Nastavak ulaganja valjevske Tehničke škole u praktičnu nastavu

Tehnička škola Valjevo nabavila je novu savremenu opremu u vidu CNC mašine glodalice i četiri simulatora, čime se u ogromnoj meri olakšava nastavni proces, povećava efekat obrazovanja učenika i pripremljenost za konkretan rad sa numerički upravljenim mašinama. Prethodno je u ovoj školi obavljena potpuna adaptaciju dve stare radionice, čime je oformljen funkcionalan radni prostor namenjen za praktičnu nastavu.

Prema rečima direktora Tehničke škole Valjevo Branka Goloskokovića, projekat je započet u januaru 2019. godine konkurisanjem za sredstva Ministarstva prosvete u iznosu od 7 miliona dinara, dok je 2 milina dinara obezbedila škola da bi se uredile dva kabineta.

“Sa 2 miliona dinara, koliko je obezbedila Tehnička škola obavljena je potpuna adaptacija i rekonstrukcija dve stare radionice. Urađeni su građevinski radovi i neophodna obnova instalacija kako bi pripremili objekat za dve nove radionice. Jedna je za zavarivanje, gde su planirane četiri kabine sa svim postupcima zavarivanja, i to je jedna veoma savremena učionica. Samo za opremu u toj radionici uložili smo oko 1,8 miliona dinara. Druga prostorija je kabinet CNC tehnologije. Tu je planirano da instaliramo CNC strug i glodalicu. Mi smo sada imali novca samo za glodalicu i za nabavku te savremene mašine marke HASS izdvojeno je 5,3 miliona dinara. Nabavili smo i četiri simulatora, što je deo opreme koji funkcioniše na sličan način. Preostalo je da stigne rashladna tečnost, tako da u narednih nekoliko dana očekujemo da bude priključena i da počnemo upotrebu ove savremene mašine, informativno u nastavi za operatere mašinske obrade trećeg stepena, a najvećim delom za tehničare za kompjutersko upravljanje”, pojašnjava direktor Tehničke, Branko Goloskoković.

Kontinuiranim osavremenjavanjem opreme i adaptacijom starih radionica u funkcionalne i prijatne radne prostorije za obavljanje praktične nastave, u srednjoj Tehničkoj školi u Valjevu pripremaju se za sveobuhvatan nastavni proces. Dve nedavno uređene učionice predstavljaju segment Trening centra i prostiru se na površini od 150 kvadratnih metara, uključujući i dve manje pomoćne prostorije. Za nabavku opreme resorno Ministarstvo je izdvojilo 7 miliona dinara, Tehnička škola je uložila oko 2 miliona, a projekat je priveden nameni uz podršku Grada Valjeva.

Goloskoković navodi da je u planu dalji razvoj Trening centra i za ostala područja rada, odnosno za elektro, potom za saobraćaj, kao i za građevinu, za koje se obrazuju kadrovi, čime bi potpuno bila objedinjena i teorijsku i praktičnu nastavu u Tehničkoj školi u Valjevu.

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.