Narodna stranka: “Za brzu saobraćajnicu nije do kraja izvršena eksproprijacija zemljišta i nije dobijena građevinska dozvola?”

Gradski odbor Narodne stranke Valjevo je pre nekoliko dana na konferenciji za medije ukazao da će izmeštanje dalekovoda u Industrijskoj zoni Valjevce kroz gradski budžet koštati 17,1 milion dinara, kao i da cevovod od brane Stubo-Rovni ka Lajkovcu i Lazarevcu prolazi ispod jednog dela trase buduće brze saobraćajnice Iverak-Lajkovac. Sada su se valjevski narodnjaci oglasili saopštenjem za javost u kojem postavljaju pitanje da li je tačna informacija da za brzu saobraćajnicu Iverak-Lajkovac nije do kraja izvršena eksproprijacija zemljišta, da nisu pribavljene zakonom propisane saglasnosti i da nije dobijena građevinska dozvola. GrO Narodne strnake u Valjevu traži da se radovi na njoj privremeno zaustave, dok se u potpunosti ne završi eksproprijacija zemljišta, pribave potrebne saglasnosti i dobije građevinska dozvola. Takođe traže da izvođač radova snosi krivičnu odgovornost i da se po ovom pitanju oglasi i glavni urbanista grada Valjeva, da snosi odgovornost za nezakonito postupanje i nastali haos u izgradnji ove saobraćajnice i podnese neopozivu ostavku.

Sa prošlonedeljne konferencije za medije GrO Narodne stranke Valjevo / Foto: Valjevska posla

“Danas želimo da pitamo, da li je tačna informacija koju mi imamo, da za brzu saobraćajnicu Iverak-Lajkovac nije do kraja izvršena eksproprijacija zemljišta, nisu pribavljene zakonom propisane saglasnosti i nije dobijena građevinska dozvola. Ako gradite objekat bez građevinske dozvole, dobićete rešenje za rušenje tog objekta. Ako je informacija tačna, država se sada bavi “divljom” gradnjom, gradeći saobraćajnicu bez građevinske dozvole, preskačući uobičajene postupke i redosled istih i obilazeći propisane zakone za tu oblast. Takva procedura će verovatno dovesti do ogromnih naknadnih troškova i širom otvariti vrata malverzacijama, korupciji i kriminalu”, navodi se u saopštenju GrO Narodne stranke Valjevo.

Narodna stranka smatra ovu saobraćajnicu veoma važnom za grad i ističe da podržava njenu izgradnju, ali da traži, ako su navedene informacije tačne, da se radovi na njoj privremeno zaustave, dok se u potpunosti ne završi eksproprijacija zemljišta, pribave potrebne saglasnosti i dobije građevinska dozvola.

“Tražimo da izvođač radova snosi krivičnu odgovornost i da se po ovom pitanju oglasi i glavni urbanista grada Valjeva, da snosi odgovornost za nezakonito postupanje i nastali haos u izgradnji ove saobraćajnice i podnese neopozivu ostavku. Narodna stranka može nekome da se sviđa ili ne, ali sa nama ćete uvek znati na čemu ste. Borićemo se za striktno poštovanje zakona i ustava, nezavisan rad svih institucija, uvođenje odgovornosti na svakom mestu, za slobode i prava građana i razvoj demokratije. Nećemo obećavati ono što ne možemo, ali ćemo uraditi ono što obećamo. Mi ćemo uvek držati reč”, poručuju iz Narodne stranke.

Uz podsećanje da su pre nekoliko dana ukazali na “neodgovornost, nestručnost, nesposobnost i bahatost gradske vlasti, koje su dovele do naknadnih troškova u iznosu od 17,1 milion diara za izmeštanje dalekovoda u industrijskoj zoni”, iz Narodne stranke konstatuju da zbog toga niko ne snosi nikakve sankcije, da “nema ostavki i moralne odgovornosti, ni disciplinskog, a kamoli krivičnog postupka”, već “samo ćutanje, ignorisanje i arogancija”.

U saopštenju za javnost iz Gradskog odbora Narodne stranke u Valjevu takođe zahtevaju da se izgradnja novog cevovoda brane Stubo-Rovni ne finansira novcem građana, već iz džepa onih koji su rukovodili tim projektom.

“Pre nekoliko dana smo ukazali i na problem sa cevovodom od brane Stubo- Rovni ka Lajkovcu i Lazarevcu, koji se u dužini od 1.600 metara ukršta ili poklapa sa brzom saobraćajnicom Iverak-Lajkovac. Sredstva za projekat izdvojili su Evropska unija (8,1 milion evra), Vlada Republike Srbije (5 miliona evra) i opštine (2,2 miliona evra). Novac za ovaj projekat, koji je u potpunosti trebao da se završi do 2013. godine, je utrošen. Sada tih 1.600 metara cevi velikog profila treba, prema rečima direktora JP “Kolubara”, da se napune betonom i da se na toj dužini uradi novi cevovod, koji će ići pored brze saobraćajnice, a ne ispod nje. To će sada građane dodatno koštati milione dinara, a odgovornost za to ponovo izostaje i nema je čak ni u najavi. Zahtevamo da se izgradnja novog cevovoda ne finansira novcem građana, već iz džepa onih koji su rukovodili ovim projektom. Sve ovo se dešava jer su stranke na vlasti i njihovi funkcioneri iznad države, iznad svih njenih institucija i iznad zakona i ustava”, navodi se u saopštrnju GrO Narodne stranke Valjevo.

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.