine živela u Londonu i u tom periodu imala novinarsko mentorstvo na Channel 4 News od strane poznate britanske novinarke Darshne Soni. Po povratku iz Londona kratko vreme bila u informativnoj redakciji TV B92. U okviru projekta TV Training bila stipendista Pakta za stabilnost jugoistočne Evrope, a potom i stipendista Fondacije Konrad Adenauer. Njeni tekstovi objavljivani su u nedeljniku „Napred“, „Reviji Kolubara“ i „Tešnjarskom glasonoši“. Od osnivanja portala valjevskapola.info 2016. godine radi kao novinar-urednik ove medijske kuće. Autor je više projekata, među kojima su "Da Valjevo prodiše", "UdahnimO2", Vazduhograf" i drugi, koji se na portalu Valjevska posla podrobno bave problemom aerozagađenja u Valjevu od 2017. godine.