“Nebeske heroine sveta”

U Svečanoj sali Valjevske gimnazije večeras će u 18. 30 časova biti održana promocija knjige “Nebeske heroine sveta” profesorke Radmile Tonković. Pored autorke, o knjizi će govoriti pesnik i filosof Božidar Glogovac i Olivera Knežević, predsednica Aerokluba Valjevo. Promocija se održava u organizaciji nove uprave ovdašnjeg Aerokluba.

Autor knjige Prof. Radmila Tonković svoju profesionalnu karijeru novinara i pisca posvetila jepromovisanju aerosportova. Autor je knjiga “Život stvoren letenjem” i “Tadija Sondermajer”. “Nebeske heroine sveta” je njeno treće autorsko delo, koje govori o ženama celog sveta koje su svoj rad posvetile avijaciji kao letači, inženjeri, mehaničari. Pomno prateći dešavanja u civilnom i vojnom vazduhoplovstvu ona je objavila više od 500 članaka i priloge u 12 knjiga.
Profesorka Radmila Tonković je od strane Međunarodne vazduhoplovne federacije nagrađena “Diplomom Pol Tisandier” za doprinos razvoju avijacije uopšte, a posebno sportskom vazduhoplovstvu. Ruska Duma ju je nagradila jubilarnom medaljom “Lomonosov-300 godina” za razvoj ruske nauke, kulture i istorije. “Medalju za razvoj i učvršćenje prijateljstva, kulturnih i istoriskih veza naroda Rusije i Srbije”  joj je uručio ruski ambasador u Srbiji. Ruska federacija joj dodeljuje još dve medalje – “Mir i prijateljstvo Rusije i Srbije” i “Medalju za zasluge u kulturi i umetnosti”. Jedina je žena sa naših prostora nosilac “Počasnog Zlatnog letačkog znaka pilota RV i PVO Vojske Srbije” i jedina žena dobitnk “Počasnog Paradnog oficirskog vazduhoplovnog bodeža”.  Članica je “Udruženja žena letača Srbije” i “Kluba  žena letačkih specijalnosti Rusije”.
Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.