“Budućnost ličnog i društvenog razvoja je u znanju”, poručio direktor kancelarije Svetske banke na otvaranju Konferencije mladih naučnika u IS Petnica

Osamnaesta po redu godišnja Konferencija mladih naučnika “Korak u nauku” otvorena je proteklog vikenda u Istraživačkoj stanici Petnica. Konferenciju, koja slavi svojevrsno punoletstvo, svečano je otvorio direktor kancelarije Svetske banke u Srbiji Stiven Ndegva.

Sa svečanog otvaranja godišnje Konferencije mladih naučnika “Korak u nauku” u IS Petnica

“Važno je da mladi ljudi koji su iskazali dodatno interesovanje za bavljenje naukom dobiju odgovarajuću podršku. Raduje me da ova institucija u Petnici tu podršku pruža na odličan način. Nove generacije koje stasavaju treba da znaju da je budućnost razvoja, i ličnog i društvenog, u znanju”, kazao je direktor kancelarije Svetske banke Stiven Ndvega otvarajući Konferenciju mladih naučnika “Korak u nauku”, koja je centralni je godišnji događaj u Istraživačkoj stanici Petnica. Skoro 200 učesnika, srednjoškolaca, studenata i naučnika tokom 4 dana Konferencije diskutuje o rezultatima 95 istraživačkih projekata iz 20 naučnih oblasti, koji su realizovani ove godine u Petnici.

Stiven Ndvega, direktor kancelarije Svetske banke prilikom otvaranja Konferencije mladih naučnika u IS Petnica

Pored učesnika iz Srbije, ova Konferencija ima i regionalni karakter, pa su svoje rezultate predstavili i srednjoškolci iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Severne Makedonije. Ovo je bila prilika da se mladi upoznaju, razmenjuju iskustva i stečena znanja, ali i osmišljavaju planove za buduća istraživanja. Svi učesnici su imali mogućnost da o svojim istraživanjima razgovaraju sa naučnicima i istraživačima sa fakulteta i instituta.

Sa godišnje Konferencije mladih naučnika “Korak u nauku” u IS Petnica

“Iskoristite vreme na ovoj Konferenciji da diskutujete o svemu što ste protekle godine radili. Slušajte druge i razmišljajte da li vi možete nešto da doprinesete u njihovim projektima. Ideje i  inovacije su uvek tu negde sakrivene, samo treba da razmišljamo i one će se stvoriti. Koristite svaku situaciju da i danas i sutra u životu učite iz vašeg i tuđeg iskustva. Tako možete biti bolji i od sebe samih i od svojih roditelja i nastavnika”, poručio je učesnicima Konferencije direktor Istraživačke stanice Petnica Vigor Majić.

Obraćanje Vigora Majića, direktora IS Petnica na svečanom otvaranju godišnje Konferencije mladih naučnika

Istraživačka stanica Petnica samostalna je i nezavisna institucija koja se bavi razvojem naučne kulture, naučne pismenosti, obrazovanja i kulture. Njene aktivnosti su najvećim delom usmerene na mlade ljude – učenike i studente, kao i na obuku nastavnika u novim tehnikama, metodama i sadržajima u oblasti nauke i tehnologije.

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.