“Nehumano je da radnici Krušika u vremenu epidemije nemaju overene zdravstvene knjižice”

Zbog smanjenog obima proizvodnje i teške materijalne situacije valjevski “Krušik” nije u mogućnosti da sve svoje obaveze servisira prema dobavljačima i fondovima. Dugovanja Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje (RFZO) su oko 170 miliona dinara, a selektivno se uplaćuju i obaveze prema Fondu za penzijsko i invalidsko osiguranje (PIO). Uposlenost proizvodnih kapaciteta se kreće od 10 do 20 odsto. Od 2.500 radnika, koliko ih je sada u fabrici, 1.200 je u stalnom radnom odnosu. Ove podatke danas su novinarima predočili predstavnici četiri sindikata “Krušika” na konferenciju za novinare održanoj ispred glavne kapije ove valjevske vojne fabrike.

Sindikat-Krusik-1

Sa konferencije za medije predstavnika četiri sindikata “Krušika”

“Glavno i osnovno pitanje zbog koga smo mi vas danas ovde pozvali je pitanje zdravstvenog osiguranja zaposlenih u “Krušiku”. Od aprila meseca radnici “Krušika” nemaju overene zdravstvene knjižice, samim tim ne mogu da se leče. U ovoj teškoj epidemijskoj situaciji mislimo da je neljudski i nehumano da radnici naše fabrike i članovi njihovih porodica nisu u mogućnosti da se adekvatno leče”, predočio je novinarima Branko Petrović, predsednik Samostalnog sindikata “Krušik”.

On je rekao da prema njihovim saznanjima “Krušik” duguje RFZO oko 170 miliona dinara.

“S obzirom na to da je država većinski vlasnik “Krušika” mi smo se obraćali resornim ministarstvima, premijerki Ani Brnabić, predsedniku Aleksandru Vučiću sa apelom za pomoć i da se ovaj problem definitivno reši. Evo, do današnjeg dana mi nismo uspeli da overimo zdravstvene knjižice. Overavaju se samo zdravstvene knjižice za hitne slučajeve i do sada je overeno 370 knjižica i to na rok od 15 do 30 dana”, rekao je novinarima Petrović.

IMG-3d676b99b777d713a93123b8ed350727-V

Sa konferencije za medije predstavnika četiri sindikata “Krušika”

On je ukazao i na činjenicu da se selektivno uplaćuju i obaveze prema PIO fondu, tako da postoje praznine u radnom stažu radnika.

“U prošloj godini je uplaćeno četiri meseca, a u ovoj godini svega dva meseca”, naglasio je Branko Petrović i dodao da je to je još jedno pitanje koje muči sve zaposlene u “Krušiku”.

Kako je još rečeno, oko ovih pitanja složila su se sva četiri reprezentativna sindikata Krušika. Samostalni sindikat, UGS Nezavisnost, Sindikat Sloga i Asocijacija slobodnih i nezavisnih sindikata.

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.