NAJBOLJI MEĐU NAJBOLJIMA: Đak generacije OŠ “Andra Savčić” – Mateja Nešić

Biti đak generacije ne znači “samo” da ste svepetičar, da ste vredno učili i osvajali nagrade na raznim takmičenjima, biti đak generacije znači da ste bili i dobar prijatelji i drug, i da ste izrasli u mlade ljude za primer. Zbog svega toga, najbolji među najboljima u generaciji u valjevskim srednjim i osnovnim školama, zaslužuju posebno predstavljanje. Biti đak generacije svakako je laskava titula, ali taj put do idealnog učenika na kraju školovanja nije lako ostvariv. Taj put popločan je predanom željom za znanjem, svojskim trudom, voljom, marljivošću, brojnim odricanjima, a takvim putem nije lako koračati. Pređu ga oni koji ne oklevaju, koji su najistrajniji i najsnažniji u svojim željama i jasno postavljenim ciljevima. Jako je važno da se Valjevo upozna da svojom najuspešnijom decom i mladima, a u tom novom “poznanstvu” pomoći će serijal “Najbolji među najboljima”, započet na portalu Valjevska posla. To je ujedno i prilika da se toj izuzetnoj deci javno pošalje poruka da smo ponosni na njih i da nam njihov uspeh itekako znači, jer oni su naša budućnost, budućnost našeg grada, Srbije, pa i celog sveta. A, i svet i život imaju pred sobom. Jedan od najboljih među najboljima je Mateja Nešić, đak generacije OŠ “Andra Savčić” u Valjevu.

Mateja-Nesic-Dak-generacije-OS-Andra-Savcic5

Mateja Nešić, đak generacije OŠ “Andra Savčić”

I dok su u rubricu u dnevniku, pod njegovim imenom upisane sve petice, u ovom našem “spomenaru” iz osnovnooškolskih dana, osim stečenog znanja i zvanja “ĐAK GENERACIJE”, kod Mateje Nešića piše sledeće:

Mateja Nešić rođen je 10. aprila 2007. godine u Valjevu, od oca Gorana i majke Zorice. Noslac je Vukove diplome. Matejinu osnvnu školu obeležila je ogromna ljubav prema matematici i uspesi iz ovog predmeta. Već u drugom razredu osvojio je pohvalu na takmičenju “Kengur bez granica”. Nagrade su se zatim nizale. Od trećeg razreda Mateja na svim takmičenjima iz matematike, počevši od takmičenja osnovnih škola, zatim “Kengura” i “Arhimedesa”, osvaja samo prva mesta i poneko drugo. Njegova predanost prema matematici podrazumeva i veoma temeljan rad, vežbanje i potpunu posvećenost. Važi za tihog, povučenog i skromnog dečaka, koji nikad ne priča o svojim uspesima, ali mu pohvale i čestitke školskih drugova, učiteljice i razredne, mnogo znače. Osim matematike, od šestog razreda fizika biva novi izazov za njega. Iz tog predmeta osvaja 1. mesto na opštinskom i okružnom takmičenju u šestom i osmom razredu. Korona i novonastala situacija su ga sprečile da taj njgeov uspeh bude i republički. Svestrani Mateja se takmičio i iz srpskog jezika i osvojio treće mesto na Okružnom takmičenju u petom razredu. Talenat za strane jezike pokazao je još u nižim razredima. Vredno je učio i radio, sam, bez dodatnih časova, i u osmom razredu svoj uspeh iz engleskog dokazao je drugom nagradom na Opštinskom takmičenju, prvom nagradom na Okružnom takmičenju i učešćem na Republičkom takmičenju. Ulsedilo je takmičenje iz engleskog jezika u Regionalnom centru za talente iz Loznice, drugo mesto na međuokružnom i drugo mesto na Republičkom takmičenju, kao i treća specijalna nagrada za njegov rad (projekat). Uz matematiku Mateja je zavoleo i informatiku. Počinje da vežba programske jezike i na takmičenju iz informatike osvaja prvo mesto na Okružnom takmičenju i učestvuje na Republičkom. U OŠ “Andra Savčić” kažu da je sve to jako lepo i pohvalno za jednog dečaka od 14 godina, ali da Metejina najveća lepota leži u njegovoj duši koja mora da se doživi. Ne da se opisati rečima, ističu iz Treće škole, koliko je on jednostavno isti kao i svi ostali, “ravnopravan” sa svima, samo bez isticanja, i koliko je ljubavi i strpljenja u tom detetu prema svima od svojih drugova, nastavnika, pomoćnog osoblja, pa sve do slučajnih prolaznika. Svi u Trećoj osnovnoj su ponosni na sve Matejine dosadašnje i buduće uspehe i teška srca rastaju se od ovog “velikog čoveka u telu dečaka”.

– Koliko ti znači titula ĐAK GENERACIJE?

Mnogo mi znači, jer je to priznanje mog dosadašnjeg truda i rada.

– Koliko truda i rada je potrebno izdvojiti da bi neko postao ĐAK GENERACIJE? Koliko je to, u tvom slučaju, bilo teško?

Trebalo je dosta rada. Kod kuće, u školi, na privatnim časovima… U mom slučaju je bilo vrlo teško jer sam imao jaku konkurenciju.

– Šta je bila motivacija, a koje su bile prepreke i problemi na tom putu ka dobijanju zvanja ĐAK GENERACIJE?

Motivacija je bila da mi se prizna sav rad tokom ovih godina, a prepreka nije bilo.

– Kako se među vršnjacima gleda na titulu ĐAKA GENERACIJE? Da li je popularno biti ĐAK GENERACIJE, ili ne? 

Sve zavisi od osobe do osobe. Neki na to gledaju da sam jako talentovan, ponosni su i srećni zbog mog uspeha, a neki smatraju da previše vremena provodim pripremajući se za takmičenja, a premalo sa društvom.

– Navedi uspomene koje ćeš posebno poneti iz osnovne škole?

Sve. Od trenutka kad sam upoznao svoje odeljenje, do trenutka kada smo se rastali, sve će mi ostati u pamćenju.

– Kako si prošla na završnom ispitu, koju srednju školu upisuješ i smer? 

Upisujem specijalno-matematički smer u Valjevskoj gimnaziji. Polagao sam test iz matematike na kom sam imao 180 bodova od maksimalnih 240 i bio sam 4. na listi.
– Zašto baš tu školu i taj smer i kakva su tvoja očekivanja od srednje škole?
Oduvek sam bio zainteresovan za matematiku i ona mi najbolje ide. Šekujem još lepih sećanja i naravno, da proširim svoje znanje.
– Kakvi su tvoji planovi za budućnost, vizije i želje po završetku školovanja?
Posle srednje škole planiram da završim fakultet i nakon toga nađem posao u IT sektoru.
–  Da li po završetku školovanja vidiš sebe i planiraš da ostaneš da živiš i radiš u Srbiji?
Da. Tu mi je dom, tu su mi prijatelji i porodica i mislim da nema potrebe za napuštanjem svog okruženja.
– Na kraju, poruka narednim generacijama?
Ne brinite oko toga da li ćete biti đaci generacije ili ne, potrudite se da sa što boljim ocenama završite osnovnu školu i da upišete željenu srednju školu. Titula đaka generacije je samo dodatak vašem radu.
Mateja-Nesic-Dak-generacije-OS-Andra-Savcic4

Mateja Nešić, đak generacije OŠ “Andra Savčić”

Mateja je za odličan uspeh dobio diplomu i knjigu “Evgenije Onjegin”, a kao nosilac Vukove diplome knjigu “Istorija Srba” Vladimira Ćorovića. Kao đaku generacije Mateji je obećan iznos od 12.000 dinara koji još uvek nije ralizovan. Od Grada Valjeva, kao i svi “Vukovci”, dobio je propusnice za bazene u SRC Petnica i novčani iznos od 20.000 dinara, koji će biti isplaćen naredne godine.

 

Autor serijala “Najbolji među najboljima”: Marija Petrović – Marković

Facebook komentari

About Marija Petrović - Marković

Iako po struci diplomirani novinar, novinarstvom se bavi iz ljubavi honorarno, na „hajdučki i uskočki" način iz sfere kulture, gde joj je radna matica. Kao student novinarstva krajem 1999. godine počela da radi u informativnoj redakciji Vujić televizije Valjevo (VTV), čiji je deo novinarskog tima bila 4 godine. Potom bila novinar-urednik u informativnoj redakciji Regionalne Televizije Valjevo (TVA) skoro 2 godine. Tokom 2004. i 2005. godine živela u Londonu i u tom periodu imala novinarsko mentorstvo na Channel 4 News od strane poznate britanske novinarke Darshne Soni. Po povratku iz Londona kratko vreme bila u informativnoj redakciji TV B92. U okviru projekta TV Training bila stipendista Pakta za stabilnost jugoistočne Evrope, a potom i stipendista Fondacije Konrad Adenauer. Njeni tekstovi objavljivani su u nedeljniku „Napred“, „Reviji Kolubara“ i „Tešnjarskom glasonoši“. Od osnivanja portala valjevskapola.info 2016. godine radi kao novinar-urednik ove medijske kuće. Autor je projekata “Da Valjevo prodiše”, “Da Valjevo prodiše - Faza dva”, “Valjevo ima rešenje za aerozagađenje” i "UdahnimO2", koji se na portalu valjevskaposla.info bave problemom aerozagađenja u Valjevu unazad 4 godine.

Leave a Reply