Najbolji među najboljima: Đak generacije SMŠ “Živorad Grbić” – Maša Živković

Biti đak generacije ne znači “samo” da ste svepetičar, da ste vredno učili i osvajali nagrade na raznim takmičenjima, biti đak generacije znači da ste bili i dobar prijatelji i drug, i da ste izrasli u mlade ljude za primer. Zbog svega toga, najbolji među najboljima u generaciji u valjevskim srednjim školama, zaslužuju posebno predstavljanje. Biti đak generacije svakako je laskava titula, ali taj put do idealnog učenika na kraju školovanja nije lako ostvariv. Taj put popločan je predanom željom za znanjem, svojskim trudom, voljom, marljivošću, brojnim odricanjima, a takvim putem nije lako koračati. Pređu ga oni koji ne oklevaju, koji su najistrajniji i najsnažniji u svojim željama i jasno postavljenim ciljevima. Jako je važno da se Valjevo upozna da svojom najuspešnijom decom i mladima, a u tom novom “poznanstvu” pomoći će serijal “Najbolji među najboljima”, započet na portalu Valjevska posla. To je ujedno i prilika da se toj izuzetnoj deci javno pošalje poruka da smo ponosni na njih i da nam njihov uspeh itekako znači, jer oni su naša budućnost, budućnost našeg grada, Srbije, pa i celog sveta. A, i svet i život imaju pred sobom. Jedna od najboljih među najboljima je Maša Živković, đak generacije Srednje muzičke škole “Živorad Grbić” u Valjevu.

Masa-Zivkovic-Dak-generacije-SMS

Maša Živković, đak generacije SMŠ “Živorad Grbić”

I dok su u rubricu u dnevniku, pod njenim imenom upisane sve petice, u ovom našem “spomenaru” iz srednjoškolskih dana, osim stečenog znanja i zvanja “ĐAK GENERACIJE”, kod Maše Živković piše sledeće:

Rođena je 8. jula 2003. godine u Valjevu. Kći Mirka i Mirjane. Bila je učenica odseka Muzički saradnik u Muzičkoj školi “Živorad Grbić” i uporedo đak Valjevske gimnazije, dvojezičnog odeljenja društveno-jezičkog smera. U obe srednje škole nosilac je Vukove diplome. Kroz godine svog srednjoškolskog školovanja, učestvovala je na raznim okružnim, republičkim i međunarodnim takmičenjima iz teoretskih predmeta (solfeđo, dvoglasno pevanje, harmonija, muzički oblici, komponovanje itd.) osvojivši veliki broj nagrada. Pored toga, učestvovala je u raznim školskim svečanostima i dešavanjima, koncertima… Njeni profesori kažu da im je pravo zadovoljstvo što su imali takvu učenicu i okarakterisali su je kao jednu od najposvećenijih i najvrednijih učenica Muzičke škole “Živorad Grbić”, a njene ocene, uspesi na takmičenjima i zalaganje u vannastavnim aktivnostima svakako to pokazuju. Maša Živković nije postizala samo odlične rezultate tokom školovanja, već je pokazivala izuzetnu motivisanost za rad i spremnost da sa drugima sarađuje. Lako je sarađivala sa ostalima tražeći isti nivo zalaganja, bez obzira na težinu zadatka. Veoma je komunikativna, otvorena i društvena i upravo zbog tih njenih karakternih osobina profesori su sigurni da Mašu Živković čeka svetla budućnost.

– Koliko ti znači titula ĐAK GENERACIJE?

 Biti đak generacije mi jako znači, jer to nije samo list papira ili neka nagrada, već dokaz da se trud i kontinuiran rad na kraju uvek isplate.

– Koliko truda i rada je potrebno izdvojiti da bi neko postao đak generacije? Koliko je to, u tvom slučaju, bilo teško?

Nije lako postati đak generacije. Ta titula se dobija uz dosta rada, truda, odricanja, ali i obavezno uz ogromnu podršku dragih ljudi.

– Šta je bila motivacija, a koje su bile prepreke i problemi na tom putu ka dobijanju zvanja ĐAK GENERACIJE?

Teško je postizati sve obaveze, davati svoj maksimum i kada za to nisam raspoložena, ali motivaciju sam uvek nalazila u tome da me posle svega toga čeka nešto bolje, kao na primer upis na željeni fakultet, ili posao o kome sam uvek sanjala.

– Kako se među vršnjacima gleda na titulu ĐAKA GENERACIJE? Da li je popularno biti ĐAK GENERACIJE, ili ne?

U Muzičkoj školi bila sam okružena divnim ljudima, koji su me uvek podržavali i koji su mi uvek davali vetar u leđa. Oni su jedan od razloga zbog kojih nisam odustala i vrlo sam zahvalna što sam učila sa takvim prijateljima.

– Navedi uspomene koje ćeš posebno poneti iz srednje škole?

Iz srednje škole, osim diplome nosim i divne uspomene stečene u prethodne četiri godine. Učila sam sa ljudima koji su mi postali pravi prijatelji, a predavali su mi profesori koji su mi postali veoma dragi. Vrlo sam vezana za Muzičku školu i koliko god mi bilo drago što idem u dalje avanture, isto tako mi je i žao što je mom školovanju, u ovoj školi, došao kraj. Nedostajaće mi veliki odmori, učenje pet minuta pred test i način na koji smo svi funkcionisali kao jedna velika porodica.

– Za koji fakultet si polagala prijemni ispit i šta planiraš da upišeš?

Planiram da upišem Muzičku akademiju u Beogradu, smer Nsauke o muzičkoj umetnosti – Opšta pedagogija. Na prijemnom sam imala 93.78 poena, bila sam 2. na listi i upala sam na budžet. Iako je dosta teško upisati ovaj fakultet, nadala se najboljem, jer bavim se muzikom iz ljubavi i dala sam svoj maksimum.

– Kakvi su tvoji planovi za budućnost, vizije i želje po završetku školovanja?

Po završetku osnovnih studija, volela bih da upišem Master na Muzičkoj akademiji za muzičku režiju. Volela bih da se u životu bavim time, da stvaram, uređujem muziku, pišem pesme i dela za filmove, serije, igrice itd.

– Da li po završetku školovanja vidiš sebe i planiraš da ostaneš da živiš i radiš u Srbiji?

Da li bih posle fakulteta ostala u Srbiji i dalje ne znam, sve zavisi od toga koliko sreće budem imala. Možda ću naći posao u Srbiji, koji mi sasvim odgovara, ali ako to ne bude slučaj, mogla bih sebe da zamislim na primer u Sloveniji, ili nekoj zemlji koja je blizu naše, jer je ipak Srbija moja rodna zemlja i moj dom.

– Na kraju, poruka narednim generacijama?

Mlađim generacijama bih preporučila da prate svoje snove, ali i da se trude svakim danom da ih ostvare, jer se trud uvek isplati.

Masa-Zivkovic-Dak-genracije-SMS-1

Maša Živković, đak generacije SMŠ “Živorad Grbić”

Pored diplome i knjige za odličan uspeh, Maša je od Muzičke škole kao đak generacije dobila na poklon plaćen prijemni ispit na Muzičkoj akademiji. Od Grada Valjeva, kao i ostali “Vukovci”, dobila je propusnice za bazene u SRC Petica i novčani iznos od 30.000 dinara, koji će biti isplaćen naredne godine.

 

Autor serijala “Najbolji među najboljima”: Marija Petrović – Marković

Facebook komentari

About Marija Petrović - Marković

Iako po struci diplomirani novinar, novinarstvom se bavi iz ljubavi honorarno, na „hajdučki i uskočki" način iz sfere kulture, gde joj je radna matica. Kao student novinarstva krajem 1999. godine počela da radi u informativnoj redakciji rwgionalne Vujić televizije Valjevo (VTV), čiji je deo novinarskog tima bila 4 godine. Potom bila novinar-urednik u informativnoj redakciji Regionalne Televizije Valjevo (TVA) skoro 2 godine. Tokom 2004. i 2005. godine živela u Londonu i u tom periodu imala novinarsko mentorstvo na Channel 4 News od strane poznate britanske novinarke Darshne Soni. Po povratku iz Londona kratko vreme bila u informativnoj redakciji TV B92. U okviru projekta TV Training bila stipendista Pakta za stabilnost Jugoistočne Evrope, a potom i stipendista Fondacije Konrad Adenauer. Njeni tekstovi objavljivani su u nedeljniku „Napred“, „Reviji Kolubara“ i „Tešnjarskom glasonoši“. Od osnivanja portala valjevskapola.info 2016. godine radi kao novinar-urednik ove medijske kuće. Autor je više projekata, među kojima su "Da Valjevo prodiše", "UdahnimO2", Vazduhograf" i drugi, koji se na portalu Valjevska posla podrobno bave problemom aerozagađenja u Valjevu od 2017. godine. Dobitnica je Nagrade grada Valjeva za oblast Informisanje i društveno angažovanje u 2019. godini.