NAJBOLJI MEĐU NAJBOLJIMA: Đak generacije OŠ “Andra Savčić” – Dunja Jovanović

Jako je važno da Valjevo upozna svoju najuspešniju decu i mlade na pravi način, a u tom novom “poznanstvu” pomaže serijal “Najbolji među najboljima” o đacima generacije valjevskih osnovnih i srednjih škola, koji su Valjevska posla započela prošle godine. Najbolji među najboljima zaslužuju posebno predstavljanje, jer biti đak generacije ne znači “samo” da ste svepetičar, da ste vredno učili i osvajali nagrade na raznim takmičenjima, već da ste bili i dobar prijatelji i drug, i da ste izrasli u mlade ljude za primer. Ovaj serijal je i prilika da se našoj izuzetnoj deci javno pošalje poruka da smo ponosni na njih i da nam njihov uspeh i te kako znači, jer oni su naša budućnost. Jedna od najboljih među najboljima je Dunja Jovanović, đak generacije OŠ “Andra Savčić” u Valjevu.

Dunja Jovanović 03

Dunja Jovanović, đak generacije OŠ “Andra Savčić”

Dunja Jovanović rođena je 10. aprila 2008. godine. Kći Ane i Bojana. Dugi i predani rad tokom osam godina njenog školovanja krunisale su brojne nagrade koje su se nizale još od prvih školskih dana. Dunja je nosilac Diplome “Vuk Karadžić”, kao i tri diplome “Dositej Obradović” – za srpski jezik, likovnu kulturu i muzičko. U prvom i drugom razredu učestvovala je na Međunarodnom takmičenju iz matematike “Kengur”. U drugom razredu osvojila je 3. mesto na Opštinskom i na Okružnom  takmičenju recitatora. U trećem razredu dobila je pohvalu na Opštinskom takmičenje iz matematike, osvojila 2. mesto na Likovnom konkursu i na Opštinskom takmičenju recitatora, a potom bila prvonagrađena na Okružnom i Republičkom takmičenju recitatora. Kao čevrtakinja, biva pohvaljena na Likovnom konkursu, na Opštinskom takmičenju recitatora osvaja 3. mesto i plasirala se na Okružno takmičenje recitatora. U petom razredu učestvovala je na Opštinskom takmičenju iz matematike. Prvo mesto na Opštinskom takmičenju recitatora osvojila je u šestom razredu i bila finalista Republičkog takmičenje recitatora. U osmom razredu beleži učešće na Opštinskom takmičenje iz geografije, osvaja 3. mesto na Opštinskom takmičenju recitatora, potom 1. mesto na Okružnom takmičenju recitatora i učestvovala je na Republičkom takmičenju recitatora.

Prema opisu razrednog starešine Branke Savić, Dunja važi za devojčicu blage naravi, besprekornog vaspitanja, odgovornog odnosa prema radu. Tiha je, ali primetna, mila, nenametljivam, nadasve skromna devojčica. Blaga u ophođenju, iskrena i puna razumevanja u odnosu i komunikaciji sa drugima. Drugarica koja je uvek tu da sasluša i razume, pomogne ako je potrebno. Socijalno inteligentna i omiljena među drugarima, kojima je uvek bila pomoć i podrška. Kako navodi razredna, umela je Dunja i da podvikne, ne bi li se smirili i prestali da pričaju na času, ali i da im došapne tačno rešenje. Uvek je jasno iznosila svoj stav, ali i uvažavala različita mišljenja. Glasno se borila za pravdu u odeljenju, a tiho i sa poštovanjem se obraćala svakome od nas. Savesna je i odgovorna. Sve obaveze i zadatke, izvršavala je i radila kvalitetno i na vreme. Podjednako posvećena svim predmetima, besprekornog ponašanja i vaspitanja, sa jasnim i čvrsto izgrađenim moralnim kodeksima i kvalitetima. Kada je trebalo školu predstavljati u najboljem svetlu, znali smo da možemo računati na nju. Uvek je učestvovala u školskim svečanostima, humanitarnim događajima. Podjednako lepo peva, vodi program, o svojim recitacijama umela je publiku da dovede do suza. Zna da se našali, pa i da spretno povede kolo na maturi. Kad pričamo o Dunji, dodaje razredna, ne možemo da ne pomenemo njen stalno prisutan osmeh i tu mirnu, ali vedru i pozitivnu energiju kojom pleni. Nećete je čuti da priča o sebi, neće se hvaliti, već će vam pokazati kakva je. Iza njene mirne, nežne spoljašnosti, krije se jaka, samouverena i odlučna osoba koja zna šta hoće.

“U školskom životu biti “svepetičar”, a ostati omiljen drug – nije često, štaviše retko je. Posebna je veština umeti žonglirati uspehe u školi, uspehe u drugarstvu i primereno ponašanje. To je naša Dunja sve postigla i mislimo da je to i najbolja definicija Đaka generacije – biti uspešan u školskim aktivnostima i uzorno se ponašati, a biti podržan aplauzom svojih drugova. Dunja je dete po meri svih nas, a ova nagrada je samo logičan sled svega što je postigla svojim ponašanjem, radom i trudom. Ona je jedna nežna, osetljiva umetnička duša koja sebe i svoj izraz traži kroz poeziju, likovno i muzičko stvaralaštvo. S druge strane, ona je, kako na tim daskama na sceni tako i u životu, jedna jaka, snažna i samouverena devojčica. Hvala ti Dunja na svemu. Hvala što si nam dozvolila da budemo deo tvog odrastanja i obrazovanja. Želimo ti da ostaneš “vila šarenih krila”, da ti ništa “ne žulja detinju dušu”, a da ti ova nagrada bude podsticaj za još veće i lepše uspehe i pobede. Želimo ti da ostvariš sve svoje snove i da ti taj tvoj neodoljivi osmeh, uvek krasi lice”, posebno je istakla opisujući Dunju njena razredna Branka Savić.

Dunja Jovanović - Đak gneracije

Dunja Jovanović, đak generacije OŠ “Andra Savčić”

– Koliko ti znači priznanje ĐAK GENERACIJE?

Priznanje đak generacije mi izuzetno znači jer je to nešto što ostaje za ceo život i nešto sto se mojim trudom i radom isplatilo.

– Koliko truda i rada je potrebno izdvojiti da bi neko postao đak generacije? Koliko je to, u tvom slučaju, bilo teško?

Smatram da koliko se trudiš iz dana u dan da ćes toliko i dobiti. U mom slučaju poslednjih mesec dana je bilo izuzetno teško. Takođe smatram da na početku školske godine treba postaviti sebi neki cilj, raditi na njemu i onda neće biti teško.

– Šta je bila motivacija, a koje su bile prepreke i problemi na tom putu ka dobijanju laskave titule ĐAK GENERACIJE?

 Motivacija mi je bila da se svojim radom i uspehom kroz školovanje dokažem kao dobro i vredno dete i da školu predstavim u najboljem svetlu. Što se tiče prepreka, nisam ih imala mnogo, ali svaku prepreku koja mi se javila trudila sam se da prevaziđem i na kraju izađem kao pobednik.

Kako se među vršnjacima gleda na priznanje ĐAK GENERACIJE? Da li je popularno biti ĐAK GENERACIJE, ili ne?

Gledano iz moje perspektive, smatram da nije toliko popularno, ali da su svi drugari ponosni na mene jer sam baš ja izabrana kao najbolja učenica škole.

– Navedi uspomene koje ćeš posebno poneti iz osnovne škole?

Uspomena ima jako dosta, ali ako bih mogla da izdvojim neke koje ću posebno pamtiti onda bi to definitivno bila moja pobeda na Smotri recitatora, osećaj kada pobediš mogu samo da znaju ljudi koji su prošli kroz to. Da nije bilo mojih nastavnica koje su se trudile zajedno sa mnom oko mojih takmičenja, nikad ne bih bila ovde gde sam sad. Takođe bih izdvojila i dan kada sam otišla na dodelu za Đaka generacije. Govor koji je napisan o meni je moju porodicu doveo do suza i mislim da taj govor nikada neću zaboraviti.

– Najvažnija životna lekcija koju si naučila u školi?

Najvažnija životna lekcija naučena u školi je biti dobar i pošten pre svega čovek, pa onda prijatelj i vredno raditi.

– Kou srednju školu si upisala i koji smer? 

Upisala sam Valjevsku gimnaziju, prirodno-matematički smer. Za tu školu sam se odlučila još u petom razredu iz razloga što me jedino ta škola zanimala i sebe sam samo u njoj videla. Smatram da će mi ovaj smer doneti velike predispozicije za moje dalje školovanje na fakultetu.

– Kakvi su tvoji planovi za budućnost, vizije i želje po završetku školovanja?

Iskreno, i dalje nemam neke određene planove za budućnost jer idalje nisam sigurna šta me konkretno zanima i čime bih volela da se bavim.

– Da li po završetku školovanja vidiš sebe i planiraš da ostaneš da živiš i radiš u Srbiji?

Po završetku školovanja mislim da ću ostati da živim i radim u Srbiji, jer volim ovu državu i ljude koji su u njoj.

– Na kraju, poruka narednim generacijama?

Moja poruka za naredne generacije bi bila da nikad ne odustaju i da uvek daju maksimum od sebe, jer možda baš kad se najmanje budete nadali nešto što ste poželeli se na kraju ostvari.

Dunja Jovanović - Đak generacije 01

Dunja Jovanović, đak generacije OŠ “Andra Savčić”

Kao đak generacije, Dunja je na poklon od OŠ “Andra Savčić” dobila vaučer u “Top Timu”, knjige “Braća Karamazov”, “Ana Karenjina” i “Nečista krv” i buket cveća.

Autor serijala: Marija Petrović-Marković

Facebook komentari

About Marija Petrović - Marković

Iako po struci diplomirani novinar, novinarstvom se bavi iz ljubavi honorarno, na „hajdučki i uskočki" način iz sfere kulture, gde joj je radna matica. Kao student novinarstva krajem 1999. godine počela da radi u informativnoj redakciji rwgionalne Vujić televizije Valjevo (VTV), čiji je deo novinarskog tima bila 4 godine. Potom bila novinar-urednik u informativnoj redakciji Regionalne Televizije Valjevo (TVA) skoro 2 godine. Tokom 2004. i 2005. godine živela u Londonu i u tom periodu imala novinarsko mentorstvo na Channel 4 News od strane poznate britanske novinarke Darshne Soni. Po povratku iz Londona kratko vreme bila u informativnoj redakciji TV B92. U okviru projekta TV Training bila stipendista Pakta za stabilnost Jugoistočne Evrope, a potom i stipendista Fondacije Konrad Adenauer. Njeni tekstovi objavljivani su u nedeljniku „Napred“, „Reviji Kolubara“ i „Tešnjarskom glasonoši“. Od osnivanja portala valjevskapola.info 2016. godine radi kao novinar-urednik ove medijske kuće. Autor je više projekata, među kojima su "Da Valjevo prodiše", "UdahnimO2", Vazduhograf" i drugi, koji se na portalu Valjevska posla podrobno bave problemom aerozagađenja u Valjevu od 2017. godine. Dobitnica je Nagrade grada Valjeva za oblast Informisanje i društveno angažovanje u 2019. godini.