U Svečanoj sali Valjevske gimnazije večeras će u 18. 30 časova biti održana promocija knjige “Nebeske heroine sveta” profesorke Radmile Tonković. Pored autorke, o knjizi će govoriti pesnik i filosof Božidar Glogovac i Olivera Knežević, predsednica Aerokluba Valjevo. Promocija se održava u organizaciji nove uprave ovdašnjeg Aerokluba.

Autor knjige Prof. Radmila Tonković svoju profesionalnu karijeru novinara i pisca posvetila jepromovisanju aerosportova. Autor je knjiga “Život stvoren letenjem” i “Tadija Sondermajer”. “Nebeske heroine sveta” je njeno treće autorsko delo, koje govori o ženama celog sveta koje su svoj rad posvetile avijaciji kao letači, inženjeri, mehaničari. Pomno prateći dešavanja u civilnom i vojnom vazduhoplovstvu ona je objavila više od 500 članaka i priloge u 12 knjiga.
Profesorka Radmila Tonković je od strane Međunarodne vazduhoplovne federacije nagrađena “Diplomom Pol Tisandier” za doprinos razvoju avijacije uopšte, a posebno sportskom vazduhoplovstvu. Ruska Duma ju je nagradila jubilarnom medaljom “Lomonosov-300 godina” za razvoj ruske nauke, kulture i istorije. “Medalju za razvoj i učvršćenje prijateljstva, kulturnih i istoriskih veza naroda Rusije i Srbije”  joj je uručio ruski ambasador u Srbiji. Ruska federacija joj dodeljuje još dve medalje – “Mir i prijateljstvo Rusije i Srbije” i “Medalju za zasluge u kulturi i umetnosti”. Jedina je žena sa naših prostora nosilac “Počasnog Zlatnog letačkog znaka pilota RV i PVO Vojske Srbije” i jedina žena dobitnk “Počasnog Paradnog oficirskog vazduhoplovnog bodeža”.  Članica je “Udruženja žena letača Srbije” i “Kluba  žena letačkih specijalnosti Rusije”.